1 юни 2020 г.

Кюфтета с месо, картофи и спанак

       И с лук, разбира се, след трите основни продукта, от които и самостоятелно правя кюфтета.  Както казва Георги Русев в една от незабравимите си  филмови реплики "Аз например може и да не съм прав, но кюфтета без лук не ги одобрявам." Авджи Стоев пък отчете, че съм "разредила"  каймата. Но на мен не ми е сефте  :wink1:  когато ми остане малко кайма, я смесвам с варени картофи и спанак. Кашкавал, или яйца за слепване. Стават сочни :)  Пържене за кратко, колкото да се запечатат и допичане във фурната.:nyam: Приготвянето им е сравнително бързо, ако от по-рано сте си бланширали спанака и сварили картофите. 
Продукти: 
~600 г кайма (смляно месо си е моето, ако имате възможност - купувайте месо и поискайте да Ви го смелят) 
3 сварени картофа по ~ 150г всеки  
300г   спанак - бланширан, силно изстискан/отцеден от водата. Или замразен - 2 шепи в състояние отново добре изстискан. Ако е замразен  е хубаво да бъде нарязан, не пасиран. Но сега целогодишно има спанак, а през пролетта може сами да си приготвите няколко пакета замразени за фризер. 
150 г кашкавал 
5-6 стръка пресен лук и малка глава стар лук 
1 яйце 
по 1/2 ч.л. кимион, риган/чубрица  и черен пипер 
сол на вкус (според каймата, ако не е солена - 1 ч.л. )
1/2 връзка магданоз (10на стръка)
3 с.л. галета 

3-4 лъжици брашно за овалване 
~100 мл олио за пържене 

Приготвяне: 
* Картофите и кашкавалът се настъргват на ситно ренде. 
* Бланшираният и отцеден спанак се нарязва на дребно. 
* Двата вида лук се почистват и също нарязва на ситно. 
* Каймата се смесва с нарязаните зеленчуци,   кашкавала, яйцето,  галетата и подправките и омесва много добре. 
* Завива се с фолио за свежо съхранение/или торбичка някаква и прибира в хладилника за час, за да се овкуси и охлади  добре сместа. 

* Фурната се загрява на 200*. Голяма тава  (тази на фурната :) се покрива с лист хартия за печене. 
* С лъжица се взема от сместа и с мокри ръце се оформят топки (не много големи, по шепиЧка), които се овалват в брашно и нареждат на дъска (или на плота, покрит с фолио за свежо съхранение), докато се приготвят всички. 
* В тиган се загрява мазнината  и се пържат от двете страни за по минута и половина - две - колкото да образуват коричка и да се запечатат. 
* Готовите се изваждат на хартия в тавата  и нареждат плътно. 
* Когато всички се запържат, тавата се поставя в загрятата вече фурна и пекат  около 15 мин.  Зависи каква Ви е каймата, но моята, домашно смляна от месо е готова за това време. Винаги може да пробвате, като откъснете парче от едно кюфте. 

      Може да сервирате със сезонна салата, но при мен винаги има и млечно-чеснов сос , и сладко-кисел сос  :nyam:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...