11 юни 2020 г.

Песто с босилек и сушени домати

       Скоро на ФБ страницата ми една дама  попита  дали имам рецепта за песто с босилек и сушени домати. Ами нямах :) но обещах и вече имам. Вкусно пастетче за намазване на препечени филии, сухари, брускети.... Което може да се прави целогодишно, ако като мен си имате прилично количество замразено песто от босилек във фризера.  За него и друг път съм писала, че го прибирам "полуфабрикат" :) пасирания босилек със зехтин, малко сол и малко ядки. Когато извадя и се размрази, прибавям още  малко зехтин, пармезан, или пекорино, чесън и отново пасирам. Така е съвсем свежо и посред зима. Ядките, които ползвам са индийско кашу, като по-евтин вариант на кедровите ядки  ;D, което автоматично го прави песто от босилек, вместо Песто Дженовезе, но пък имайки предвид количествата песто, което правя за един сезон не съм сигурна дали една заплата ще ми стигне само за кедрови ядки. Ядките индийско кашу са доста крехки и подходящи за всяко песто без да се отразяват на вкуса му, както примерно слънчогледовите семки,  орехите, бадемите.....     
Продукти
2 пълни шепи листа от босилек (това е 1 саксия от по-големите, които продават)
150г сушени домати (от бурканче, но количеството е без зехтина - него може да смесите с  чист зехтин за правене на пестото, но да не е повече от 1/ от цялото количество)
4-5 скилидки чесън 
1-2 щипки сол 
60-70 г печени, несолени ядки - индийско кашу, кедрови.... 
60-70г   сирене пекорино (или пармезан, грана падано... друго твърдо жълто сирене...ползвала съм и едно испанско, на което така и не запомних името, но го купувам на всяка испанска седмица в Лидъл)
100мл зехтин 
1 печена белена червена чушка (100г)

Приготвяне
* Почистените, измити и подсушени листа босилек се смилат в блендер/пасатор заедно със скилидките чесън и ядките. 
* Прибавят се обелените сушени домати, нарязаното на едро сирене и печена чушка и продължава да се пасира, като се налива и малко по малко от зехтина. 
* Пасира се до желаната гладкост (лично мнение, но съвсем на пюре не го харесвам) и гъстота - ако трябва, прибавете още малко зехтин.  
* Посолява се на вкус и разпределя в бурканчета :)  2-3 малки, които се съхраняват в хладилника. 
* По-вкусно е охладено, да знаете :)  

Пропорцията с готовото песто от босилек:  е 1/1 като тегло песто от босилек и сушени домати. Плюс печената чушка и още ~30г ядки, 30 г сирене/пекорино, 2 скилидки чесън  и 30мл зехтин.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...