6 юни 2020 г.

Късър - турска салата с булгур

       Късър (Kisir)  е турска салата от ситен булгур и зеленчуци.  Подобна на арабската салата Табуле, но с мнооого по-малко магданоз :wink1:  и добавени сос от нар, чушково  и доматено пюре. На вид не прилича на традиционните наши зеленчукови салати :) , но вярвайте, доста е вкусна и засищаща. Може да се хапва както като салата, така и като гарнитура, а г-ца Стоева заради булгура напоследък я хапва и за обяд.  За ползите и предимството на булгура пред ориза може да прочетете повече, ако вече не сте убедени в неговата полезност и богатство на фибри. 
      Салата е добре да престои готова в хладилник час преди хапване, за да се овкуси по-добре булгурът.  Ако имате чушково пюре може да си я приготвите в оригинал с него, но аз нямах пасирах 1 печена червена чушка с доматеното пюре.  Хубавото е, че количествата зеленчуци могат да варират и да се сложат повече от по-харесваните. 
Продукти
1 чаша от 200мл смлян булгур (за кюфтета и салати)
350 мл гореща вода 
2 листа маруля 
3-4 стръка зелен лук 
2 месести домата 
1/2 краставица (или 1 малка) 
1 зелена чушка (салатна, Сиврия)
2 ч.л. доматено пюре 
3 ч.л. чушково пюре (или пасирана печена червена чушка )
3 с.л. сос от нар 
3 с.л. прясно изцеден сок от лимон (не от бутилка :))
3-4 с.л. зехтин 
сол 

Приготвяне
* Булгурът се поставя в купа (с капак), щипка сол  и залива  с горещата вода. 
* Купата се затваря и оставя така за 50-60 мин (време, през което булгурът набъбва.)
* През това време се нарязват  на дребно всички зеленчуци и подправки - краставицата обелена, на доматите се отстранява семенната част, ползва се само месестата, за да не разводни много салатата. 
* Когато булгурът е накиснат, към него се прибавят сосът от нар, зехтина, лимоновия сок, пюретата и разбърква  много добре. 
* Прибавят се и нарязаните зеленчуци, още щипка-две сол  и  обърква внимателно.

Готова е :) Прибира се в хладилника за час. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...