16 юли 2020 г.

Имамбаялдъ

       Имамбаялдъ (imam bayildi) на турски означава буквално  „припадналият имам“. Едно от най-вкусните турски  летни зеленчукови ястия – патладжани, лук, домати, чушки и чесън. За мен най-вкусно като всяка плакия е студено. С името са свързани много легенди - една от тях  гласи, че жената на един имам   сготвила пълнен патладжан. Той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия е, че обичащият ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани. Която и да я вярна, факт е, че това ястие с патладжани е много, много вкусно и вече му е сезонът. Ние с Жул  не сме съвсем съгласни с имама  ;D защото и според двете ни, тези  патладжани, печени в доматен сос са по-вкусни.  :nyam: Рецепти за приготвяне има много, тази е моята - почти сготвената смес напълвам в издълбаните патладжани и запичам така. 
Продукти:
2 големи патладжана (до 1кг общо)
по 2 зелени и 2 червени чушки - печени и обелени
3-4  средни домата
сол на вкус
1 ч л захар
връзка магданоз

голяма щипка риган
70-80 мл олио
2 средни  глави лук
1 глава чесън

Приготвяне:

* Патладжаните се срязват на две по дължината. 

* С лъжица, или нож  се издълбава сърцевината им и нарязва на едро. От него трябва да останат "лодки" с дебелина ок 1,5 см. Патладжаните могат да се обелят по желание, но при печене малко се разпадат, затова ги беля на ивици.
* Сърцевината се нарязва на едро и всичкия патладжан се накисва в солена вода за половин час.
* Измиват се и отцеждат от водата. През това време се изпичат и обелват чушките,  нарязва лукът (на ситно 
::))  и подготвят доматите - белят и нарязват на дребни кубчета. 
* Фурната се включва да загрява на 200*
* В загрята мазнина се поставя отделената сърцевина от патладжана, нарязаните на средни парчета печени чушки и лукът.
* Задушават се под капак  за 3-4 мин в мазнината и   прибавят избелените и нарязани на кубчета домати.
* Прибавят се   солта  и захарта и отново се задушава всичко за 15-на мин. под капак. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, риганът и нарязаният магданоз, разбърква се и съдът, в който се готви се отмества от котлона. 
* В тава се поставят отделените "лодки" на патладжаните. 
* Пълнят се със сместа. 
* Тавата се покрива с фолио и пече в загрятата вече фурна за 30 -35мин. 
* При сервиране се поръсва с още магданоз (по желание)  ::) но задължително с плочка сирене :nyam:

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...