22 юли 2020 г.

Гювече с картофено пюре и сирене

       Ама как ще увековеча тези простички гювечета (всъщност керамични чинии са) в блога LaughingLaughing Скоро предизвикаха интерес, а са много вкусни и бързи, подходящи за използване на разни останали сирена от хладилника и задължително :) картофено пюре.  Сигурна съм, че и на Вас, както и на мен почти винаги Ви остава от приготвеното за гарнитура  картофено пюре. Моите хора знаят, че не обичам да изхвърлям храна и обикновено пюрето  го влагам в такива паничЕта, където с маслото и сиренето става още по-пухкаво и сочно, или в хляб.  Всъщност тов а есамо една идея за оползотворяването му, а Вие може да си добавяте каквото искате - моите са с малко продукти - сирене, резени домат, щипка лук, масло и няколко ленти бекон за аромат на днешните. В това на авджи Стоев - и яйце, което за да не е с неприятната жилава коричка на белтъка остава под доматите и бекона.  Понякога с кръгчета чушка, понякога без :) 
 Всъщност продуктите се виждат - резените жълто сирене не е кашкавал :) а домашно, което ни прави приятел от краве мляко (породата на кравите е Жарсе и е такова жълто,  мазно и се разтапя при печене :))  
За 2 порции са необходими: 
~300-350 г готово картофено пюре (разбито с прясно мляко, сол и съвсем малко масло) с голяма щипка риган, или чубрица  
~250 г сирене 
~ по 1 пълна супена лъжица ситно нарязан лук 
по 1 лъжица масло
2 дребни домата 
по 2-3 ленти бекон по желание 
магданозът, яйцето  и чушката  също са по желание :) 

Приготвяне
* Дъното на формата за печене се намазва дебело с маслото.
* Разпределя се картофеното пюре (ако ще се слага яйце,  в средата се прави малка вдлъбнатина за него )
* Разпределя се нарязаното на филии сирене, поръсва се лука и нареждат тънко нарязаните  кръгчета домати.  Тук е моментът за чушка, или ленти бекон. 
*  Поставят се в студена фурна (тъй като са керамични) ; фурната се включва на 200* и пекат на средна скара 10 мин. след завирането им. 



10 коментара:

  1. Изглежда много апетитно, Пепи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле Пепи, това изглежда толкова вкусно, а и керамичните ти формички са чудесни и много фотогенични. :) "Открадвам" си рецептата ти.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мими :) Керамичните ми форми са чудесни, 4 са :) и четирите обаче с различни размери. Не че различният размер пречи на някого.
      Приготви си ги, много нежно ястие са.

      Изтриване
  3. Пепи,
    обичам различните съдове в кухнята.Прекрасно ястие се е получило с картофено пюре.Изглежда красиво, но такова сирене от порода Жарсе не съм виждала до сега.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, в големите ферми едва ли отделят млеката от видовете животни. Това, което взема нашият приятел е от малка ферма, само с такива крави. И аз не бях яла сирене от тяхно мляко; само бях чувала тази порода. На вкус си е сирене :) но жълтеещо на цвят. А сега, когато е добре узряло и обезсолявам, става меко и се усеща повече мазнината му.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Здравейте, с удоволствие приготвям вашите рецепти-винаги сполучливи. Кетчупът е ненадминат! Въпросът ми е добавя ли се бульон или някаква течност, тъй като готовото гювече изглежда сочно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, няма друга течност, от пюрето е, то е доста меко като текстура -нали е с прясно мляко. И маслото, и сирене, това е.

      Изтриване
  5. Страхотно! Сега ще забъркам пюре специално за гювечета :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори да остане, пюрето в хладилник е много удобно за поне още 5 бързи манджи :)
      Преди години, когато работех всеки ден до 18ч. сварените картофи в хладилника много бързо ми подсказваха каква ще е вечерята :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...