30 юли 2020 г.

Паста ала Трапанезе

          Паста с песто Трапанезе. Името на пестото идва от гр Трапани, Сицилия и е характерно с това, че е със сирене Пекорино и с бадеми. Пекорино Романо както е известно е твърдо овче сирене, зряло над 5 месеца и честно казано го предпочитам пред другото "марково" италианско - Пармеджано реджано. Бадемите са белени и запечени. Вкусът на самата паста е много свеж от пресните домати и я харесвам за лятото, когато имат истински вкус :) Приготвям я по рецептата на Рик Стайн . В някои рецепти в пестото се слагат и сушени домати, но за мен така не е толкова лятна,  затова я предлагам в неговия вариант - със свеж вкус от  пресни зрели чери домати и гъст сос от босилек, много сирене и бадеми. И малко чесън :nyam:  
       И разбира се може да ползвате друго твърдо жълно сирене и други ядки, но сосът (пестото) няма да е Трапанезе :) за тези, които държат на оригинала. Пак ще е вкусно :nyam:
Продукти: 
150 г паста  за порция (спагети, буканити, или лингуини)  - в случая 300г 

За пестото:
60-70 г бадеми  (които ще обелим)
една двойна шепа листа  ;D  босилек 
3-4 скилидки чесън
50г сирене Пекорино Романо  
7-8 с.л. зехтин 

Още:
~ 150-180 г  чери домати 
по 1-2 щипки сол  и черен пипер 
още ок 20г Пекорино Романо за поръсване 

Приготвяне: 
* Бадемите се заливат с малко вряла вода и оставят за 5 мин, след които се белят. 
* Запичат се на сух тиган до златисто - внимавайте да не ги изгорите, бързо стават. Ако ползвате микровълнова фурна, може да ги пуснете в нея за 2 мин. на средна степен. 
* След като напълно изстинат се смилат фино. 
* Към тях се прибавят зехтина, сиренето, скилидките чесън и измитите и подсушени листа босилек. 
* Мелят се до гладкост ( в дълбока купа и с пасатора извършвам тази част)
* Спагетите /лингуини, букатини се сваряват в подсолена вода за време, указано на опаковката им :) 
* През това време в купа се нарязват  чери доматите на две и   подправят със сол и пипер.
* Прибавя се  пестото и разбърква. 
* Прибавя се и сварената и отцедена паста и разбърква всичко добре. 
* Разпределя се в две чинии и поръсва с фино настърганото останало Пекорино. 

Пастата е вкусна както топла, така и студена, така че може да си я приготвяте за обяд  от сутринта и носите в кутия ;D пестото естествено трябва да е приготвено от вечерта. 

2 коментара:

  1. Пепи,
    страхотна паста, правя и аз по подобен начин, но записвам и твоята версия.
    Поздрав от Варна и весело лято !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...