6 август 2020 г.

Гаспачо

       Гаспачо - испанска студена лятна  супа от пасирани зеленчуци с прреобладаващи домати. Или пасирана салата girl_hahaСупата наистина е разхлаждаща за горещините и съвсем близка по вкус на онези домати, които белим и консервираме през лятото в буркани. Който е правил това упражнение няма как да не е опитвал доматите на вкус, преди да се напълнят в буркани, или в бутилки -  вкусен доматен сок с аромат на чушки и магданоз.  Моят начин на приготвяне на гаспачо е класически :) защото класиката се предлага в стотици варианти - също както с нашите традиционни ястия - всяка домакиня си има свои тайни и начини за приготвяне. Има варианти дори с патладжани, с ябълки (който също харесвам), с диня, с целина..... други са с хляб в супата. Предлагам да опитате супата така :) да я охладите поне час и да си похапнете  с бучка сирене. Ако не я харесате, имате вариантGrin   може да я сготвите с още домати, чушки и патладжан на доматена манджа.  Но си струва човек да опитва нови вкусове.  А и тази година доматите в градината на мама са много зле и ми липсва оня вкус от нарязаните и объркани в голям леген зеленчуци.... 
Продукти за 2 порции: 
500г домати 
парче краставица - ок 150 г 
по 1/2 червена и зелена чушка
малка глава лук (колкото дребно яйце примерно)
2-3 скилидки чесън 
7-8 стръка магданоз 
4-5 листа босилек 
2-3 лъжици  зехтин (или олио)
1/2 ч.л. захар 
1 с.л. оцет (балсамов)
сол на вкус (1 равна чаена лъжица)

Приготвяне: 
***Тъй като при продължителното пасиране  доматите губят част от червения си цвят, аз ги пасирам отделно от другите зеленчуци и накрая само смесвам. 
* Доматите се белят и нарязват на едро в купа/кана за пасиране (за по-лесно белене на дупето на всеки домат се прави х разрез, бланшират се за 30 сек. във вряла вода и веднага изваждат в студена).  Пасират се за кратко, докато станат на сок.
* Всички други продукти (без зехтина) се поставят в друга кана заедно с 2-3 лъжици от доматения сок  и пасират до гладкост. 
* Смесват се със сока от доматите и зехтина/олиото и пасира всичко заедно за 4-5 сек. - колкото да се смесят по-добре двете смеси. 
* Прибира се в хладилника поне за час преди  сервирането и :) което го правя  с брюноаз от зеленчуците, които са в супата  Grin това са нарязани на  зеленчуци на кубчета с големина 3-4 мм.  И  крутони - перли за супа, разбира се, нали все пак е супа. 




4 коментара:

  1. Пепи,
    тази година има проблем с доматите.И нашите не са толкова хубави и вкусни както друга година, но все пак ги има.Правила съм Гаспачо,а тези крутони наскоро ги видях по търговските вериги.Чудесна е рецептата, весело и прохладно лято !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели, хубав да ти е август и на теб!
      Скоро една дама сподели във страницата ми във ФБ, че от няколко години полива доматите с отвара от коприва и е много доволна от добива. Живи и здрави, ще пробваме и ние догодина.

      Изтриване
    2. Пепи,
      баща ми , който вече не е между живите правеше разтвор от сурова коприва и вода и така поливаше всички зеленчуци.Има резултати по този начин.Копривата престоява 24 часа във водата и след това се полива.Така няма нужда да я вариш, по - лесен вариант е.Пробвайте, ще се убедите, помага.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Благодаря за съвета! Със сигурност ще пробваме идната пролет, живи и здрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...