tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post7271917449625781700..comments2024-03-15T11:59:03.175+02:00Comments on Храна за мойте канибали: Скумрия "Ропотамо"pep-4ohttp://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-9867252749818982122023-09-01T18:21:38.780+03:002023-09-01T18:21:38.780+03:00Днеска отиваме на ферма да берем чушки и домати за...Днеска отиваме на ферма да берем чушки и домати за лютеницата. Това е най-близкият вариант до отглеждане на собстени. А на двора има място само за салатни количества... А варенето на домати го заменям вече от няколко години с мое изобретение - филтруване през 50-микроново найлоново платно (във формата на торба). Става за около 5 минути вместо 3 чàса варене. Е, ако я бях правил на село (Рамалий), щях да я варя, все пак традициите са си традиции, и вървят заедно с удоволствието.<br />С най-добри поздрави!<br />МиткоЕдин рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-15921852685332521002023-08-29T22:53:54.589+03:002023-08-29T22:53:54.589+03:00Ехааа, много се радвам! Щом е отказала на кебапчет...Ехааа, много се радвам! Щом е отказала на кебапчета :) Скумрията всъщност не е лоша риба, особено, ако е прясна. Знаеш, като си живял тук, че тя беше масово продаваната риба по магазините до преди 20 години. <br />А тази "ропотамо" съм правила и с други риби - такива дребни, речни, язовирни и пак става :) но иска по-дълго готвене, да се размекнат костите. <br />Поздрав най-сърдечен! <br />ПП: Лютеница ще правиш ли :) pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-5560684460351637222023-08-29T20:34:13.610+03:002023-08-29T20:34:13.610+03:00Здравейте, Пепа! Е, тая рецепта в гювеч изби рибат...Здравейте, Пепа! Е, тая рецепта в гювеч изби рибата! Буквално! Снахата, която е тукашна, дори се отказа от кебапчетата ми заради рибата, а това досега не се е случвало. В Северна Америка на сьомгата и викат "кралицата на рибите", но скумрията я детронира от раз. Благодаря за великолепната рецепта!Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-68633989369745995692019-10-16T16:25:00.620+03:002019-10-16T16:25:00.620+03:00Здравей, Дари :) За съжаление няма как да се прем...Здравей, Дари :) За съжаление няма как да се премахнат дребните кости от дребните риби :) Затова я кипвам с вода и оцета, за да може тези костици да омекват - така при хапване се дъвчат спокойно, не засядат, или боцкат по небцето. Щом е само дребна риба (правила съм с каракуда) времето за варене във вода и оцет увеличавам на час. Малко се разпада, но пък със сигурност не се усещат костите. <br />pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-12227728695742310532019-10-15T21:09:21.774+03:002019-10-15T21:09:21.774+03:00Здравей,Пепчо! Много харесвам твоите рецепти,някои...Здравей,Пепчо! Много харесвам твоите рецепти,някои от тях ни станаха любими. Рецептата за кетчуп е уникална и вече няколко години я правя.Та на въпроса- имам Дунавска риба искам да направя консерва Ропотамо всичко по рецептата е ясно, но как да премахна костите от рибата?<br /><br />Dari Kiuranovahttps://www.blogger.com/profile/06579326812651188919noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-72417887551802908882017-10-12T22:34:26.080+03:002017-10-12T22:34:26.080+03:00Да така е. Може и да не се вари рибата, но да прес...Да така е. Може и да не се вари рибата, но да престои дълго време в оцетна марината в хладилника. <br />Благодаря за доверието :) Пак ще направите. <br />pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-2759645294936642592017-10-12T21:15:51.646+03:002017-10-12T21:15:51.646+03:00Благодаря :) Значи затова в купешката почти няма к...Благодаря :) Значи затова в купешката почти няма кости, а в моята си останаха въпреки многото варене... Е, аз за проба направих 5 бурканчета от 400 грамовите, на другата доза със сигурност няма да забравям! Поредната Ви успешна рецепта, която ще се готви и удома :)Лоретаhttps://www.blogger.com/profile/15018493283555318909noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-80986542325447678752017-10-12T18:46:59.777+03:002017-10-12T18:46:59.777+03:00Привет :) оцета е за костите - така омекват, че не...Привет :) оцета е за костите - така омекват, че не се усещат, като се яде рибата, за да се отделят. Бялото най-вероятно е от белтъка на рибата, или от мазнината и, ако е била по-тлъста. Няма общо с доматеното пюре. Ако на вкус е добро (в което не се и съмнявам) - значи си е годна за ядене . pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-26780959378212508182017-10-12T18:25:54.960+03:002017-10-12T18:25:54.960+03:00Привет отново. Вчера успешно дойде ред на рибата :...Привет отново. Вчера успешно дойде ред на рибата :) Мъжът ми одобри вкуса (само следващия път ще слагам повече риба и по-малко зеленчуци), но по повърността се образува бял фин слой. Това нормално ли е? Май разредих малко повечко доматеното пюре, дали е от това? И забравих да сложа оцет във водата на рибата...Лоретаhttps://www.blogger.com/profile/15018493283555318909noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-67058453354497027402017-09-04T18:42:01.647+03:002017-09-04T18:42:01.647+03:00Здрасти :)
Трето - шайбите са дебели по ок 2,5- до...Здрасти :)<br />Трето - шайбите са дебели по ок 2,5- до 3см. Да не са тънки, да не се разпадат. <br />Второ - може доматено пюре, не сок (моят е гъст, почти пюре си е), но го разредете с мъничко вода, за да се получи сос в буркана, иначе само с пюре няма да стане - няма друга течност <br />И може да ги напълните във всякакви буркани - просто аз имам страх от винтовите буркани и не ползвам за месо. <br />Стискам палци, ако имате други въпроси - пишете :) pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-63090388838304071372017-09-04T18:31:46.909+03:002017-09-04T18:31:46.909+03:00Привет :) За първи път ще правя такова нещо (аз ри...Привет :) За първи път ще правя такова нещо (аз риба не обичам, но мъжа обожава, особено ропотамо) и имам някои може би тъпички въпроси :) Първо - буркани с винт стават ли? Второ - може ли доматено пюре, а не доматен сок? Трето - колко дебели трябва да са шайбите риба?Лоретаhttps://www.blogger.com/profile/15018493283555318909noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-17951621428452260072016-10-26T21:53:46.017+03:002016-10-26T21:53:46.017+03:00Със сигурност става, но тук рядко има в магазина. ...Със сигурност става, но тук рядко има в магазина. Тази година син ми беше командировка доста време в Бургас, но пък не се сетих да поръчам за консерви :) Донесе 2бройки днес, но ще го правя солен. Има време до зимата, ще поръчам да донесе, благодаря, че подсети за него. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-87458824376291193262016-10-26T19:33:12.558+03:002016-10-26T19:33:12.558+03:00Пробвах с паламуд, става много добре. По рано прав...Пробвах с паламуд, става много добре. По рано правих със скумрия, също се получава много добре. Когато остане печена или пържена по-едра риба я правя с нея, салатата отново се получава.Трябва само да се изчистят костите добре.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17884889707143074463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-86562820351673329632016-10-16T11:25:39.227+03:002016-10-16T11:25:39.227+03:00Днес пак ще правя.Забравих да спомена като заври м...Днес пак ще правя.Забравих да спомена като заври маринадата чак тогава слагам шпротите да заврят 1-2 минути, иначе се разваряват :)simeto74https://www.blogger.com/profile/13825561302633424266noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-3846982584101140762016-10-08T20:51:38.215+03:002016-10-08T20:51:38.215+03:00Пробвала съм :)Ч преди да започна да правя с домат...Пробвала съм :)Ч преди да започна да правя с доматения сок. Ако е за салата Ропотамо - слагам лютеница, но в рибата не ми харесва с лютеницата. Лютеницата за мен е засалата, не за манджа. Но вкусове разни. <br />За шпротите завиждам лекинко :) Нямаме си тук такива ние. <br />Поздрави и от мен :) pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-3766691540588367132016-10-08T09:22:36.546+03:002016-10-08T09:22:36.546+03:00Здравейте.
Точно днес ще си правя Ропотамо в бурка...Здравейте.<br />Точно днес ще си правя Ропотамо в буркани.Много пъти вече си правя но,с балтийски шпроти чистени и без глави.Със скумрия не ми харесва толкова.И още нещо, вместо доматен сок или пюре взимам читава лютеница/разреждам я малко с вода/.Пробвайте,става уникална рибена салата /за мезе :)/<br />Поздрави от мен.simeto74https://www.blogger.com/profile/13825561302633424266noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-79743906403308483482016-06-28T15:22:11.491+03:002016-06-28T15:22:11.491+03:00Може, да. Дано не съм закъсняла с отговора мнооого...Може, да. Дано не съм закъсняла с отговора мнооого :) извинявам се, сега виждам въпроса Ви.pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-14096783380805179452016-03-26T18:58:34.943+02:002016-03-26T18:58:34.943+02:00А дали може да се приготви в слоу кукър, както рец...А дали може да се приготви в слоу кукър, както рецептата за скумрия по созополски?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00379573245951904851noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-3206070158488582972015-11-02T23:24:54.392+02:002015-11-02T23:24:54.392+02:00час-час и половина на ниска Т* - до 150* Запечатв...час-час и половина на ниска Т* - до 150* Запечатването с тесто не е задължително -прави се, за да се задушава вътре добре и да не излиза влагата от гърнеца. Тестото се прави на гъста каша от вода и брашно и нанася по ръба на затворения капак, лошото е, че после трудно се чисти :) след изпичането. Откакто обаче навсякъде има алуминиево фолио (не като преди години дефицит) про сто слагам под капака 2 ката фолио. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-68891787070765318672015-11-02T13:07:19.255+02:002015-11-02T13:07:19.255+02:00Здрасти колко време се пече във фурната?Задължител...Здрасти колко време се пече във фурната?Задължително ли е запечатването с тесто и точно как става? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-43724575222930967402015-10-19T16:09:57.136+03:002015-10-19T16:09:57.136+03:00Приемам ги :) и ти благодаря :) Нищо де, сега пък...Приемам ги :) и ти благодаря :) Нищо де, сега пък ще правиш по-често и ще си наваксаш :) Ние у нас сме така - като харесаме нещо, го правя и ядем до втръсване. <br />Поздрави и на теб! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-62006901826379746272015-10-18T15:11:21.038+03:002015-10-18T15:11:21.038+03:00здравей :)
прочето рецептата още през 2010.
запомн...здравей :)<br />прочето рецептата още през 2010.<br />запомних, че "...имаше една такава рецепта... " и така и не я опитах досега.<br />какъв пропуск, о, какъв пропуск! :))<br />днес сутринта много се съсредоточих къде бе тя, къде... и се сетих за "моите канибали". и я намерих! намерих рецептата и я приготвих.<br />супер е, много вкуснооо!<br />ау, как ще се спукам от яд, че чак сега се наканих! толкова изпуснати мигове мням-мням са това :D<br />но нали казват - по-добре късно, отколкото никога.<br />благодаря за рецептата, моля, приеми поздравите ми :)врабецhttps://www.blogger.com/profile/03654053617746495481noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-26298968322235076012014-11-19T23:41:40.023+02:002014-11-19T23:41:40.023+02:00ММММного се радвам, браво на Вас! ММММного се радвам, браво на Вас! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-56259097443386890482014-11-19T18:35:37.418+02:002014-11-19T18:35:37.418+02:00Отговора ми е:Ммммммммм много вкусно!Добавям към л...Отговора ми е:Ммммммммм много вкусно!Добавям към любими.Благодаря за идеята!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16132454078858654457noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-47258004253671221672014-11-15T13:04:00.523+02:002014-11-15T13:04:00.523+02:00ще се получи, няма начин :) Ще чакам да споделите...ще се получи, няма начин :) Ще чакам да споделите после как е :) pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.com