tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post8359413033737409934..comments2024-03-15T11:59:03.175+02:00Comments on Храна за мойте канибали: Старецpep-4ohttp://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-67381786103383786602019-01-13T17:48:38.671+02:002019-01-13T17:48:38.671+02:00Благодаря!
А въпросът ми за "кървавицата&quo...Благодаря! <br />А въпросът ми за "кървавицата" отпада. След като се допитах до един братчед от наш'то село, се оказа, че съм му запомнил името на колбаса неправилно. На село му викат "джигерник" (все пак 1/2 век е минало, откакто за последно е ставало дума за него). Прави се от кайма и джигеря (черния дроб) на свинето. Плюс подправки на вкус. Адски вкусно е на жар.Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-54467659562688673822019-01-09T16:29:30.563+02:002019-01-09T16:29:30.563+02:00Идеята е добра, не на последно място месото ще се ...Идеята е добра, не на последно място месото ще се слепне много по-добре и няма да има оставащ вътре въздух. <br />А Чирпан споменавам, защото мъж ми е от там /с. Плодовитово/, та няма как да не залегне чирпанското в дома ни. <br />Поздрави, <br />Пепа. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-49725780147473074982019-01-06T19:31:05.083+02:002019-01-06T19:31:05.083+02:00Благодаря предварително. Изобщо не е спешно. Извин...Благодаря предварително. Изобщо не е спешно. Извинявам се за сбърканото ви местоживеене. В някои статии споменавате Чирпан, та мислех, че живеете там. <br />Понеже сме под темата за стареца, искам да споделя едно техническо изменение (подобрение?) на процеса. Както споменавате по-горе, притискането е много важно. В момента приготвям втора "реколта" старец за сезона. За много, ама много яко притискане изрязах две дебели дъски, пробих 4 дупки около ъглите им и ги завих с винтове, след като старецът беше инсталиран между дъските. Винтовете, по стандарт, издържат до 1 тон (!) натягане. Степента на притискане може да се определи по дебелината на стареца (разстоянието между дъските) в процеса на завиване. Според мен, предимствата на процеса с винтовете пред натоварването на горната дъска с тежест са: (1) много по-силно притискане (2) много е бързо - 1-2 минути; (3) Много е компактно; (4) "сандвичът" може да се държи вертикално, хоризонтално или как да е (5) няма нужда от огромни тежести (например, бордюри :) или големи съдове с вода (6) лесно може да се смени притискането при нужда. Единственият недостатък, който виждам, е, че не може да се определи точно силата на притискане (не знам дали това е важно); но все пак може да се оцени по дебелината след затягане. <br />Бих ви бил много благодарен ако споделите мнението си по въпроса. Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-68292168913916842002019-01-06T08:40:58.538+02:002019-01-06T08:40:58.538+02:00Здравейте :)
Благодаря за хубавите думи довериет...Здравейте :) <br />Благодаря за хубавите думи доверието. Не се сещам кое е селото, но довечера ще питам авджи Стоев. Ловният им район е Средна гора също. <br />За кървавица - трудно ще намерите рецепта, както сте забелязал - повечето водят към бахур. <br />Аз от няколко години опитвам този деликатес - сватовете ни са от Септември итам я правят. Знам, че заедно с месото слагат и черен дроб, което я прави доста тъмна, но е много вкусна. Подправката със сигурност е копър-семена и кимион. Мога да питам, когато се видим пак, но не знам дали ще е скоро. <br />Поздрави от България :) и Стара Загора. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-53279559431443360022019-01-06T05:44:55.877+02:002019-01-06T05:44:55.877+02:00Драга Пеп-4о,
От 20 години живеем в Канада. В къщи...Драга Пеп-4о,<br />От 20 години живеем в Канада. В къщи освен българско, друго не се готви (е, освен някои руски/френски/италиански специалитети). Откак открих блога ви (или както му се вика), не съм отварял хартиени или електронни готварски книги (освен ако рецептата липсва при вас). Нямам думи да изкажа възхищението си от кулинарнарния ви сайт. Каквото съм сготвил/приготвил по рецептите ви, става великолепно. Е, разбира се, имам някои дребни подобрения, но без това не може. Предполагам, че "авджи Стоев" познава селото ми - Рамалий - понеже там се бият много глигани, а и не е далеч от Чърпан (50-тина км). В момента имам един въпрос. От 10-тина години си правя "канадска усмянка" - е, не коля на двора прасе, но приготвям това, което баба и дядо приготвяха на село след Коледата: луканки, старец, пастърма, да не говорим за туршиите. Гаражът ми в момента прилича на избата на село (ако не броим автомобила). Като дете, през зимата дядо фътрляше в бумтящата печка две неща: луканка и кървавица. Та, въпросът ми е: има те ли рецептата на дядовата кървавица. Навсякъде в интернета под този термин излиза бахур. Ама то е съвсем друго. Имате ли рецепта за истинската кървавица? С уважение, Рамалиеца в Канада.Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-45621684573770096052018-01-11T13:23:48.522+02:002018-01-11T13:23:48.522+02:00И тъкмо стегна студ тия дни :) да съхне. И тъкмо стегна студ тия дни :) да съхне. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-4764007813127806482018-01-08T14:29:26.593+02:002018-01-08T14:29:26.593+02:00И аз го правя, научих рецептата от свекъра си, пре...И аз го правя, научих рецептата от свекъра си, преди 36г...<br />И в момента съхне, провесен на една греда, под беседката, стегнат с четал от черница и поставен в гаца...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05198594643473725792noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-15096950556347927022015-11-03T10:35:45.337+02:002015-11-03T10:35:45.337+02:00Аз го притискам между две дъски с дърводелски стяг...Аз го притискам между две дъски с дърводелски стяги.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-83116457991056785952014-09-07T22:51:14.450+03:002014-09-07T22:51:14.450+03:00да, сушенето е много важно при това мезе. Е, и до...да, сушенето е много важно при това мезе. Е, и доброто месо също :)) pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-84045362400492255632014-09-07T01:11:29.773+03:002014-09-07T01:11:29.773+03:00И дядо ми правеше нещо подобно но с повечко слани...И дядо ми правеше нещо подобно но с повечко сланина,малко ситно нарязан праз и пълнеше в добре измития и почистен пикочен мехур .Наистина няма по хубаво от домашно приготвени суджуци,рибици кървавица и какво ли още не.Преди няколко години се преместихме до Бургас но въздуха е много влажен и нещо не се получи със сушенето и се отказахме.Та сега само си спомням добрите стари времена. :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-10666895980336410972011-02-01T09:11:50.611+02:002011-02-01T09:11:50.611+02:00Ухаааа, Пепи, много си добра. Колко вино пие тоя с...Ухаааа, Пепи, много си добра. Колко вино пие тоя старец. Дядо ми правеше такова мезе преди години, викахме му "дядо". Беше кръгло да вид и не трябваше да се изсуши месото, а вътре да си остане червено. Много го обичах. Ще трябва да му кажа да ми даде рецептата.Daniela Dinevahttps://www.blogger.com/profile/00087972351276610828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-12435584364356999922011-01-31T23:01:34.740+02:002011-01-31T23:01:34.740+02:00Пепи, ти си царицата на месцето, казвала съм ти го...Пепи, ти си царицата на месцето, казвала съм ти го и преди. <br />Никога не съм правила домашни мезета, но трябва да се престрашя някой ден.<br />Поздрави!:))Ginger Cookieshttps://www.blogger.com/profile/16933120785941193003noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-54934229580141520732011-01-31T18:03:15.117+02:002011-01-31T18:03:15.117+02:00Пепи,
знаеш, че си им майстор на тези мезета -
стр...Пепи,<br />знаеш, че си им майстор на тези мезета -<br />страхотно изглежда.<br />Поздрав и хубава нова седмица, Дианаdi_anihttps://www.blogger.com/profile/01295904706090464213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-4536648865177412672011-01-31T16:23:27.534+02:002011-01-31T16:23:27.534+02:00Ле-лееее, това изглежда престъпно вкусно!!! Поне м...Ле-лееее, това изглежда престъпно вкусно!!! Поне мога да му се насладя виртуално ;)<br /><br />Прекрасна седмица, Пепи!!!Angellove's Cookinghttps://www.blogger.com/profile/06929655937610401150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-37164351428079137352011-01-31T11:38:23.710+02:002011-01-31T11:38:23.710+02:00Пепи, майсторка си голяма на месото, а с този стар...Пепи, майсторка си голяма на месото, а с този старец колко вино бих могла да споделя... :)<br />Прегръдки и хубава нова седмицаEva Tonevahttps://www.blogger.com/profile/06090303487008951841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-79937072823775982722011-01-31T09:37:15.428+02:002011-01-31T09:37:15.428+02:00Аз че няма да се хвана да правя, е ясно! :))
Ама м...Аз че няма да се хвана да правя, е ясно! :))<br />Ама може да почерпиш по парченце... <br />Спорна седмица,Пепи!Красиhttps://www.blogger.com/profile/14453216019691069229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-66468853701319088332011-01-31T09:19:08.135+02:002011-01-31T09:19:08.135+02:00Мале, мале... майсторица си от всякъде :))
Опреде...Мале, мале... майсторица си от всякъде :)) <br />Определено си заслужава чакането този старчок.<br />Хубава нова седмица, Пепи :)fedorahttps://www.blogger.com/profile/03406231705574249538noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-33109221429821769262011-01-31T09:03:02.497+02:002011-01-31T09:03:02.497+02:00Наздраве, Мари, ще пийна :) довечера.
Миленка, То...Наздраве, Мари, ще пийна :) довечера. <br />Миленка, Тони, Зори, благодаря, хубав ден на вас! <br />Лулу, само да ти кажа, че намеих онази машина.....pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-75206922652657901742011-01-30T22:26:50.524+02:002011-01-30T22:26:50.524+02:00Олеее, Пепчо, тоя старец има да го сънувам тая веч...Олеее, Пепчо, тоя старец има да го сънувам тая вечер! :-) Не помня кого за последно съм яла такъв деликатес, но определено спомена за него е останал :-) <br /><br />Спорна седмица :-)Milenahttps://www.blogger.com/profile/02918629083194629958noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-38773246244105771072011-01-30T22:08:13.753+02:002011-01-30T22:08:13.753+02:00Бива ли сега точно преди лягане да го видя това, т...Бива ли сега точно преди лягане да го видя това, та цяла нощ да го сънувам...нали знаеш, че и в моето детство дядо и баба правеха такова, та прекрасно знам за що иде реч....Освен да пиеш едно винце и заради мен!Maria Pepeldjiyskahttps://www.blogger.com/profile/00449057414860251598noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-57758541114188819902011-01-30T20:19:30.987+02:002011-01-30T20:19:30.987+02:00Пепи, майстор си на домашните мезета!
Аз не се нае...Пепи, майстор си на домашните мезета!<br />Аз не се наемам :)<br />Спорна и усмихната седмица :)toni_nhttps://www.blogger.com/profile/00474558611971025998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-80346092405127489112011-01-30T20:15:02.178+02:002011-01-30T20:15:02.178+02:00Пепи, страхотно!
Хубава нова седмица от мен!Пепи, страхотно! <br />Хубава нова седмица от мен!Еochttps://www.blogger.com/profile/07941005954127745355noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-25312537757368416482011-01-30T19:44:09.916+02:002011-01-30T19:44:09.916+02:00Еееее пепи, страшна си просто! Аз пък съм си фен ...Еееее пепи, страшна си просто! Аз пък съм си фен на домашните колбаси!Luluhttps://www.blogger.com/profile/06517631903273888538noreply@blogger.com