Човекът зад блога

      "pep-4o"е първата ми  регистрация в интернет,  която един млад мъж  направи през 2006 год., защото половината ни приятели  ме наричат така.  По документи обаче съм си Пепа. Пепа Стоева. И обичам да готвя. Или бъркам нещо.  За разлика от повечето нормални хора, за мен това е отмора и лекуващо нервите.  Когато ме спипат де. Разбира се, моите любими човеци се възползват изцяло от тази ми страст.   Макар и капризни,  винаги има за всекиго по нещо. Мръвка да има. И нещо шоколадово.  Много шоколадово.   
      Освен, че обичам да съм около тенджерите, обичам и разходките - къде със собствени крака, къде с кола, но в последните години открих колко успокояващо е да съм сред природата и се опитвам да убеждавам и милото в това, тъй като превоза с кола обикновено е свързан и с шофьор :) Та когато сме извън ловен сезон ходим насам-натам.
      Преди години си готвех под прикритие-мирно и тихо. Покрай злоядия Ники се заигравах с храната и ми харесваше. После работих в офис с телевизор, където едно кулинарно предаване-по RAI ме грабна - не беше нужно да разбирам езика; беше запленяващо да ги гледам как хвърчат из кухнята, кълцат, бъркат, мятат тиганите....... После.....голямото дете порасна и започна да се прибира след 20ч.   :)     аз - дежурен чакащ родител в къщи, току-що открил интернет-а.  И така свързах хобито си с новите кулинарни изкушения,  които откривах и опитвах, докато чаках Н. да се прибере. По същото време попаднах и на сайта на Юлия - Гответе с мен с форум (разбирайте място, където си пишем, споделяме, снимаме, питаме, получаваме отговор..... нещо като селския мегдан, само дето не се виждахме в реално време.  Много скоро се появи първата ми тема с рецепти-незнайно защо  :smile1: с името "Храна за канибалите на Пеп-4о....."с продължения (името пак го измисли младежът Н.).  Там беше моето място-рецепта с картинка. Образно и точно.  Приятелите-чудесни кулинари,  от които можеш да научиш винаги нещо ново,  нещо интересно,  нещо още по-лесно. Да те научат, да ти покажат, да си побъбриш с тях. Много реални срещи си направихме, но за съжаление някои от тях вече не са между живите.  А след навлизането на социалното зло ФБ и форума замря. 
      Доста по-късно  - през 2009г, направих блога.  До тогава се  се дърпах, защото знаех, че писането в него ще отнема от почивката ми :) и най-вече от времето за сън нощем. Но имам приятели, които трудно се справяха с форума и търсенето на моите рецепти. Направих го  без да искам :)  натискайки горе бутончето "нов блог", докато разглеждах блога на приятелка. Естествено в началото съвсем омазах нещата, но благодарение на Танита (както и за нововъдението сега - "съдържание")   нещата в страничката ми се подредиха.   И естествено се оказах права за безсънните нощи - всичките над 900 рецепти (до тук) са собственоръчно приготвени, снимани, изписани тук от мен. И да, предварително пазарени, или произведени :)    
      Преди почти две години аз и Илиана от Щъркелово гнездо си направихме там наша група - "Готви, обичай, усмихни се", където всеки е добре дошъл да си говорим за всичко.  Това е страницата на блога във Фейсбук, където освен, че споделям рецептите, които пиша тук има и албуми "какви ги сготвих днес" - бързи снимки, идеи, забравени стари........
      Много от рецептите са с подробно обяснение :) преди години, когато още се учех да готвя,  ми се е случвало да не ми се получават разни неща (то и сега ми се случват де), но тогава имах колежки на прилична възраст, които просто спестяваха нещо, само защото те знаят как се прави и кога е точния момент да се прибави..... Радвам се, когато се получават нещата и на обратната връзка с читателите, изпробвали рецептите - дали сполучлив, или несполучлив опит; да търсим има ли грешка и къде е тя.  Други рецепти не са "по учебник" и не мога да твърдя, че точно това е автентичната рецепта за еди-какво-си, но пък тук показвам рецептите, приготвени от мен и за домочадието точно така, както се харесват. Какъв е смисъла да сготвя нещо по учебник, което няма да се хареса в къщи :)

      По време на студентските години на младия мъж Н. се наложи спешно да пиша и простичките рецепти като пиле с ориз, с картофи, мусака и други игнорирани от мен лесни рецепти, които да си готви той, отказвайки да се храни в студентски столове.  Така се появи категорията "учим се да готвим", която се оказа улеснение не само за него и може да намерите в дясната лента на блога. 
И тъй като до сега само за сина ни споменавах, да си призная, че имам  две прекрасни момичета -млади дами; едната е собствено производство, а другата ми е доведено дете :smile1:  след края на студентските години на Н.  и още едно момче :) доведено от Жули. 
      Здравейте :smile1: приятно ми е, че се отбихте тук. 


При наложителност :) може да се свързвате с мен на този e-mail адрес jo_letka@abv.bg 

ПП: В последните дни се опитвам да подредя рецептите в каталог. За по-добра прегледност при търсенето, макар  в дясно, в страничната лента да са събрани по разни категории. Но когато се отвори там рецептите се въртят една след друга по страниците, а така, в каталога, ще се виждат имената на всички. Там могат да се видят и по продукт - като напр. кашкавал, яйца, гъби, патладжани....... 

ПП: каталогът е готов и е най-отгоре, под снимката. 

20 коментара:

  1. Zdrasti Pepcho,

    Ne se poznavame no so pozvoliavam da te nareka taka po analogia ...Taka narichahme edna priatelka ot studentskite :)
    Pqrvo, triabva da priznaia che nikoga ne sqm se pliunchil taka samo kato gledam kartinki. Moje i da sqm dosta gladen v momenta no ...abe niamam dumi. Absoliutno vsichko izglejda super. I az imam dvama kanibali a i obicham da gotvia taka che pochvam s testiraneto na retzeptite.
    Mnogo, mnogo blagodaria za vsichko koeto si spodelila tuk!
    Strahotno e!!!
    Shte zavqrsha s dve izvinenia - latinitzata - niamam BG keyboard. Obeshtavam da si kupia.
    I vtoroto - karam na "ti" zashtoto kato prochetoh "chovekqt zad bloga" razbrah che sme ot edna "krqvna grupa".
    Oshte vednaj - OGROMNO BLAGODARIA!

    Georgi Pushkarov

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, защо не направите и кулинарна група във Facebook?
    Де що има некадърници направиха,а вашите рецепти са поднесени с толкова хумор и любов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани :)
      Ами ние с Илиана от Щъркелово гнездо си направихме също кулинарна група - почти на 3 години е. Заповядай, можеш да видиш тук и да се присъединиш към нас. https://www.facebook.com/groups/343964305776279/

      Изтриване
  3. Здравйте г-жо Стоева.Нуждая се от съвет,ще Ви бъда благодарна ако отделите от времето си и ми отговорите независимо какъв ще е отговора.Правих горчица,сложих бял и черен синап Бяловино гореща вода мед ,сол,оцет,куркума 2 карамфилчета и копър.Проблема е ,че аромата на копъра е много силен Какво да сложа за да се притъпи този вкус на копър?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Според мен ароматът на копър ще се поизпари, ако оставите бурканчето отворено. Може би са дошли повечко, за да мирише така натъртващо на него? И аз чакам сега една да узрее, но много бавно се сгъстява.

      Изтриване
    2. Привет! От години издирвам една рецепта-баница с тиква. Но не познатия тиквеник, а дърпана, от Пернишко. Моята майка, светла и памет, беше от там и всяко лято ходехме при баба и дядо. Обожавах аромата на прясно окосена трева, на кисело мляко и баницата с тиква-така с леко зеленикав пълнеж, от летните фуражни тикви. Но кой да запише рецептата! Пепи, дали си чувала за такава баница или пък някой от пишещите?
      Слънччеви, летни, усмихнати дни! Мая

      Изтриване
    3. Здрасти, Мая :) Не съм чувала и опитвала такава баница :) само ползването на фуражните тикви ми е позната. И при нас на село такива използваха. Сега ще попитам в нашата група и ще пиша пак тук, ако някой се сеща за нея.

      Изтриване
  4. Благодаря ти, ще очаквам да пишеш! Не можах да се ориентирам за e-mail!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ще се радвам да се запознаем на живо. Прекрасни рецепри, прекрасно написано...Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз :) Когато идваш към моя край, винаги е удобно да се обадиш за кафе и среща :)

      Изтриване
    2. Здравейте лельо Пепа. Аз така Ви наричам. И моите приятели така ви "знаят". Когато коментираме готварство, аз обикновено казвам.. "Леля Пеоа го готви така.."
      Следя ви от 2009 година. Тогава заминах за Канада и започнах да готвя. Пържоли на фурна със скилидки чесън е първото ми ястие по ваша рецепта.
      Бъдете здрава, щастлива и успешна!
      Ива

      Изтриване
    3. Здравей, Иви :) Ако знаеш колко много и приятно ме зарадва коментарът ти!
      Имам приятелка, която така спореше с майка си "Ама рецептата на Пепа е така..."
      Пожелавам ти да готвиш с желание :) Защото знаеш сигурно, че тогава всичко е по-вкусно.
      Благодаря ти много, жива и здрава и ти бъди!

      Изтриване
  6. Изключително съм впечатлена от вас. Адмирации за знанията ви, за таланта ви и за това, че споделяте. Много сте ми полезна и използвам страничната ви ежедневно. Пристрастена съм към вас. Нека ви има, бъдете здрава и все така полезна и даваща. Благодаря ви, че ви има.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, жива и здрава и Вие бъдете!
      Знанията се трупат с опита :) а опитът с годините и с желанието. Надявам се затова се получават нещата при мен. Радвам се, че блогът с рецептите ми Ви е полезен!

      Изтриване
  7. Маринована херинга

    Продукти: филе от херинга,тънко нарязан кромид лук от червения,тънко нарязани парчета лимон,вода и оцет равни количества.
    Подправки:черен пипер на зърна,едно две зърна бахар/не повече/,щипка две сол,щипка захар,розмарин
    Начин на приготвяне:Филето от херингата се измива с вода и се отцежда.Натрива се с малко сол и се оставя настрани в стъклена купа.От кромидия лук,от лимона,равните количества вода и оцет,черния пипер и бахар,сол и захар възваряваме марината.След охлаждането и с нея заливаме филетата и ги поръсваме с розмарина.Оставяме да престоят в хладилника за едно денонощие.Консумираме с подходящо за случея бяло сухо вино и пържени картофки .
    « Последна редакция: 18 Май 2006, 13:51:20 от pep-4o »

    ОтговорИзтриване
  8. Редовно се консултирам по кулинарни въпроси с Вашия блог, но незнам как вече съм признат като публично ангажиран и имам 24 т. за което благодаря. Всички рецепти са итересни и сполучливи за което съм длъжен да изкажа своята благодарност. Успех и всичко най-хубаво! Емил Панчев

    ОтговорИзтриване
  9. ...само да попитам снимката на логото какво ястие е много е апетитна ....

    ОтговорИзтриване
  10. Пъдпъдъци А ла Ришельо, рецептата я има в блога, вижте при дивеча.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...