tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post3386565354766414687..comments2024-03-15T11:59:03.175+02:00Comments on Храна за мойте канибали: Суджуци, луканки, сланина...pep-4ohttp://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comBlogger59125tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-68288603286927019332020-01-23T16:39:18.557+02:002020-01-23T16:39:18.557+02:00Благодаря и аз :) Ама да знаете, че съм жена :) Благодаря и аз :) Ама да знаете, че съм жена :) pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-73317371186049844652020-01-21T15:59:00.645+02:002020-01-21T15:59:00.645+02:00Благодаря ! Жив и здрав бъдете :)Благодаря ! Жив и здрав бъдете :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05913205497757116589noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-68080932831878142172020-01-21T09:33:02.359+02:002020-01-21T09:33:02.359+02:00 може направо да притиснете след като позасъхнат.
... може направо да притиснете след като позасъхнат.<br />Но като ги окачите и ако видите, че се отпускат - пак ще трябва да валиратеpep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-53315254816616006082020-01-20T23:14:18.480+02:002020-01-20T23:14:18.480+02:00Аз бих искал да попитам за луканката, първо да вал...Аз бих искал да попитам за луканката, първо да валирам и след това да притискам между две дъски или направо да притискам между дъските след 5-ят ден без да валирам ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05913205497757116589noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-11700260231547559872020-01-05T13:23:51.228+02:002020-01-05T13:23:51.228+02:00Завийте в стреч фолио, или найлонови торбички и сл...Завийте в стреч фолио, или найлонови торбички и сложете във фризера. <br /><br />като извадите ще са малко по мекиpep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-51200837534705096652020-01-05T09:29:59.392+02:002020-01-05T09:29:59.392+02:00Здравейте,направихме си и ние суджуци, но много ги...Здравейте,направихме си и ние суджуци, но много ги пресушихме. Какво да направя за да омекнат малко?Марияhttps://www.blogger.com/profile/03023005339252070998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-21779012349940050772019-10-20T16:58:58.309+03:002019-10-20T16:58:58.309+03:00Точно така :) Усмянка е името и на самото събитие ...Точно така :) Усмянка е името и на самото събитие по клане и прибиране на прасето - от тази, коремна част, която за нас е усмянка/висменка в Пазарджишко. Беконът е между нея - тя е точно на корема и хубавата сланина по гърба. Ако намериш такова - бекон - кат сланинка, кат месце - можеш да си направиш пак сланина, но както писах е по-жилава. Аз си режа такива ивици по няколко и ползвам за готвене в киселото зеле - там си е точно на мястото. <br />Поздрави на теб! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-54341905368808632012019-10-19T23:37:35.165+03:002019-10-19T23:37:35.165+03:00Благодаря много! Днеска ходих на една кланица, та ...Благодаря много! Днеска ходих на една кланица, та там след голямо ровене ми намериха истинска сланинка - цели 2-3 см дебелина :) Ами, като няма риба и ракът става... Та, за зимата сме уредени. Жалко че, както казваш, от бекона не става добра сланинка - толкова добре изглежда: ред сланина, ред месо... Сега се сетих, че на село му викаха усмянка, и на нея беше кръстена цялата коледна феерия. И май наистина не правиха сланина от нея.Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-72416693808240163412019-10-07T23:57:52.756+03:002019-10-07T23:57:52.756+03:00Изобщо не са само при вас такива породи :) Миналат...Изобщо не са само при вас такива породи :) Миналата зима мъж ми купува от фермата към Тракийския университет прасе за нас и 3 пъти служебно - ами точно 1 см е сланината, дори на едното беше по-малко :) и си одраха на кожа и изядоха. Хубави породи са, само за месо. <br />Сланината на корема - бекон, да :) е малко по-жилава. По принцип от нея не правим сланина и когато прибираме на село прасетата, каквото си заделим като бекон - с месце, на другата сланина към корема и белим кожата и нарязва за претапяне за мас. <br />Извод :) ако нямаш друга, по-хубава сланина - и тази става. Малко по-жилава ще е, но пак е сланина. <br />Поздрави! (коментарът при лютеницата получих, но време не ми стига да отговарям :))pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-12495222227592852072019-10-07T02:37:47.576+03:002019-10-07T02:37:47.576+03:00Здравей, Пепа. Както винаги, страхотни рецепти! Им...Здравей, Пепа. Както винаги, страхотни рецепти! Имам едно питане по повод сланинката. Тук, в Северна Америка, прасетата са доста странни животни. Почти нямат сланина по гърба и бутовете, максимум 1 сантиметър дебелина. Обаче имат добра сланина от коремната част (бекон). Та, въпросът ми е: става ли добра сланина от бекона?<br />Поздрави и приятна подготовка за зимата.<br />Митко<br />Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-45708350400419442672016-02-04T22:53:18.566+02:002016-02-04T22:53:18.566+02:00Двойно :) Така поръча Стоев; така правим и ние. Щ...Двойно :) Така поръча Стоев; така правим и ние. Ще стане от гърди, разбира се. Свинското е шарено месо, а телешкото сухо и добре ще се комбинира. Бързай, докато е студено времето - поне така обещават следващите дни да са. <br />И слушай бабата :) Щом е работила в Родопа - тя знае. Ние имаме близка, която също работеше там и правеше най-вкусните луканки, които съм яла. (с праз, също като бабеци едни тук вкусни) <br />Поздрави и на теб! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-84105062917348827582016-02-04T20:36:11.715+02:002016-02-04T20:36:11.715+02:00Здравей Пеп, ще правя суджук от 50/50 свински гърд...Здравей Пеп, ще правя суджук от 50/50 свински гърди без кост/телешки гърди без кост...без сланина...не съм чел за такава комбинация, но бабата е работила в Родопа през соца и казва, че ще стане :) Но не искам да слагам селитра, а само захар.<br />Та въпроса ми е-при това положение колко грама захар да сложа на един килорам кайма?<br /><br />Благодаря предварително, поздрави,Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14117544680891845693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-89432979538045132952016-01-04T08:19:03.413+02:002016-01-04T08:19:03.413+02:00Може, да. Мама го е правила това от тензух. Може, да. Мама го е правила това от тензух. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-69271087188218658512016-01-04T00:16:11.888+02:002016-01-04T00:16:11.888+02:00Пепчо,казаха ми,че при липса на черва,може да се у...Пепчо,казаха ми,че при липса на черва,може да се ушият изкуствени от тънък плат/тензух/.Възможно ли е?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-87161344842766573802015-12-27T21:59:25.336+02:002015-12-27T21:59:25.336+02:00Никога не съм слагала чесън на суджуците, но не пр...Никога не съм слагала чесън на суджуците, но не пречи да опитате. Сложете сух обаче, пресен, така в месото - суров, да не вземе да позеленее в месото и става неприятен за гледане. Като подправка, когато го слагам на наденици за печене, е около 10г на 2 кг кайма, сигурно и на суджуците ще е добре това количество. <br />Поздрави, Весела Коледа и хубави новогодишни празници~ pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-52168507536300005732015-12-26T05:42:06.245+02:002015-12-26T05:42:06.245+02:00Здравейте,Весела Коледа на всички! Пеп-чо,Благодар...Здравейте,Весела Коледа на всички! Пеп-чо,Благодаря за съветите получи се добра комбинация с кориандъра по 1 грам на килограм смес,първото зареждане изсъхна и попривърши.Последва второ което го чакам с нетърпение,мога да кача снимки ако позволиш.Мислих да сложа и малко чесън по 1 гр.но ще пробвам на третото с две отделни дози.Ти как мислиш колко да е грамажа на чесъна,млян или на ситно? Благодаря предварително.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-27736550869388441332015-12-15T20:24:44.742+02:002015-12-15T20:24:44.742+02:00Здравей :) Ами за бабек по принцип ти трябва едно ...Здравей :) Ами за бабек по принцип ти трябва едно дебело, което е край в дебелите черва и се казва бабек. Не знам дали продават такова и как ще намериш. Търси в месарските магазини, където продават и дебели черва. Рецепта за бабек нямам, но тук имам за дядо - много месо, пълни се в ст ареца - стомаха на прасето. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-16946206925313031512015-12-15T15:49:40.467+02:002015-12-15T15:49:40.467+02:00Здравейте, за бабек какви черва мога да ползвам и ...Здравейте, за бабек какви черва мога да ползвам и имате ли рецепта?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-55870677417610088622015-12-14T18:57:17.243+02:002015-12-14T18:57:17.243+02:00Не знам сега къде продават, не съм виждала от годи...Не знам сега къде продават, не съм виждала от години. Преди намирах в някои месарски фирми. Утре и аз ще ходя за черва но истински :) от Крез или Риц. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-35135152833134924402015-12-14T18:41:46.409+02:002015-12-14T18:41:46.409+02:00Здравейте,всичко което приготвяте е чудесно.Прави...Здравейте,всичко което приготвяте е чудесно.Правила са съм много от вашите рецепти и винаги са били сполучливи.Сега искам да изпробвам и рецептата за суджук,но може ли да ми кажете от къде в Ст.Загора маже да се купят изкуствени черва.Теодораnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-29291271280054701772015-12-14T18:40:33.195+02:002015-12-14T18:40:33.195+02:00Здравейте,всичко което приготвяте е чудесно.Прави...Здравейте,всичко което приготвяте е чудесно.Правила са съм много от вашите рецепти и винаги са били сполучливи.Сега искам да изпробвам и рецептата за суджук,но може ли да ми кажете от къде в Ст.Загора маже да се купят изкуствени черва.Теодораnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-14320185403559723672015-11-12T15:27:04.026+02:002015-11-12T15:27:04.026+02:00Благодаря ти и аз :)
Благодаря ти и аз :) <br />pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-28760009023050125492015-11-12T15:21:20.982+02:002015-11-12T15:21:20.982+02:00Пепчо,много благодаря за отговора!
Блога е прекрас...Пепчо,много благодаря за отговора!<br />Блога е прекрасен и много полезен,благодарности за хубавите рецепти и положеният труд!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01395355643499171805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-84032305285613182752015-11-12T14:05:27.619+02:002015-11-12T14:05:27.619+02:00Не, не се излива вече водата. Може да я съхраняват...Не, не се излива вече водата. Може да я съхранявате така, в саламурата, но трябва да е на студено място. И тъй като тя е лека, за да не изплува отгоре и да няма достъп с въздух - затиснете я с някое измито камъче, или чиния. Аз обаче нямам такова студено място, където да държа кофичката, или съда с нея, затова отцеждам сланината хубаво, почиствам от солта. Една част отупвам с подправки и прибирам в хладилника за бърза консумация (до месец-два), а другата - в няколко ката свежо фолио или торбички - плътно завита, във фризера. Когато свърши тази от хладилника - вадя по 1 парче. Плътно завивам с найлоновите пликове или фолио - първо, за да не остава въздух при нея, от което тя замирисва на тежко след 2-3 месеца и второ - ако пропусне сол :) върху охладителите - има опасност те да се пробият и да се наложи ремонт на фризера. Което е много, много неприятно :) pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-47123756422266170852015-11-12T13:37:52.252+02:002015-11-12T13:37:52.252+02:00Здравейте,искам да попитам след,като сланината е в...Здравейте,искам да попитам след,като сланината е вече престояла със морската сол и трябва да и се налее преварена охладена вода и така да престои 10 дни,след тези 10 дни водата премахва ли се и как се съхранява готовата вече сланита със солта ли?Благодаря!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01395355643499171805noreply@blogger.com