tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post6404453362415257602..comments2024-03-15T11:59:03.175+02:00Comments on Храна за мойте канибали: Лютеница pep-4ohttp://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comBlogger70125tag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-55801466056948401252023-09-11T13:46:13.819+03:002023-09-11T13:46:13.819+03:00Радвам се :) лютичко и аз слагах преди години по м...Радвам се :) лютичко и аз слагах преди години по малко, но последните няколко едно малко човече яде от нея и не слагам. За патладжаните май ще пробвам и аз така, че без друго тази година не съм ги подготвила още опечени. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-24208232353544681682023-09-10T18:21:25.779+03:002023-09-10T18:21:25.779+03:00здравейте, правих лютеница по Рецепатата на pep4o ...здравейте, правих лютеница по Рецепатата на pep4o , стана - та - стана. феноменална е . А моята малко я ЪпГрейднах. първо вместо захар сложих пчеле мез, - буркан от 340 мл. на 1/2 от дозата добавих 6 препечени , изчистени люти чушлета "шипка" за лека приятна пикантност и , което важно, Моравите домати ги варих, а не пекох, предварително ги обелих , нарязах , та да им излезе горчивката..... моляви все пак толкова е вкусна, че не преяждайте.фьонhttps://www.blogger.com/profile/03809514829890122678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-86331579219958344812022-09-03T22:58:32.608+03:002022-09-03T22:58:32.608+03:00О, да, сокът от чушките е вкусен, ще удължи времет...О, да, сокът от чушките е вкусен, ще удължи времето за изваряване 10-на мин, не повече. Слагай го.pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-65603599144473775772022-09-03T21:42:26.086+03:002022-09-03T21:42:26.086+03:00Здравей, Пепа! Ето, настана пак консервено време, ...Здравей, Пепа! Ето, настана пак консервено време, и аз пак се появявам. Имам един въпрос: след изпичането на чушките остава сок, който на мен ми харесва - не е горчив като от патладжаните, а има доста наситен аромат на чушки. Та, добре ли е да се добави в лютеницата или не?<br />Благодаря предварително.<br />МиткоЕдин рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-56520120908253758902020-11-15T22:55:17.333+02:002020-11-15T22:55:17.333+02:00Благодаря! Благодаря! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-69137639607005792092020-11-12T22:50:37.155+02:002020-11-12T22:50:37.155+02:00Благодаря! И аз така предполагах, ама друго си е д...Благодаря! И аз така предполагах, ама друго си е да се подтвърди от знаещ и можещ човек.<br />Да сте живи и здрави в това Ковидско време!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12815237168833486359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-76935994656194602292020-11-12T10:35:18.581+02:002020-11-12T10:35:18.581+02:00Щастливци сте, щом продават бонфилето на цената на...Щастливци сте, щом продават бонфилето на цената на плешката.Най-доброто за суджуци и старец е плешката и бута, те си имат собствена мазнина. Иначе сланина трябва да подбираш шарена, защото става като мас, да, на мен също не ми харесва така. Само за кюфтета става :)<br />Поздрави на теб и здраве!pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-88330792489664184882020-11-12T01:43:25.834+02:002020-11-12T01:43:25.834+02:00А сега, както обикновено по това свинско време, им...А сега, както обикновено по това свинско време, имам и един кулинарен въпрос. Коя част от прасето е най-подходяща за луканки и старец? Аз досега го правих от рибицата и сланина. Проблемът е, че сланината при меленето става на мас (а не на парченца, както би трябвало). Дали не е по-дибре от предната плешка, в която мазнинате си е въртре, и не се мели на мас. Тука ценообразуването е ненормално - рибицата (малката) я продават на цената на плешката. <br />Благодаря предварително.<br />Митко Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-51836777549376883492020-11-12T01:34:05.904+02:002020-11-12T01:34:05.904+02:00Здравей, Пепа!
Първо, по отношение на подписката. ...Здравей, Пепа!<br />Първо, по отношение на подписката. Огромни благодарности за участието на семейството ти в нея. Благодарение на вашите (и на още около 10000) подписа, министър Теменужка подписа заповед, с която официално отменя разрешението си да се копа за злато в нашия регион. Това е голяма победа, но не и последна. Следващият етап е да се обяви пълен мораториум за проучването и добива на злато (и други метали)в Сърненна Средна гора, но това вече ще е задача за пред следващия Парламент. Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-25479241329411113542020-09-07T22:13:40.552+03:002020-09-07T22:13:40.552+03:00При вас климатът е съвсем друг :) Берекет да има! ...При вас климатът е съвсем друг :) Берекет да има! <br /> Друга зимнина ще има, скоро идва времето за туршиите при нас. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-27110486440159386742020-09-07T20:48:32.419+03:002020-09-07T20:48:32.419+03:00Големи благодарности за информацията, Пепа! Изключ...Големи благодарности за информацията, Пепа! Изключително е полезна. Така и ще направим. Тук пък тази година е доста плодородна на домати. Имаме малка градинка в двора, и от има-няма 2х3 метра, засети с домати, се получиха 20-тина кила. А като за по-големи количества (зимнина), ходим да ги берем на ферма. <br />Дано да имате материал за другите видове зимнина.<br />МиткоМиткоnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-40783579727627850742020-09-07T16:38:14.469+03:002020-09-07T16:38:14.469+03:00Ще се включим в подписката, разбира се. Запознати ...Ще се включим в подписката, разбира се. Запознати сме с този случай, дори ловците от дружината на авджи Стоев участваха в срещите. Златото е само една част от това, заради което искат да разкопават, се оказа :) Хубаво е, че за сега се отказаха, надявам се наистина да се наложи мораториум върху тази им дейност (в моят край също правеха някакви проучвания, но слава богу там бързо се отказаха - явно това, че преди години се е добивал уран там ги отказа. )pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-9480878696354269182020-09-07T16:04:31.418+03:002020-09-07T16:04:31.418+03:00Здрасти :) Радвам се да те видя отново.
Според ме...Здрасти :) Радвам се да те видя отново. <br />Според мен (не съм професионален готвач, чиста проба домашен любител съм си) Има нужда от изваряване преди стерилизирането, защото: 1. Смлените чушки, патладжани и моркови ще пуснат още вода, която иначе ще затвориш в бурканите. Малкото захар, която се слага, също разводнява положението. 2. Олиото се вари/готви със зеленчуците и няма опасност след няколко месеца в буракните да замирише на старо, заради поставянето му сурово в бурканите. а 3 и не маловажно е, че вкусовете на хората са ризлични и докато я изваряваш, имаш възможност да опитваш на вкус и прибавяш по малко от необходимата подправка. <br /><br />Според мен си я извари, дори само за 40-50 мин. да е. <br />А аз за пръв път от много години няма да правя лютеница. Доматите на село са много зле, такава никаква реколта не помня - за салата едва има и са болни. Но и се оказа, че имаме около 40 бурканчета останали от миналата година и ще си ги дояждаме. <br />Поздрави на теб и спорно правене на зимнината! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-24596242870143613482020-09-06T08:51:24.406+03:002020-09-06T08:51:24.406+03:00А, имам и една молба, не свързана с кулинарията. К...А, имам и една молба, не свързана с кулинарията. Както вероятно знаеш, канадската фирма "Дънди прешъс металс" в началото на годината, в резултат на мушенгии с българското правителство, получи разрешение да търси, а впоследстие и да добива злато в територия. започваща от нашето село Рамалий (Розовец) и достигаща Стара Загора - общо 120 квадратни километра. Това би унищожило природата, безценните исторически ценности и здравето на хората в този огромен регион на Сърнена Средна гора (а да не забрвим и лова :). Веднага след това заедно с група съмишленици организирахме Национална Гражданска Инициативе "България за Сърнена средна гора" с основна цжел предотвратяване мераците на Дънди. И успяхме! Дънди официално се отказа от проучване на злато в нашия край. Сега обаче нашата следваща цел е да се наложи тотален МОРАТОРИУМ върху проучването и добива на злато в Сърнена Средна гора. За целта събираме подписка. И понеже сте голямо (а и много симпатияно) семейство, искам да ви помоля да се включите в подписката. Адресът е: https://www.peticiq.com/272963 <br />Извинявам се за натрапничеството, но това е една наистина родолюбива кауза.<br />С най-добри пожелания!<br />Митко Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-27693434398777739462020-09-06T08:18:07.803+03:002020-09-06T08:18:07.803+03:00Здравей, Пепа! Ето, настана есенно време и аз пак ...Здравей, Пепа! Ето, настана есенно време и аз пак се появявам по повод зимнината. През останалото време на годината просто използвам великолепните ти рецепти без въпроси. За лютеницата пак използвах филтруването на доматения сок. Както и лани - за 10-тина минути филтруване сгъстих сока, елиминирайки изцяло варенето. След което полученото доматено пюре го смесих с млените чушки и каквото още трябва. И тук имам нужда от мнението ти като професионален готвач. Необходимо ли е да се вари лютеницата преди стерилизирането, след като вече е достигната необходимата консистенция? Влияе е ли варенето (положително, или може би отрицателно) на вкусовите и/или хранителните качества на продукта? Или направо да я стерилизирам без варене? Много ще ти бъда благодарен за мнението по въпроса.<br />Поздравви!<br />Митко Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-3918438417452663842019-10-02T19:10:28.505+03:002019-10-02T19:10:28.505+03:00Това по-горе пак бях аз...Това по-горе пак бях аз...Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-28458465651448647502019-10-02T19:06:50.472+03:002019-10-02T19:06:50.472+03:00Та значи, за доматения сок... Ходихме на зеленчуко...Та значи, за доматения сок... Ходихме на зеленчукова ферма, където си набрахме домати, чушки, патладжани и дуги зеленчуци. Е, пръскани са, но поне не е като от магазина, което е хидропоника, дето не е виждало земя и слънце. Та, за доматя. След смилането, опитах да го филтрувам, Никакъв ефект. Обаче, следвайки указанията ти, го докарах първо до кипене, след което през филтъра тръгна бистра водичка, и то като чешма. Оказа се, че кипването е много важен елемент. Вероятно протеините (колкото и да са малко) се сфарафучкват при високата температура. Та, значи: ако след кипването се филтрува 1 минута, се достига консистенцията на гъстоват доматен сок. След 5 минути - идеално за лютеница. Смед 10 минути филтруване консистенцията е като за доматено пюре. А слешд 20 минути се достига консистенцията на тухла :). През цялото това време от филтъра изтича "гола вòда". Ако те интересува, мога да ти изпратя точно какъв филтър съм използвал (под 100 микрона, полипропиленов. Идеално замества многочасовия процес на варене.<br />Поздрави.<br />Митко<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12815237168833486359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-80048018224553298562019-09-17T17:16:59.518+03:002019-09-17T17:16:59.518+03:00Разстреля ме с толкова информация :) Не знам при г...Разстреля ме с толкова информация :) Не знам при готвене на доматите до каква степен се запазват бета каротини, витамини...., знам само ,че антиоксидантът ликопен се запазва и при варенето им. Със сигурност във водата ще се отделя някакво количество, но предполагам няма да е толкова наситено, както в самите домати. При нас - в упражнението с маркуча тече съвсем бистра вода - няма никакъв смисъл да пробваме да се мине през филтър. Когато тръгне бледорозовата вода - тогава вече спираме изцеждането и си изваряваме. Ако изваряваме един казан доматен сок за лютеница - да, струва си времето, освен ако човек има много свободно време. А при нас се случва между другото - ей така, в почивните дни :) Индустриално може и да го правят - но 1. на тях това им е работата, 2. техните домати съм сигурна, че са добре наблъскани с препарати и торове за по-добър добив и съм сигурна, че нашите домашни ще са с по-добър вкус. Всъщност в основата е добрия продукт/суровина. Тогава и резултатът е добър. <br />По т2 за серума - явно те ползват бистрия сок - този, който е розов, щом изваряват до сгъстяване. Ако е онази първа вода, която изтича при нас - просто няма да има какво да се сгъсти от нея. pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-2247560092928984712019-09-16T22:04:14.579+03:002019-09-16T22:04:14.579+03:001. Извинявай, Пепа, забравих да си пиша името в го...1. Извинявай, Пепа, забравих да си пиша името в горния коментар.<br />2. "ПолУпропиленът" е всъщност цял, т.е. полипропилен :)Един рамалиец в Канадаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-21422856099884802952019-09-16T19:36:55.092+03:002019-09-16T19:36:55.092+03:00Здравей, Пепа! Тук ми се ще да коментирам процеса ...Здравей, Пепа! Тук ми се ще да коментирам процеса на сгъстяване на доматения сок чрез отделяне на "водата". Ти споменаваш, че я отделяте чрез изтакане на долната (полупрозрачната) фаза. Аз вчера реших да направя следващата крачка, и филтрирах доматения сок пред полупропиленова торба с много фина перфорация (много по-фина от тази на марлята). Отне ми 5 минути да сгъстя сока 1/3, и стана готов за лютеница. Бистрата "вода" течеше през филтъра като чешма. Естествено, това ми спести 2-3 часа варене. <br />Възникна обаче въпросът: а не губим ли ценни компоненти от донатите с "водата" - вкус, витамини, минерали и т.н.? Зарових се в литературата (кулинарна, научна, патентна), и се установи следното. За съжаление, никъде не успях да намеря състава на бистрия доматен сок. А той се използва за приготвянето на коктейли, супи и т.н. Доматеното пюре индустриално практически винаги се приготвя чрез кипене и изпаряване на водата от смлените домати. В американски патент от преди 10-на години обаче се патентова процес за приготвяне на доматено пюре, състоящ се от: (1) филтруване на бистрия сок (наричат го "доматен серум") от това, което те го наричат "целулозен компонент", т.е. гъстата червена част; (2) вакуумно изпаряване на серума до сгъстяването му; (3)смесване на сгъстения серум с червеното филтрувано пюре. Това ме навежда на мисълта, че в серума, въпреки, че е прозрачен, все пак има доста полезни и вкусни неща. <br />Та, какво мислиш по въпроса като кулинар: струва ли си заради елиминирането на 3-часовото варене да се лишаваме от водоразтворимите компоненти на домата, които сме изхвърлили със серума? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12815237168833486359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-59092709669314144192018-09-12T13:18:57.567+03:002018-09-12T13:18:57.567+03:00Е, ама щом ти си сварил, това си е подвиг :) Ще из...Е, ама щом ти си сварил, това си е подвиг :) Ще изчисти жената, сигурна съм, че няма и да мърмори, като имате такава вкусотия :) <br />pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-83928930522897561592018-09-11T15:18:33.769+03:002018-09-11T15:18:33.769+03:00Супер стана лютеницата!На терасата я сварих, голям...Супер стана лютеницата!На терасата я сварих, голямо клепане беше. Жената да чисти.:) Благодаря , за рецептата. 3 часа и половина ми отне варенето.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-15588529800353757332017-10-29T20:49:22.280+02:002017-10-29T20:49:22.280+02:00Благодаря много за идеите,ще погледна статиите :)Благодаря много за идеите,ще погледна статиите :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08640315504743123986noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-9538660785782553422017-10-29T20:27:34.169+02:002017-10-29T20:27:34.169+02:00Много неща може да замразите полу готови - пилешки...Много неща може да замразите полу готови - пилешки хапки, мариновани също към пилешкото ще добавя. <br />Към зеленчуците - тиквички. Нарязани не стават за пържене, но за готвене са чудесни, както и за чудната крем супа от тиквички, която имам тук в блога. Вярно ,че ги има целогодишно, но по средата на зимата освен, че са пълни с нитрати, са и на магазина :) не под ръка. <br />Всичко с ориз - сарми, пълнени чушки, но без да бъдат сготвени, защото нишестето в ориза се отпуска. Картофени кюфтета да, на заготовки, пригответе си ги, замразете поединично във фризера на тава, после може да съберете в плик. И всички други продукти с ниско съдържани ена нишесте. Боба (стар фасул) и леща не стават. Или поне на мен не ми харесват. <br />Виж тази публикация <a href="http://pep-4o.blogspot.bg/2014/03/blog-post.html" rel="nofollow">и баба знае да суши и замразява</a> както и тази следващата <a href="http://pep-4o.blogspot.bg/2014/03/blog-post_19.html" rel="nofollow">за разни хитринки</a> , ако не си ги срещала до сега тук, ще са ти от полза. Има и спанак, патладжан, домати... pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6818909293006630489.post-2016848463737194592017-10-29T20:18:59.036+02:002017-10-29T20:18:59.036+02:00Така е права сте, сега като чакам всеки момент нов...Така е права сте, сега като чакам всеки момент новият член на семейството реших да си направя малко заготовки във фризера за улесне. Бихте ли ми дали и други предложения какво мога да замразя освен - зелени подправки, моркови, пекан/бланширан пипер, грах и др зеленчуци, топченца от кайма за супа топчета, дреболии за дроб сърма сварени и нарязани, телешко на хапки за телешко варено, пилешки бутчета, патешки бутчета, мисля да напълня пиперки с кайма и ориз после само да се отпуснат и да ги сготвя. Исками се максимално да се улесня от към готвенето. Имате ли други идей какво полу готово мога да си сложа във фризера например дали ще се получат картофени кюфтета, да се умесят, да се направят на кюфтенца и да се замразят. Приемам всякакви идей :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08640315504743123986noreply@blogger.com