Тази "рецепта" е една измишльотина, която много се харесва на женската част у нас. На мъжката също, но в съвсем изчистен вариант, т.е. само риба :)) Затова и количествата са долу-горе за две порции, но все пак зависи кой колко е гладен.
Най-вкусен е соса; в повечето случаи го правя с домашен кетчуп. А знаете, той е с истински домати. Не като купения. В случаи, когато нямам домашен под ръка слагам гъсто доматено пюре, разредено с 2 лъжици оцет и лъжица мед или захар. А чили соса е готов; купен, от него прибавям, защото придава леко пикантен, но не отровно лют вкус. И в крайна сметка се получава едно нагаждане на продуктите, докато се получи.
Най-вкусен е соса; в повечето случаи го правя с домашен кетчуп. А знаете, той е с истински домати. Не като купения. В случаи, когато нямам домашен под ръка слагам гъсто доматено пюре, разредено с 2 лъжици оцет и лъжица мед или захар. А чили соса е готов; купен, от него прибавям, защото придава леко пикантен, но не отровно лют вкус. И в крайна сметка се получава едно нагаждане на продуктите, докато се получи.
Продукти за 2 порции:
~ 150-200гр. скариди
~ 250-300 гр филе от риба
4-6 бр. рулца от раци/сурими
1-2 туби от калмари
2-3 с л олио
2 с.л. соев сос (или сос Терияки)
сока на 1 лимон
~ 150мл кетчуп (домашен е моя
1-2 с. л. чили сос
~ 150-200гр. скариди
~ 250-300 гр филе от риба
4-6 бр. рулца от раци/сурими
1-2 туби от калмари
2-3 с л олио
2 с.л. соев сос (или сос Терияки)
сока на 1 лимон
~ 150мл кетчуп (домашен е моя
1-2 с. л. чили сос
зависи колко е сладникав кетчупа - може още лъжичка захар или мед
7-8 пресовани скилидки чесън
Приготвяне:
* Скаридите се почистват (само по желание), тубите калмари нарязват на тънки шайби, пръчиците сурими и филето риба се нарязват на кубчета.
* Заедно с пресованите скилидки чесън се задушава в олиото, соевия сос и лимоновия сок за 10-на мин. (докато се изпарят течностите)
* Прибавя се кетчупа, чили соса и задушава за още 2-3 мин.
* Отмества се от котлона, разпределя в две чинии и сервира веднага.
7-8 пресовани скилидки чесън
Приготвяне:
* Скаридите се почистват (само по желание), тубите калмари нарязват на тънки шайби, пръчиците сурими и филето риба се нарязват на кубчета.
* Заедно с пресованите скилидки чесън се задушава в олиото, соевия сос и лимоновия сок за 10-на мин. (докато се изпарят течностите)
* Прибавя се кетчупа, чили соса и задушава за още 2-3 мин.
* Отмества се от котлона, разпределя в две чинии и сервира веднага.
Звучи и изглежда добре, като изключим скаридите и калмарите, но аз съм предубедена към тях. Мисля, че нищо не разбирам :)) Останалите нещица, обаче, с кеф бих си ги хапнала :)
ОтговорИзтриванеИ аз не съм фен на скаридите :) само тук се "жертвам" за асортимент. Но виж, калмарите наистина ми харесват. Я в земи пробвай, Инче, с някое от другите неща :))
ИзтриванеНевероятно вкусно, Пепи. Обичам всичко, което си споменала, а порцията, която си ни поднесла е неустоима!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една прекрасна нова седмица!
Благодаря, ВЕни!
ИзтриванеПрегръдка и спорна седмица и на теб!
Изглежда ми много вкусно. Би опитала с удоволствие :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен, Пеп :)
И на теб поздрави, Зори!
ИзтриванеОх, леле, Пепи, ако знаеш как ми приляга на сърце тази ти гозба!
ОтговорИзтриванеНа мен ако може и порцията на Ина? Нищо, че след това няма да мога да дишам...поне ще е от тотален кеф!!!
Може, Иве, ей сега ще ти я събера :))
ИзтриванеПепчо, сега и това ли да приготвям?
ОтговорИзтриванеЕдно твое друго сладко-кисело жъне тук овации веднъж месечно, та ако споделя и това, няма да ми остане време да се опъна пред телевизора;)
Много добро попадение е тази измишльотина;)
Хубава седмица!
Аааа, Мъхче, пилешкото ли? Виж, него всички го обичат в къщи, не се правят на неразбрали какво ще ядат, като на това.
ОтговорИзтриванеРедно е да пробваш :)
Хубава и спорна седмица да ти е и на теб!
Ще се изпробва при първа възможност! Пробвала съм няколко такива твои "измишльотини" и досега винаги се е получавало мнооого вкусно! Само да те питам какво филе от риба използваш най-често? Питам, защото вече от доста време не съм купувала замразено, което като го размразиш цялото е като прокиснато с вода и напоследък взимам само цяла риба.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дида,
Изтриванеизвинявам се, за позакъснелия отговор, но предната седмица си беше истинска отпуска.
Най-често ползвам замразена скумрия, рядко паламуд, херинга и хек и твърде рядко - филета, от които се бях отказала преди няколко години, но скоро направих грешката да пробвам тилапия, мислейки си, че може би нещата са се променили към добро. От 2 филета - 700 гр. останаха 340 риба, другия грамаж беше вода. Скумрията и паламуда (а и целите риби явно) не са с такова съдържание на вода.
Избирам по-едри риби, изваждам им филетата и така ползвам.
Не знам ти къде си, но тук при нас има само една търговска верига, в която има прясна риба и винаги, когато мога да отида там си накупвам. А там избора е голям. Дори аз да я замразя, ако е повече количество, пак е по-добре от онази, опакована в плочки лед.
Вкусно, Пепи! Много вкусно при това и си мисля, че вкъщи половинът ще го хареса. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванесупер, щом ще намериш и съмишленик в негово лице :)
ИзтриванеЕх,че любимо нещо ..... великолепно,Пеп!
ОтговорИзтриванещото рибешко, нали Йоли :)
ИзтриванеМного вкусно, Пепи, аз правя нещо подобно, само че със зехтин. Чудно изглежда :)
ОтговорИзтриванеЗорница, ще ми бъде интересно да видя така приготвена. Ще очаквам да покажеш!
ИзтриванеОхааа,къде ми е чашата с бира и да присядам на тази порцийка!Много,много приветствам!Супер е!
ОтговорИзтриванеНадявам се си изкарваш страхотно,Пепи!
Поздрави !
Пепи,Пепи, неустоимо вкусно нещо си приготвила!
ИзтриванеРоси, вземи чаша и за мен и давай бирата :))
ИзтриванеРадвам се, че ти допада, Бети!