Тази пролет установих, че морето ми е точно на час и половина път и нали слънцето не е напекло силно все още, продължавам с измерването на разстоянието и дегустирането на разни морски храни. Последния път (да се разбира вчера ) се сдобих със съвсем пресни миди (недишащи , но за тази глупост търговска в края ще пиша) и рапани. Готови, почистени, охладени, първо мислех да ги подмина, защото се усъмних, че сама ще им се радвам, но като се загледах в месото им, видях колко много прилича на това на охлювите - само размера е 3-4-5 пъти по-голям. Тук ме осени мисълта, че с приликата на охлювите ще подмамя авджи Стоев да хапне, а това, че са морски черупчести - ще подмами девойките. Дори малката, която иначе риба не яде, но миди харесва.
Познах и в двата случая. Количеството е 2 такива чинии, достатъчна салата, или мезе за четирима, а за една позната ваша дама :))) вечеря с препечена филия.
Познах и в двата случая. Количеството е 2 такива чинии, достатъчна салата, или мезе за четирима, а за една позната ваша дама :))) вечеря с препечена филия.
Продуктите са малко и видни
300г почистени, сварени рапани (ядки)
1 глава червен лук
100г маслини без костилки (какво е салата без маслини :)))
1 лимон
4-5 лъжици зехтин
сол
Приготвяне:
* Месото на рапаните и маслините се нарязват на ивички.
* Лукът се нарязва на полумесци, посолява и претрива с ръка.
* Всичко се смесва в купа, посоляват се още малко (на вкус) и прибавят зехтина и сока на лимона.
* Разбърква се и оставя за 30-40 мин. в хладилник, да се овкуси.
Това е - бързо и лесно. Само да ви паднат рапани в ръцете :)
С благодарност към Кремена за разходката и рибния пазар , а при нея може да видите още рецепти с рапани. Е, нейните са собствен улов.
Това е - бързо и лесно. Само да ви паднат рапани в ръцете :)
С благодарност към Кремена за разходката и рибния пазар , а при нея може да видите още рецепти с рапани. Е, нейните са собствен улов.
Сега за дишащите миди. Всички хора, които са се интересували от мидите знаят, че когато купуват - черупките трябва да са затворени. Поне 95% от тях, останалите 5 и да изхвърлите - няма да ви е жал. И тъй като в единия магазин Кремена изрича на глас, че явно са стари, защото са отворени (все едно бяха сварени) , продавачката я убеждава, че не са стари и са отворени, "защото дишат". Да му се не види, интересно в морето как дишат, като са затворени . Кремчи, другия път не брой ни до 10, ни 20......
Dear Pepi, I read your blog for more than an year but only now got time to write. I have much fun with your recipes and the background stories. In fact, I made quite a few of the meals and they all turned wonderful: -)
ОтговорИзтриванеNow, what prompted me to write now was the story with the mussels. I love mussels! But I could not understand how you suggest to cook them. Do you make the same salad, but this time with mussels? The recipe is so simple that I can hardly wait until tomorrow to make it for the family:-)
Thank you so much an deep the great work!
All the best!
hello, La Torontoise :)
ИзтриванеЩе отговоря на български, дано се справите с превода :)
Такава салата с миди съм купувала готова и обичаме у нас, затова сложих същите подправки. Така че ще стане и с миди да си я направите :)
Поздрави!
Thank you so much!!
ИзтриванеI did it - and it ten great!!
All the best!!
Пепи, чудесна салата!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че и на домашните се е харесала. :)
О да, Жул много харесва такава салата с миди, та подмамих :) а Мише с охлювите. Добре, че минаха по различно време покрай масата.
ИзтриванеЧудна салатка. Как ги обичам такива.... Идвам на гости. От мен са напитките.
ОтговорИзтриванеГолям майтап за "дишащите миди". Какво ли ще стане, ако някой повярва на продавачката и после се получат нежелателни последици?!
Ще има тежки стомашно-чревни проблеми.
ИзтриванеВземай винце и идвай, имам миди :)
Много обичам морски дарове и салатката е точно по вкуса ми! прекрасна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Богомила :)
ИзтриванеДишащи миди, ха ха :D
ОтговорИзтриванеЧудно изглежда салатката ти, Пепи :)
Веднъж чистих рапани, но така и не опитах салатката после. Ще споделя със свеки твоята рецепта. Тя с пресен лук и някакви зеленийки ги обърква, но съм убедена, че ще и се понрави с любимите и маслини.
Кажи и на свеки, да. И кажи дали ги одобрява :) Някъде бях гледала, че в такава салата с миди слагат и копър, но не посмях. Питай я тя дали слага.
ИзтриванеПепи, аз, знаеш май не съм по морските дарове, макар да обожавам морето, наслаждавам се само и единствено на рибата, но пък ще ти отмъкна чинийката:) и се забавлявах на публикацията, на срещата с Креми и благородно завиждам за близостта до морето:)Ех, как ми се ще да се транспортирам мигом там на брега....
ОтговорИзтриване:))) СМях и приключения, ама кога ги готвиш тез неща, като таман ти гледам навъртяните км?:))) Апетитна работа обаче е това тук и вкусна! Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеНамира се време :) Кате! Само да иска човек, нали знаеш.
ИзтриванеСега се прибираме от кратка "разходка" и си мислех точно днес, че трябваше да си сваля програмата с крачкомера :))))
Поздрави и на теб, бонбон!
Страхотно предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванес много аромат и вкус, колорит и изкушаваща визия!Благодаря!
А днес: честит 24 май - светъл, вдъхновен и пребъдващ!
Благодаря ти, Дианка :) Комплимент от любител на рибните дарове като теб е много приятно да се прочете :)
ИзтриванеБих хапнала и аз от тази салата,но у дома с рибните производни само аз съм другарче,госпожицата едва за калмарите склони и то отскоро.Чудна салата,Пепи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен,другарче мило,с пожелание за хубаво лято с много усмивки!
Черпя те от моята :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб и хубаво лято и твоето да бъде! С аромат на море :)
Чудесна и вкусна лятна рецепта. Очакваме още интересни свежи идеи. Поздравления.
ОтговорИзтриване