Да почерпя за рожденния ден на този блог Днес местенцето, което създадох и списвам (обикновено в късен нощен час ) навършва 8 години. Ако 2 години не се бях дърпала да го направя, щеше да има 10-годишен юбилей, ама това е друга тема. Не съм вярвала, че ще продължа да снимам и пиша харесваните от нас манджи толкова време и с все същото желание. Публикациите са 995 И пак ако :) се бях напънала, можеше днес да е 1000-ната, но тия неща на сила не стават при мен :) Рецептите в блога обаче със сигурност са над 1000, тъй като в доста публикации има по 2-3 рецепти. За днес "почерпката" съвсем тематично с името на блога се случи да е пилешки шишчета - оказа се, че елементарни неща забравям да публикувам, защото са ми ясни :) на мен. Ама нали си имам млади хора, които се учат да готвят, моментално оправям един пропуск.
Равносметка няма да правя живи и здрави - колкото-толкова. И публикация когато-тогава
Благодаря на всички вас, които се отбивате тук!
Благодаря, че ми оставяте коментари с обратна връзка за предложените рецепти!
Благодаря за доверието, което ми оказвате! Надявам се да не ви подвеждам много-много Не забравяйте да импровизирате в кухнята, използвайте любими подправки и качествени продукти - това е личното отношение към храната. Ако готвите - правете го с желание. Така или иначе се налага, но приготвените с любов неща винаги се получават добре.
А за шишчетата - ще се цитирам от шишчетата с агнешко месо "Няма човек, който да остане равнодушен към шишчета, нали? Независимо дали са месни, плодови, или зеленчукови, удоволствието тук е на всяка хапка: зеленчуковите - поели ароматите на подправки и зехтин, докато се пекат; плодовите - малки, сладки хапки, поели още сладост от облелия ги мед или свежест, от топката заквасена сметана, която ги гарнира; рибните - носещи аромата на море. Но няма такива сочни и ухаещи на подправки хапки като месните шишчета, особено ако са печени на скара на жар и ако между късчетата месо са нанизани лук, чушка, или гъбка, за да допълнят съвършенството на картината, която изпълва съзнанието на всеки човек, обичащ да яде месо.
За да направим перфектните шишчета, трябва да имаме предвид няколко неща:
- месото трябва да бъде прясно, не замразявано; крехко - без сухожилия, ципи, мазнини;
- кубчетата месо да се режат с приблизително еднакви размери; напречно на мускулните влакна; независимо колко са големи парчетата месо, за да могат да се изпичат равномерно.
- месото да се маринова за мининум 2-3 часа и трябва да изберете комбинация от съставки, която да ви е любима. Аз обикновено ползвам зехтин/олио, соев сос, твърд алкохол за агнешко и свинско, лимонов сок за пилешко и риба; горчица или мед, подправки....
- много удобни са да се приготвят предварително - от предишна вечер, или сутрин, преди работа и вечерта ще бъдат доволно овкусени и мариновани и ще трябва само да се изпекат за вечеря. По възможност на скара на жар, но тъй като не всеки има възможност - грил тигана, или електрическата скара вършат добра работа. "
Ще дам ориентировъчни количества за 4-5-6 порции - по 2 шишчета на човек. Бамбуковите шишчета са поне в 4 дължини (може и повече, но толкова ползвам аз) - тези са дълги по 25см., следващите и най-дълги са по 30 см., но тях малко трудно събирам в чиниите :) Най-малките са удобни и за разни хапки - сурови за салата, или печени, както ще покажа тези дни при едни пилешки дробчета. Количествата са според хората, които ще хапват шишчетата. Предвидете по около 250-300 г общо продукти в суров вид за човек. Но Вие си знаете колко са ви ящни хората . Подходящо за шишчета е бялото месо и месото от бутчета. Аз ги смесвам. Месото от бутчета трябва да е без кожа, но ако обичате препечената хрупкава кожа, трябва да нанижете месото с кожа така, че тя да остава от външната страна на шишчето, за да може да се изпича при печенето им, а не да остава жилава между месото. Заедно с месото може да смесите пилешки дробчета и сърца - само почистени от ципи; без предварително обработване. Зеленчуците - лук, чушка, чесън са по избор, но аз винаги слагам парченца от тях между късчетата месо. Тиквичка, патладжан, чери домати също разнообразяват шишчетата, но ние тези ги предпочитаме на салата Подправката за месото също е Ваша любима за пиле. Моята любима се върти около мащерка, черен пипер, червен пипер, риган, чесън, майорана. Понякога малко розмарин, или малко салвия. Когато се видя с повече свободно време си правя такива смеси - за пиле и за свинско и прибирам в бурканчета, да са ми готови. Признавам си, че напоследък ползвам и готовата подправка на Котани за пиле на скара.
Продукти:
3 пилешки пържоли от бут без кожа
1 филе пеперуда (бяло месо) Общо: около 1кг. пилешко месо
200 г пилешки дробчета (5-6 броя)
1 глава воден лук (всякакъв може, но този е по-крехък)
2 чушки/пиперки (ако са зелена и червена е по-шарено :)
6-7 скилидки чесън
по 1/2 ч.л. риган, мащерка, майорана, куркума, черен пипер
по 1ч.л. червен пипер, сол, едрозърнеста горчица и захар (или общо 3с.л. Котани за пиле на скара)
1-2 фино смлени/пасирани скилидки чесън
по 2-3 лъжици лимонов сок, олио и соев сос
Приготвяне: * Месото се нарязва на хапки с еднаква големина - 2,5 до 3см. е добра големина за изпичане на месото. Когато е съвсем отпуснато се реже по-трудно на правилната форма, затова преди нарязване е добре да го сложите за час в камерата на хладилника.
* Дробчетата се почистват от белите ципи, нарязват на 4 части.
* Всички подправки и течности, месото и дробчетата се поставят в найлонов плик. Връзва се и разтърсква добре, за да може всяко късве да се оваля добре в маринатата.
* Прибира се в хладилник за час поне (най-добре е за 12 часа, но така може да съхранявате до 7 72 часа мариновани на студено)
* Лукът се почиства и нарязва на парчета (от по 2 пласта) с големина 2,5-3см., колкото месото.
* Чушките се нарязват на парчета със същата големина.
* След като се маринова месото се нареждат на шишчетата, като се редуват - месо, лук, месо, чушка, дробче...... и т.н., докато свършат. Всичко се нарежда плътно, едно до друго, без да остава разстояние между тях - така месото остава сочно, вместо да се изсушава.
* Пекат се на загрята скара, или грил-тиган (3/4 от мощността на котлона) , предварително намазан с олио, или парче сланина, до зачервяване от двете срещуположни страни - обикновено им трябват по 3-4 мин. на страна. Преди обръщането на другата страна шишчетата се намазват с останалата марината. Обръщат се и на двете незапечени страни :) на които им трябва по-малко време за печене вече - 2 мин. са напълно достатъчни. Когато се поставят на скарата между шишчетата се оставя място - по 1см; никога не ги нареждайте плътно едно до друго.
* Изваждат се съд, в който могат да стоят топли до момента на сервиране, а може да ги извадите върху предварително изпечени пърленки и така да ги сервирате.