Страници

29 юли 2017 г.

Пилешки дробчета в прошуто

Или иначе казано Пилешки дробчета салтимбока. През последните години доста мръвки салтимбока изядохме в къщи,  като се започне от оригинала телешко салтимбока, пиле салтимбока, салтимбока с глиган  и рибна вариация на тема салтимбока.  Вече съм писала, че думата "салтимбока" (Saltimbocca ) буквално означава "скочи в устата" и всички тези големи хапчици месо са точно това - още докато ги готвят, имам желание сами да скачат към устата ми :nyam::nyam:  Та защо и дробчета да няма ;D още повече  ми се налага да пробутвам дробчета в менюто на едната госпожица напоследък, която иначе не иска да ги вижда. В блога на една приятелка има и тиквички салтимбока, ако има желаещи, ще добавя линка към тях.  Дробчетата могат да се завият и с тънки ленти бекон, вместо прошуто, но лично аз харесвам  аромата на сушеното месо, когато се готви, вместо по-мазните запечени ленти бекон. 
   Продукти за 4 порции: 
400 г пилешки дробчета 
2-3 стръка салвия 

2 лъжици соев сос 
2 лъж. олио 
по щипка мащерка, риган, сол и черен пипер 

2 х1с.л. олио 
7-8 скилидки чесън 
2х30мл мл бяло вино 
2х 1 щипка захар 
2х1 с.л. масло 

Приготвяне
* Дробчетата се почистват и разделят на две. 
* Поставят се в купа, заедно с подправките, олиото и соевия сос да се мариноват за час. В хладилник. Внимавайте със солта, защото прошутото е солено и им трябва наистина щипка сол. 
* Лентите прошуто се срязват напречно на  две. 
* Всяко парче дроб се завива в така срязаната лента прошуто - тя не го обвива на руло, достатъчна е да го покрие от двете страни. "Зашива" се с клечка за зъби, или шишче за печене. 

Дробчетата се приготвят на два пъти в тигана, затова са и онези мерки горе "2 пъти по....

* В тиган се поставят едната част олио, вино и щипката захар и загряват. Когато сместа започне да къкри се поставят половината от приготвените дробчета, половината грубо смачкани скилидки чесън и половината листа салвия. 

* Готвят се 2-3 мин (на 2/3 от мощността на котлона), докато течността намалее наполовина и обръщат от другата страна. 
* След още 2 мин. течността се е изпарила. Прошутото отдолу леко се е запекло. Прибавя се лъжицата масло и дробчетата обръщат отново на другата страна. Изчаква се минута и всичко се изсипва в подготвена голяма чиния. 

По същият начин се приготвя и втората половина от дробчетата. 
Сервира се с гарнитура по желание, а при нас пожелателното беше с пъстър ориз :) - черен, червен, басмати. 


и с гарнитура сотирани картофи 

25 юли 2017 г.

Шишчета от пилешко месо

Да почерпя за рожденния ден на този блог  :drinks:  Днес местенцето, което създадох и списвам (обикновено в късен нощен час ;D) навършва 8 години.  Ако 2 години не се бях дърпала да го направя, щеше да има 10-годишен юбилей, ама това е друга тема. Не съм вярвала, че ще продължа да снимам и пиша харесваните от нас манджи толкова време и с все същото желание. Публикациите са 995  ;D И пак ако :) се бях напънала, можеше днес да е 1000-ната, но тия неща на сила не стават при мен :) Рецептите в блога обаче  със сигурност са над 1000, тъй като в доста публикации има по 2-3 рецепти.  За днес "почерпката" съвсем тематично с името на блога :wink1: се случи да е пилешки шишчета - оказа се, че елементарни неща забравям да публикувам, защото са ми ясни :) на мен. Ама нали си имам млади хора, които се учат да готвят, моментално оправям един пропуск. 
Равносметка няма да правя :smile1: живи и здрави - колкото-толкова. И публикация когато-тогава ;D
Благодаря на всички вас, които се отбивате тук!  newsm51 
Благодаря, че ми оставяте коментари с обратна връзка за предложените рецепти! 
Благодаря за доверието, което ми оказвате! Надявам се да не ви подвеждам много-много ;D   Не забравяйте да импровизирате в кухнята, използвайте любими подправки и качествени продукти  - това е личното отношение към храната. Ако готвите - правете го с желание. Така или иначе се налага, но приготвените с любов неща винаги се получават добре. 
А за шишчетата - ще се цитирам от шишчетата с агнешко месо  :smile1: "Няма човек, който да остане равнодушен към шишчета, нали? Независимо дали са месни, плодови, или зеленчукови, удоволствието тук е на всяка хапка:  зеленчуковите - поели ароматите на подправки и зехтин, докато се пекат; плодовите - малки, сладки хапки, поели още сладост от облелия ги мед или свежест, от топката заквасена сметана, която ги гарнира; рибните - носещи аромата на море. Но няма такива сочни и ухаещи на подправки хапки  като месните шишчета, особено ако  са печени на скара на жар и ако между късчетата месо са нанизани лук, чушка, или гъбка, за да допълнят съвършенството на картината, която изпълва съзнанието на всеки човек,  обичащ да яде месо. 
  За да направим перфектните шишчета, трябва да имаме предвид няколко неща:
- месото трябва да бъде прясно, не замразявано; крехко - без сухожилия, ципи, мазнини;
- кубчетата месо да се режат с приблизително еднакви размери;  напречно на мускулните влакна; независимо колко са големи парчетата месо, за да могат да се изпичат равномерно.
- месото да се маринова за мининум 2-3 часа и трябва да изберете комбинация от съставки, която да ви е любима. Аз обикновено ползвам зехтин/олио, соев сос, твърд алкохол за агнешко и свинско, лимонов сок за пилешко и риба; горчица или мед, подправки....
- много удобни са да се приготвят предварително - от предишна вечер, или сутрин, преди работа и вечерта ще бъдат доволно овкусени и мариновани и ще трябва  само да се изпекат за вечеря. По възможност на скара на жар, но тъй като не всеки има възможност - грил тигана, или електрическата скара вършат  добра работа.  " 

 Ще дам ориентировъчни количества за 4-5-6 порции - по 2 шишчета на човек. Бамбуковите шишчета са поне в  4 дължини (може и повече, но толкова ползвам аз) - тези са дълги по 25см., следващите и най-дълги са по 30 см., но тях малко трудно събирам в чиниите :)  Най-малките са удобни и за разни хапки - сурови за салата, или печени, както ще покажа тези дни при едни пилешки дробчета.   Количествата са според хората, които ще хапват шишчетата. Предвидете по около 250-300 г  общо продукти в суров вид за човек. Но Вие си знаете колко са ви ящни хората ;D . Подходящо за шишчета е бялото месо и месото от бутчета.  Аз ги смесвам. Месото от бутчета  трябва да е без кожа, но ако обичате препечената хрупкава кожа, трябва да нанижете месото с кожа така, че тя да остава от външната страна на шишчето, за да може да се изпича при печенето им, а не да остава жилава между месото.  Заедно с месото може да смесите пилешки дробчета и сърца -  само почистени от ципи; без предварително обработване. Зеленчуците - лук, чушка, чесън са по избор, но аз винаги слагам парченца от тях между късчетата месо. Тиквичка, патладжан, чери домати също разнообразяват шишчетата, но ние тези ги предпочитаме на салата ;D Подправката за месото също е Ваша любима за пиле. Моята любима се върти около мащерка, черен пипер, червен пипер, риган, чесън, майорана. Понякога малко розмарин, или малко салвия. Когато се видя с повече свободно време си правя такива смеси - за пиле и за свинско и прибирам в бурканчета, да са ми готови. Признавам си, че напоследък ползвам и готовата подправка на Котани за пиле на скара. 
Продукти: 
3 пилешки пържоли от бут без кожа 
1 филе пеперуда (бяло месо)    Общо: около  1кг. пилешко месо 
200 г пилешки дробчета (5-6 броя) 
1 глава воден лук (всякакъв може, но този е по-крехък) 
2 чушки/пиперки (ако са зелена и червена е по-шарено :)
6-7 скилидки чесън 


по 1/2 ч.л. риган, мащерка, майорана,  куркума, черен пипер    

по 1ч.л. червен пипер, сол, едрозърнеста горчица и захар  (или  общо 3с.л. Котани за пиле на скара)
1-2 фино смлени/пасирани скилидки чесън 
по 2-3 лъжици лимонов сок, олио и соев сос 
  
Приготвяне: * Месото се нарязва на хапки с еднаква големина - 2,5 до 3см.  е добра големина за изпичане на месото. Когато е съвсем отпуснато се реже по-трудно на правилната форма, затова преди нарязване е добре да го сложите за час в камерата на хладилника. 
* Дробчетата се почистват от белите ципи, нарязват на 4 части. 
* Всички подправки и течности, месото и дробчетата се поставят в найлонов плик. Връзва се и разтърсква добре, за да може всяко късве да се оваля добре в маринатата. 
* Прибира се в хладилник за час поне (най-добре е за 12 часа, но така може да съхранявате до 7 72 часа мариновани на студено) 
* Лукът се почиства и нарязва  на парчета (от по 2 пласта) с големина 2,5-3см., колкото месото. 
* Чушките се нарязват на парчета със същата големина. 
* След  като се маринова месото се нареждат на шишчетата, като се редуват - месо, лук, месо, чушка, дробче...... и т.н., докато свършат. Всичко се нарежда плътно, едно до друго, без да остава разстояние между тях - така месото остава сочно, вместо да се изсушава. 
* Пекат се на загрята скара, или грил-тиган (3/4 от мощността на котлона) ,  предварително намазан с олио, или парче сланина, до зачервяване от двете срещуположни страни  - обикновено им трябват по 3-4 мин. на страна. Преди обръщането на другата страна шишчетата се намазват с останалата марината.  Обръщат се и на двете незапечени страни :) на които им трябва по-малко време за печене вече - 2 мин. са напълно достатъчни. Когато се поставят на скарата между шишчетата се оставя място - по 1см; никога не ги нареждайте плътно едно до друго.
* Изваждат се съд, в който могат да стоят топли до момента на сервиране, а може да ги извадите върху предварително изпечени пърленки и така да ги сервирате. 




13 юли 2017 г.

Шоколадово суфле (лава кейк)

       От няколко години правя този лава кейк, или по-известен като шоколадово суфле, но тъй като печенето е много бързо и късно след вечеря никога не е стигал до снимки. Добре, че този път Жул поиска да носи на купон с приятели, та видя бял ден :)  Лава-кейк нашумя като десерт през последните години, впечатляващ с разтичащата се топла смес от шоколадовото кексче. Заведенията не пропускат да го предлагат, защото е много лесен за приготвяне, подходящ на замразяване и съхраняване във фризер. Еднократните алуминиеви формички за печене са много удобни, защото са тънки и високата температура прониква по-бързо през тях, отколкото през алуминиевите за крем-карамел, или брюле.  Дозата, която правя не е голяма, излизат 6 бройки - напълно достатъчни, но може да си забъркате голямо количество и да напълните един ред на фризера :) Ще ми се да имат цял такъв празен и аз да го заредя. Алуминиеви чашки има в почти всички магазини за домашни потреби. По 10ст. са :)  Ако нямате от къде да купите  такива,   ползвайте тънките метални купички за крем-карамел. Продуктите за него са малко, а приготвянето отнема 7-8 мин. Удоволствието от топлата шоколадова смес - яйца, масло и шоколад, която обикновено се гарнира с топка сладолед както казах е несравнимо  Love дори по средата на лятото. 


Продукти за 6 бр. 
120г натурален шоколад (с по-голям % какао е по-добрия избор)
100г масло 
3 яйца 
140 г захар 
60г брашно
30г черно какао (холандско***)

за формите - олио/масло и брашно, или какао 

Приготвяне: 

* Формичките за печене се намазват и поръсват с брашно, или какао. Излишното се изтупва. Най-добре става, когато се намазнят с разтопено масло. 
* Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, или в микровълнова фурна.
* Разбъркват се. 

* Яйцата се разбиват със захарта. С миксер за 2 мин, с тел за разбиване на яйца - 4-5мин. 
* Прибавя се шоколадовата смес, разбърква; прибавят се брашното и какаото и отново обърква добре. 
* Сместа се разпределя в намаслените 6бр. формички/купички. 

Следва печенето :)

Ако ще хапвате веднага (т.е. същия ден) добре е да ги сложите за час във фризера. След  който   
фурната се загрява на 230*   Поставят се формичките и пекат  10 мин, ако са от   еднократните, 12 мин. ако е в керамични, или метални форми. 

Ако сте ги замразили и трябва да печете - отново фурната трябва да е загрята. Поставят се замразените формички и пекат 14-15 мин. за еднократните форми и 16-18 за керамични/метални формички. 

Изваждат се от фурната, оставят се да се охладят 3-4 мин.  Внимателно се обръщат в чиния, поръсват с какао, или пудра захар, а може да се гарнират и с топка сладолед.  Тънък нож може да се прекара между суфлето и формата, за да се освободи по-добре, но обикновено това не е нужно -  отлепва се много добре.

***Холандското какао не винаги е внос от Холандия :) - това е вид какао, обработено чрез алкализация - тъмно какао, с мек вкус и аромат. 



12 юли 2017 г.

Пиле пири-пири

      Ама с картофи. Побългарено. Първият вариант и снимка на пилето Пири-пири е приготвено точно по рецептата на Spizing - хората с подправки, които са си направили труда да обединят в един пакет всички подправки за приготвяне на някое от екзотичните ястия, без да се налага да обикаляме магазините за по грам това, или онова..... За печено пиле Пири-пири най-важната съставка е изключително ароматната и люта чушка bird eye (на Суахили пири пири). В комплектите пакети лютата подправка може да се контролира, защото част от нея е пакетирана отделно и може да сложите толкова люто, колкото Ви харесва. Аз сложих щипка само.   А комплекти има не само за лютото пиле, а за още няколко екзотични ястия. 
Пилето Пири Пири дължи името си на основната съставка в соса, с който се приготвя – изключително ароматната и люта чушка bird eye (на Суахили пири пири). Ястието е популярно в Португалия и южната част на Африка. Създадено от португалците, които през 16 век колонизират територията на днешен Мозамбик и на базата на чушките пири пири създават марината за месо. Тя бързо се пренася в Европа, където започва да се използва и като сос. Най-известното му приложение е при печене на пиле на барбекю, но се използва и като добавка към всички видове меса или за марината.

      Подправката се смесва със зехтин, което после при намазването на мен ми се натрупва неравномерно по месото, а и зехтина ми е в повече. Затова предлагам да си купите подправка, или да си съберете такава за едно люто пиле, а да си я приготвите по  техния, или по моя начин :)  В този случай пилето опекох право и получавате лоши среднощни снимки :) минутки преди вечерята. 
Продукти: 
1 цяло пиле ок 1,8кг 
1 пакет подправка Пири-пири на Spizing 
или: 1ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. пушен червен пипер, 1 ч.л. риган, щипка лют пипер и щипка черен пипер 

още: 
сол, по 3 с.л. олио  и оцет, , глава чесън и люта чушка по желание 
3-4 с.л. масло 
картофи, или ориз 

Приготвяне: 
* Пилето се почиства, подсушава и нацепва с остър нож по дебелите места - бутчета и бяло месо - от една страна така се изпича по-добре, от друга така поема по-добре подправките. Посолява се отвътре и отвън. 
* Почистените и обелени скилидки чесън се пасират и смесват със олиото и оцета и всички подправки. 
* Ако ще се пече право и цяло - на бутилка, или в такъв съд (а може и във формата за кекс :) също се получава добре) се оставя цяло. Ако ще печете в обикновена тава се срязва на две през гърба и разтваря. И в двата случая се намазва добре и на тънък равномерен пласт с кашичката от подправки. 
Ако ще печете с картофите - поставете в съда почистените, посолени картофи с няколко парчета масло из тях. Може да изпечете само пилето и да гарнирате с ориз.  Личен избор :) така да се каже. 
* Покрива се тава, или съда с пилето с фолио и поставя в студена фурна - заради глинения съд. Когато се чуе, че къкри, градусите на фурната се намаляват на 170* и оставя така да се пече около час. 
* Развива се фолиото, пилето се намазва с малко масло и оставя така да се запече около 10-15 мин. - ако е право с вентилатор е по-добре

Това е моят начин :) Другият е да  се запърже чесъна и люти чушки в 250мл зехтин, да се прибави подправката и 6с.л. оцет и да се остави тази смес да покъкри. През това време пилето, разцепено на две се е опекло от двете страни, намазва се със сместа и пече още до готовност. 

7 юли 2017 г.

Почивай в мир, Ели......

      Вчера почина една от най-големите ми приятелки и "съмишленички"  в хобито Ели Драгомирова - elidrag. Човек не само с голямо Ч, но с голяма душа, огромно сърце и винаги широка, закачлива усмивка. Намерихме се още на първата среща на живо на форума през 2007 година. При първия ми разговор с нея чух "Здравей, Пепи, аз съм Елидраг, почитател на телешки хапки с меден лук и кашкавал"..... снощи в 17ч. ми пожела приятно изкарване там, където отивам.......а малко по-късно Васко ми се обади......Често съм я споменавала в блога и много рецепти и хитринки съм научила от нея, само не успя да ме научи да ям магданоз. Не ни стигна времето. Както и не ни стигна за още куп неща, които бяхме планирали - да направим прясна паста у тях с новата и машина; да си разбием хайвер точно такъв, какъвто майка и го е правила.....да избягаме в Нова Зеландия......
      Днес се налагаше да правя някакви рула и потърсих корите за суши. Намерих - последната. Надявам се  това да е намеса на Оня горе, Ели, защото пакета ми беше подарък от теб.......Ти обожаваше суши. 
 

      Почивай в мир, Ели! Една звездичка повече в небето....Ще ми липсваш много, приятелко! 


Опелото на Ели ще бъде утре, на 8 юли, от 13ч. в църквата "Св. Георги Победоносец" на ул "Патр. Евтимий" в София..... 

6 юли 2017 г.

Печен спанак със сирена

      Или какво още освен сирена във фолио, или гювечета можем да приготвим от останалите сирена от вчерашната вечеря. Които обикновено не са  никак малко, но шарени. Естествено, подкрепям с още малко и  дебела основа от задушен спанак :)  Много удобно е да си имате пакет измит и подсушен в хладилника - издържа до 4-5 дни, а когато има такъв пакет - вечерята се приготвя бързо. Идеята да е в алуминиеви еднократни форми за печене е добра, тъй като фолиото е тънко и се запичат бързо в загрятата вече фурна, а са и удобни за пренасяне :) за обяд, примерно. Ако останат. Нищо, че сирената вече не се разтеглят, като гребваш с вилицата - вкусни са и студени  Love нали мирише на масло и сирена.....
Продукти за 5 порции: 
500г.  спанак  (само листа е най-добре :) - почистени, измити и отцедени/подсушени - от години ползвам центрофугата за зеленчуци, която е много добър помощник за всички зелени салати и подправки. 

2-3 скилидки чесън
2 с.л. олио и 50 гмасло 

2 яйца 
200 мл течна сметана 
~ 500 г сирена. Повечето да са добре разтапящи се, мъничка част бяло саламурено сирене. Другите са пушен кашкавал, обикновен кашкавал, проволоне и пекорино, синьо сирене.
И още около 400г моцарела , или хубав кашкавал, който се разтапя при печене за отгоре. И шепичка пармезан за желаещите :)

Приготвяне: 

* Почистеният и нарязан на едро спанак се задушава в маслото и олиото, заедно с пасираните скилидки чесън , докато се смали и омекне. 
* Отмества се от котлона и оставя малко да се охлади. 
* Фурната се загрява на 220*.
* Към задушеният спанак се прибавят яйцата  и объркват. 
* Налива се сметаната и настърганите на едро сирена, обърква и разпределя в 5 формички за печене - може и в една тава, но после трудно се разпределя запеченото кашкавалче еднакво за всички :)) 
* Отгоре се поставят резените моцарела, или кашкавал, поръсва се с по щипка пармезан и пекат в загрятата вече фурна за около 10 мин. - до лек загар. 

ПП: сирената могат да бъдат всякакви ваши любими.  Щипка суха или клонче свежа мащерка придават много приятен аромат.

5 юли 2017 г.

Руло от тиквички

с крема сирене и шунка. 
      Факт, че тиквичките не са ми най-любимият зеленчук. Факт, че подяждам на мамини пилците, като вземам част от тиквичките :). Факт, че ми харесват шарените от магазина и не устоявам да купя. Факт, че сега им е сезона - на домашните, иначе на магазина винаги има. Факт, че последните две рецепти също имат по 500г тиквички :) и последният факт е, че всичко, приготвено с тиквички се харесва от домочадието.  Днес (т..е вчера) за пореден път сготвих любимата напоследък крем-супа от тиквички. Ще си покажа в скоро време и дребните рулца от тиквички и спирам за този сезон. 
      Чудесно предястие, или лек обяд/вечеря. Както го решите. И с плънката така - както я решите. Моята е с крема сирене и пушено филе, но може да бъде друг любим млечен крем,  лютеница, или крема сирене с пушена риба. Аз не смея да смесвам риба и млечни, когато ще хапват и мъжете ни, но друг път бих  разделила рулото на две и направя с различните плънки :)
Продукти: 
~ 600 г тиквички 
3 яйца 
връзка пресен копър 
200 г сирене 
3 с.л. натурално царевично нишесте 
5 с.л. брашно 
3-4 скилидки чесън 
1/2 ч.л. сол 
2 с.л. олио 

За плънката: 
200 гкрема сирене (или 300 :), копър и шунка 

Приготвяне: 
* Тиквичките се почистват и настъргват на ситно ренде. 
* Посоляват се леко и оставят за 20-на мин., след които се изстискват добре с ръце - не да останат сухи, като шума :) но и да не капе вода от тях, защото така ще поеме повече брашно. 
* Фурната се включва да загрява  на 200*.
* Тава за печене - голямата на фурната, или правоъгълна, поне 30/30 се з астила с хартия за печене. 
* Към отцедените тиквички се прибавят  яйцата, нарязания на дребно копър, настърганото сирене, пасираните скилидки чесън и олиото. Разбърква се. 
   
* Добавят се брашното и нишестето и отново обърква. 
* Разстила се на хартията за печене - ако тавата е по-голяма, оформя се квадрат с големина ~30см. на страните. Дебелината на сместа е приблизително 5 мм. 
* Пече се в загрятата фурна - на средна скара за около 15 мин. - блата леко се зачервява. 
* Изважда се и заедно с хартията поставя на памучна кърпа и завива. 
* Оставя се за около 10 мин., след които се развива, но остава на кърпата и хартията. 
* Намазва се със сиренето и поръсва с копър. Върху него нарежда пушеното филе. 
* Отново се завива на руло, но докато се завива напред рулото, хартията се издърпва  и отделя - отлепването на хартията е много лесно от блата. 
* Рулото се стяга в  кърпата и завива като бонбон :) 
 * Прибира се в хладилника да стегне поне 2 часа, преди да се нареже. 

 

Ако не стегнете добре рулото, когато го разрежете то изглежда така Mr. Green и в този момент си напомняте, че перфектни хора няма и "ремонтирате" крайния резултат. 
Който не влияе на вкуса, но на вида да :) И тъй като блата е еластичен, не се начупва -освен ако не е препечен - разтваряте рулото малко назад и отново завивате стегнато напред, а по желание може да намажете с още малко крема-сирене.