Пидето е плосък турски хляб. Най-често срещаните са два вида - с плънка и този нарязаният, поръсен обилно с бял и черен сусам отгоре. Рамазан пиде (Ramazan Pidesi) - хрупкава коричка и мека вътрешност :) с аромата на запечените семена и масло, или зехтин, с който се намазва питата, докато е топла. Хлябът чудесно се съчетава не само с кебапи с месо, но е подходящ и за пълнене като сандвичи.
Продукти за 2 броя Рамазан пиде (Ramazan Pidesi) с d ок 26 см.
120 мл прясно мляко
100 мл вода
21 г жива мая /7 г суха
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
60 мл зехтин/олио
340 - 380 г брашно
1 белтък
За намазване и поръсване :)
семена - бял, черен сусам, нигела
1 жълтък и 2 с.л. прясно мляко
1 лъжица твърдо/студено масло
Приготвяне:
* Маята и захарта се разтварят в топлите прясно мляко и вода .
* Прибавя се разбития за кратко и с вилица белтък, олиото, брашното и солта.
* Меси се до гладко тесто, около 5-6 мин. Тази операция я извършвам в хлебопекарната.
* Оставя се да втаса докато удвои обема си - в намаслена купа, завито с фолио за свежо съхранение/ или плик и покрито с кърпа.
* Тестото се изважда на поръсен с брашно работен плот и разделя на 2 топки.
* Всяка топка се сплеска с ръце и оформя на кръгла пита с диаметър около педя - може да се разточи и с точилка, но така от тестото се изкарва всичкия му въздух (както при пиците) и е по-добре да се направи с ръце. Дебелината е ок 1,5-2см.
* Прехвърля се на лист хартия за печене в приготвената за фурната тава.
* С върховете на пръстите се прави борд от дупчици около ръба на питата.
* С върха на остър нож (имам си макетен, който ползвам за тесто) се правят шарките - нарези (на половина на дебелината на тестото) по питата във вътрешната и част. Квадрати, или ромбоиди - както Ви харесва.
* Покрива се отново със свежо фолио и кърпа за още 25-30 мин., през което време се подготвя и другата пита. Ако фурната е достатъчно широка - могат да се изпекат заедно. А пидетата могат да бъдат оформени не в кръгъл, а в овален вид, което също позволява печенето им заедно.
* След като отново втасат, питите се намазват с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват обилно със семена.
* Пекат се на средна скара до зачервяване в предварително загрята на 220* фурна за около 18-20 мин.
* Изваждат се и веднага намазват тънко със студеното масло.
Ако искате питата да е мека - покрийте я с кърпа. Харесвам я по двата начина :) затова може и Вие да пробвате и да решите как ще Ви хареса.
Страхотно хлебче!
ОтговорИзтриванеДа, Веси :) Да си направиш!
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванене съм правила тази пита, но турците имат чудесна кухня.Твоята също е станала прекрасна съдейки по снимките.
Поздрави !
Големи майстори на тестените изделия са те.
ИзтриванеПоздрави и на теб!