Страници

12 февруари 2023 г.

Сладко от райски ябълки и портокали

 

       Ако и на Вас Ви е омръзнало да проверявате райските ябълки :) ето една идея да оползотворите малко. Два пъти тази година ни подаряват и само авджи Стоев ги яде с лъжичката, като омекнат. Малко късно научих, че се прави и чипс от райски ябълки, но си оставям заданието за следващата зима. Ако познавате този плод, знаете, че трябва да се остави да омекне, за да се яде. За сладкото трябват сравнително твърди плодове - не съвсем прясно обрани от дървото, но и да не са меки като :) слънчев домат, примерно, като се стиснат с ръка. Тъй като този плод не е особено ароматен, прибавих и портокал.
Продуктите са за 1 доза от 5 бурканчета по 200г
1,5  кг райски ябълки
2 портокала
600г захар
500 мл вода
5г лимонтозу

Приготвяне:
* Ябълките се почистват, белят и нарязват на кубчета с големина 1,5-2см приблизително.
* Портокалите са накисват за 30 мин. във вряла вода, с поставена лъжичка сода за хляб в нея - така се опитвам да се убедя, че излизат малка част от препаратите, с които се третират.

* В тенджера се поставят водата и захарта и кипват.
* Настъргва се кората на единия портокал и прибавя към врящата вода.
* Оставя се така да поври 10 мин и корите се изваждат.
* Изцежда се сокът от двата портокала и прибавя в тенджерата.
* Захарния сироп се вари, докато остане наполовина.
* Прибавят се нарязаните райски ябълки.
* В началото на варенето се обира пяната, която се появява отгоре.
* Вари се, докато се сгъсти - с лъжичка се гребва от сместа и поставя в равна чиния; оставя да се охлади и като се наклони чинията - то трябва да се стича едва-едва; да се задържа на купчинката.
* Прибавя се лимонтозуто, разбърква още минута и насипва вряло в приготвените бурканчета.
* Те се обръщат на капачката си и се оставят така да се охладят.