Страници

24 септември 2009 г.

Салата Ропотамо




Продуктите са приблизителни, за около 1,2 кг готова салата трябват: 
Половин килограм бял боб/фасул
грах – консервиран или замразен - 200гр.
кисели краставички – 6-7 броя
чушки- 3-4 бр. /печени обелени, или  мариновани може да се използват/
2-3 моркова
гъст доматен сок, или доматено пюре - около 300гр.
100мл. олио
сол на вкус

Приготвяне:
* Бобът се сварява до пълно омекване.
* Морковите се нарязват на кръгчета или полумесци, чушките/камби – на не много дребни парчета. Заедно с граха се поставят да се сварят.
* Нарязват се киселите краставици (на кръгчета).
* Когато всички продукти са добре сварени, се поставят в дълбока купа или тава. 
* Прибавят се доматения сок/пюре, олиото и посолява на вкус.
* Разбърква се добре и оставя да престои поне 1 ч. за да се "омешат" вкусовете.
* Подходяща за салата, за мезе или просто да се нахрани човек.

***Същата салата - с увеличени количества :) става изключително вкусна за зимнина в буркани. След като е готова салатата се пълни и затваря в бурканите, които се стерилизират поне 1 час (имайки предвид боба вътре). 


22 септември 2009 г.

Салата с миди и риба


Продукти:

200 г. миди /само ядките/
200 г филе от солена риба /маринована
200 г сладка царевица от консерва
1 краставица
2 домата
1 средна глава лук
1 глава чесън

1 лимон
50-60мл зехтин
2-3 щипки сол
20-30мл балсамов оцет

няколко маслини

Приготвяне:
Краставицата и обелените домати се нарязват на дребни кубчета.
Почистения лук и скилидки чесън - на ситно.
Рибата се почиства от кожата и също нарязва на дребни хапки.
Сокът от лимона, зехтина, солта и балсамовия оцет се поставят в малко бурканче, затварят с капаче и разклаща добре за 10-на сек.
Всички продукти се смесват в дълбока купа. Залива се с готовия дресинг, завива със свежо фолио и прибира за час в хладилник, като през това време се разбърква 1-2 пъти.
Салатата се разпределя в 2 чинии. Поставят се по няколко маслини и още кубчета лимон по желание. Продуктите са достатъчно овкусени, залива се с отделения дресинг по желание.

Това е - много свежа и "ароматна" салата, с която може и да се нахрани човекsmile1

Печено агнешко бутче




В случая е бутче, принципно става за всякакво месо, или дори печено агне.
Времето за печене е на всеки килограм месо - по около 40 мин.

Продукти:
агнешко бутче - ок. 1,8 кг с част от ребърцата е

подправки - по една голяма щипка джоджен/гьозум, девесил, черен пипер
сол - на вкус, но слагам около 1 ч.л. на такова парче месо
2 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер
150 мл бира
150мл вода
100г. масло

Приготвяне:
Подправките се смесват. Прибавя се половината масло-разтопено  и обърква добре.
Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за 2 часа в хладилник.
Поставя се в тава за печене, наливат се бирата и водата.
Завива се добре с фолио; пече се първо на 250* за 20 мин, след което намалява степента на 150*-160* за още час и половина - два, зависи колко е "старо" агнето.
Развива се фолиото, намазва се бутчето с останалото масло и запича 5-10 мин. до зачервяване. 


Времето за печене зависи и от "възрастта" на месото. Ако е по-старо, времето трябва да се увеличи.

9 септември 2009 г.

Панирани пъдпъдъци




Какво ни трябва smile1

Пъдпъдъци - колкото повече - толкова повече.
Галета, яйца и мазнина за пържене, подправки

Как да ги приготвим ли?

Пъдпъдъците се измиват, подсушават и почистват от големите кости на ребрата.
Всяко едно се поставя между два пласта свежо фолио /или в торбичка/ и удря върху двете по-дебели части месо с чукче за пържоли. Така се изтънява месото им  и няма опасност да остане сурово месо вътре.
Посолява, подправя се на вкус - черен пипер, малко майорана или мащерка и накисва за 30-40 мин. в бира или бяло вино - не много, 100 мл са достатъчни.
Отцеждат се, подсушават се.
Потапят се последователно в разбити яйца, галета и пак яйца.
Следва пържене на маслена баня и отцеждане от мазнината.

Съвет: Ако се поставят да се отцеждат на кухненска хартия, долната страна се задушава от хартията. Затова, по препоръка на един чудесен водещ чужденец от кулинарно предаване вече оставям да се отцеждат на решетка, поставена върху чиния. Така и долната част на панираното месо остава хрупкава. thumbup
 

7 септември 2009 г.

Миди с тунизийски сос



Продукти за 2-3 порции:

~600 г миди с черупка
1 голяма глава чесън
150г масло

1 ч.л. черен пипер /може да се намали/
сока на половин лимон

Приготвяне:

* Мидите се почистват, варят вместо варена течно всички се отворят и отцеждат добре от сока им.
* В дълбок и тесен тиган /касерола, тенджерка се поставя маслото на мноооооооого тих огън.
* Оставя се да се разтопи и да ври все така тихо, докато водата му се изпари.
* Чесънът се почиства и счуква -  цялата глава :) . Прибавя се към маслото и запържва за 1-2 мин.
* Сипва се лимоновия сок, прибавя черния пипер и бърка 2-3 мин. още. Всичко на бавен огън. Чесънът и маслото не трябва да прегарят, а да запазят цвета си.
* Получава се гъст сос
* Слагат се мидите, разбъркват колкото да клокнат и посоляват на вкус.

Пияни пъдпъдъци



Продукти за 4 порции:
12 пъдпъдъка
1 килограм лук
1 малка бира от 330 мл.
200 мл вода
100 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол/на вкус/
Черен пипер, риган или мащерка, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно
Препечени филии хляб или сухар

Приготвяне:
* Пъдпъдъците се почистват, измиват и подсушават.
* Лукът се нарязва на едри полумесци и поставя на дъното на дълбока тенджера.
* Върху него се нареждат пъдпъдъците, посолява, прибавя се зехтина/олиото, бирата и водата.
* Включва се и щом клокне се намалява степента на котлона на най-слаба.
* Оставя се така да поври час-час и половина /до омекване на месото/
* Нишестето/брашното се размиват с малко вода и изсипват с бъркане в ястието, за да сгъсти леко останалия сос. Прибавят се ригана/мащерка и разбърква отново. 
* На дъното на чиния се сипват  няколко лъжици лук и сос, поръсват се със ситно нарязания магданоз и черен пипер. Нареждат се отгоре по 2-3 пъдпъдъка и препечена филия.

Малка хитринка: За да не ви дразни лука на стомаха, почистете, измийте и нарежета на четири всяка глава. Поставете в студена вода за час-два.