Страници

7 септември 2009 г.

Пияни пъдпъдъци



Продукти за 4 порции:
12 пъдпъдъка
1 килограм лук
1 малка бира от 330 мл.
200 мл вода
100 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол/на вкус/
Черен пипер, риган или мащерка, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно
Препечени филии хляб или сухар

Приготвяне:
* Пъдпъдъците се почистват, измиват и подсушават.
* Лукът се нарязва на едри полумесци и поставя на дъното на дълбока тенджера.
* Върху него се нареждат пъдпъдъците, посолява, прибавя се зехтина/олиото, бирата и водата.
* Включва се и щом клокне се намалява степента на котлона на най-слаба.
* Оставя се така да поври час-час и половина /до омекване на месото/
* Нишестето/брашното се размиват с малко вода и изсипват с бъркане в ястието, за да сгъсти леко останалия сос. Прибавят се ригана/мащерка и разбърква отново. 
* На дъното на чиния се сипват  няколко лъжици лук и сос, поръсват се със ситно нарязания магданоз и черен пипер. Нареждат се отгоре по 2-3 пъдпъдъка и препечена филия.

Малка хитринка: За да не ви дразни лука на стомаха, почистете, измийте и нарежета на четири всяка глава. Поставете в студена вода за час-два.

Няма коментари:

Публикуване на коментар