Страници

9 декември 2009 г.

Понички с извара


Продукти: (около 25-30бр.)
300-350г извара
3 яйца
200мл вода
20 гр прясна мая
250-300гр брашно
2-3 с.л. захар
щипка сол

олио за пържене

Приготвяне:
* Маята се разтваря в топлата вода заедно със солта и захарта.
* Прибавя се половината брашно, разбърква и покрива със свежо фолио/найлонов плик така получената рядка каша за 20 мин. да шупне
* Яйцата се разбиват със захарта и  изварата и прибавят към брашнената каша.
* Прибавя се останалото брашно - трябва да се получи не тесто, а много гъста каша, която вземайки я с лъжица да се къса. За да не залепва тестото по лъжицата преди всяко вземане на тесто тя се потапя в олиото.
* Пак се покрива с фолиото и оставя 20 мин. да втаса на топло.
* Загрява се олиото/мазнина за пържене - в дълбок съд, количество като за маслена баня /поне 3-4см/ .
* Пържат се до порозовяване - доста бързо става.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.

*** Могат да се хапват така, или  цепнати  на две и с по лъжица сладко или шоколад вътре, но тогава трябва да се намали количеството захар в тестото.
***Много бърза, вкусна и калорична закуска 

Няма коментари:

Публикуване на коментар