Страници

9 декември 2009 г.

Мекици ........... Мекици със сирене

smile1 smile1 smile1 smile1 smile1

500мл топла вода
1 с л захар
1 ч л сол
1 с л оцет
2-3 с л кисело мляко
1 яйце /понякога и без яйце/
жива мая - между 30 и 42г.

3-4 с.л. олио

брашно на око (около 700-800г)- бъркам първо с тел за разбиване на яйцата;  след това прибавям по малко и обърквам с лъжица - не меся с ръце,  защото трябва да остане ....... меко "тесто" - силно казано, защото е по-скоро много гъста каша, която вече  се отделя от стените на съда, но е съвсем лепнеща маса.  


Това "тесто" се оставя да втаса - поне да удвои обема си на топло.
Приготвям купа с олио; потапям ръцете в олиото, Вземам с лъжицата топче тесто, хващам с мазните ръце, раздървам и пържа.
Пържа не на най-силна степен на котлона - а на 3/4 от мощността, за да не останат вътре сурови.

  

Правя половината мекици нормални, хапваме поръсени със захар или мед.Но обичаме и със сирене. Тях ги правя като поставям топчето тесто в намаслена чиния и раздърпвам в кръг с ръце, поръсвам едната част със сирене и пак с мазните ръце прехвърлям другата част и стискам краищата. Изпържват се хубаво и вътре.

10 коментара:

  1. Ч У Д Е С Н И !
    Черпя се от твоите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Как може да се направят със суха мая? Благодаря за рецептата, чудесна е! Следващият път ще си набавя жива мая...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. активирате си сухата мая с брашно и топла вода и захар. Чакате да шупне и ползвате.
      Тук маята (жива, прясна мая) е ок 40 г - , което се равнява на 2 пакетчета от по 7 г суха

      Изтриване
    2. Чудни се получиха, огромно благодаря за споделената рецепта. 🥰

      Изтриване
  3. Здравейте, комплименти за блога! Вие сте моя онлайн учител и гуру в готвенето т.к съм съвсем начинаеща. В тази връзка не мога да разбера рецептата-кое в какъв ред се слага и как да добавя маята? Може ли малко по-подробно да ми обясните, като за абсолютно начинаещ? Благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :)
      Много вкратце съм писала приготвянето :) май ще трябва да се поправя горе.
      Ето сега набързо - ако ще ползваш яйце -
      разбиваш яйцето с вилица, прибавяш киселото мляко, оцета, захарта, олиото - това пак с вилицата ,или с тел за яйца разбивам за кратко, колкото да се смесват продуктите.
      Размивам маята в топлата вода и я прибавям към горната смес. Прибавям по малко от брашното и бъркам, бъркам.... докато стане лепкава маса тесто, както съм писала горе.
      Тогава прибавям солта, разбърквам и оставям да втасва тестото - купа, покрита със свежо фолио. Ако е достатъчно голяма, може от вечерта да се разбърка и постави в хладилника, а сутринта - изпържат мекиците, но купата да се изкара 30-40 мин преди пърженето от хладилника.

      Изтриване