Страници

9 декември 2009 г.

Кифлички солени; Кифлички Калцоне; Кифли с мармалад



Кифлички .................... сладки, солени, "калцоне"  smile1  



В купа се "хваща" маята:
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100мл. топла вода
4-5 лъж. брашно
Тези продукти се разбъркват, завиват се съда с фолио и кърпа и оставя на топло, докато шупне и си удвои/утрои обема.


През това време  се приготвят  плънките: едната  -  мармалад, другата - натрошено сирене, извара ,други сирена, а за Калцонето (в буквален превод - Чорапче или крачол, обикновено се използва за закрита пица) е това:
нарязан на ситно и смесени кренвирш, филе, шунка или пушено месо, пилешко месо, кисела краставичка, кашкавал и чубрица.

Когато маята е вече хваната, сместа се изсипва в голяма купа с брашно, където ще се меси. Прибавят се:
500мл. топло мляко ( или по 250 мл. прясно мляко и вода)
130мл. олио
и се омесва на меко тесто. Поема около 1.2-1.4кг брашно.

* Оставя се тестото да втаса на топло място, завито, докато поне удвои обема си.
* Разделя се на 8 топки, всяка се точи на кора.
* Всяка кора се реже на 8 или 6 части - зависи от големината и в широкия край се поставя плънка по желание.
* Хващат се двете ъгълчета от широката част, завиват се навътре и тогава се завива цялата част към връхчето - целта е да не изтича плънката,което се случва при мармалад- и шоколадовите. 





* На кифлите, които ще стават Калцоне, върху плънката поръсвам и кетчуп.
* Нареждат се на хартия за печене в тавите, или леко намазана с олио тава.
* Отгоре се намазват с яйце и поръсват със сусам, ако са сладки; ако са солени - с кетчуп и чубрица/риган, може да се настърже и кашкавал; семена всякакви.
* Дозата е сравнително голяма, докато се направят всички, първите са вече втасали.
* Пекат се на 200* до порозовяване.
 
с мармалад



със сирене



Калцонета


 

ПП: Последна корекция:
От същото тесто, ако е цяла доза, разделя се на 6 топки. 

Всяка се точи на правоъгълник, намазва се с плънката по желание и завива на руло. 
Готовото руло се намазва с разбито яйце с прясно мляко или олио и поръсва с подправка по желание - мак, сусам........ 
Нарязва се на триъгълни парчета - веднъж наляво, веднъж на дясно по рулото. Пекат се както горните и се получават тези мекички, пухкави кифлички. Тези са намазани с намачкано сирене, смесено с яйце и малко масло. 








22 коментара:

  1. Страхотни и вкусни кифлички!!!

    ОтговорИзтриване
  2. браво,страхотни идей...

    ОтговорИзтриване
  3. от всичките приготвихме вкъщи и са страхотни...

    ОтговорИзтриване
  4. Браво!
    И много се радвам, че сте харесали и вие :)

    ОтговорИзтриване
  5. Изключително съм Ви благодарна за опита, който споделяте в нета! Невероятни кифлички ми се получиха. Аз съм начинаеща домакиня и съм далеч от родината. А тук вкуса е различен. Вкусът на българското не се забравя, където и да се намира човек. Ще ползвам много от рецептите във Вашият блог.
    Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво на теб! И много се радвам, когато публикациите ми тук са полезни на младите хора. Старите домакини си знаят :) според вкуса на хапващите.
      Ползвай и да ви е сладко!

      Изтриване
  6. С пълнозърнесто брашно получават ли се добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече отговорих във ФБ, но и тук да остане отговора - хубаво е да се смеси 50/50 с бяло, за да могат да втасат и станат пухкави.

      Изтриване
    2. Рецептата е страхотна. Много пъти съм пробвала, най-различни теста и почти винаги става или твърдо или нещо друго не е наред. Но тази рецепта е супер сполучлива-кифличките станаха меки и ужасно вкусни. Много Ви благодаря!

      Изтриване
  7. Strahotna retzepta!!!Testoto e super!!!Pozdravlenia!

    ОтговорИзтриване
  8. страхотно вкусни кифлички , децата ги изядоха с голямо удоволствие

    ОтговорИзтриване
  9. Тестото дали може да се направи предварително и да постои в хладилник / фризер?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В хладилник да държала съм до 2 дни Преди да оолзвам вадя час да стои отвън
      Във фризер не съм пробвала

      Изтриване
  10. Докато гледам снимките ми потекоха лигите. Аз с едно въпросче, дано получа бърз отговор, защото искам да ги направя още днес. Може ли тестото да се забърка в хлебопекарната? И ако е да, бухам всичко като за хляба, т.е. не захващам отделно маята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама разбира се, че може в машината и да втаса там. И аз вече ползвам хлебопекарна и слагам всичко заедно, без солта
      Нея слагам при премесването преди разточване

      Изтриване
  11. А дали ще се получи със суха мая. ..Благодаря предварително☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи, разбира се. Сметни маята жива /суха в съотношение 3/1 части и ще получиш какво количество да ползваш.

      Изтриване
  12. Ще ги правя довечера и после ще пътуват два дни докато стигнат за да почерпя децата си с тях. Много ми е важно да останат меки и вкусни, дали ще е така ? Как ги съхранявате за по дълго ?

    ОтговорИзтриване
  13. В торбичка, или в голямата купа от месенето . Остават меки, да. Не ги разточвайте прекалено тънко

    ОтговорИзтриване
  14. Отдавна им се каня на тези кифлички. Утре вече ще ги направя. Ще меся в хлебопекарната. Горе сте писали за месенето в нея, но не ми стана ясно дали освен 500-те мл.мляко, се слагат и 100те мл.упоменати в захващането на маята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, слагате и тях. Едната + другата част от продуктите. Аз и в хлебопекарната си хващам маята - повече ми харесва така резултата.

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора! Непременно ще споделя резултата!

      Изтриване