Страници

2 януари 2010 г.

Локумки с мая

Необходими продукти:
/ за 1 голяма тава ок. 50бр./

180мл разтопена свинска мас
100мл топла вода
25гр. прясна мая
щипка сол
50-60гр захар /или 1 ч л подсладител/
ок. 350-400гр брашно - за меко еластично тесто

локум за пълнеж /може и мармалад/

150 гр п.захар за овалване

Приготвяне:
* Маята се разтваря с топлата вода, солта и захарта.
* Прибавят се разтопената мас и брашното, обърква добре с лъжица.
* Добавя се брашно, докато стане на топка, след което с ръце се доизмесва - трябва да е меко тесто.
* Покрива се за 20-30 мин. да почине.
* Късат се малки топчета, които се овалват добре с ръце и в средата на всяко се поставя парче локум, или малко топче мармалад - предварително може да се оформят топчета от мармалада и поставят в камера на хладилник да позамръзнат.
* Нареждат се на хартия за печене.
* Пекат се в загрята фурна на 180* - до бледо порозовяване.
* Още топли се поръсват с пудрата захар и завиват с кърпа.

2 коментара:

  1. Кога успя да сготвиш и опишеш всичко?! Аз стигнах до локумките и се изморих :-)
    Браво, комплименти! и
    Честита Нова Година!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита и на теб, Райне!
    Здрава и ползотворн ада е!

    А тези не съм ги готвила сега :)
    Това са някои от любимите в къщи рецепти, но сега по празниците намерих повечко време да кача нещо :)

    ОтговорИзтриване