Страници

2 януари 2010 г.

Станимашки сарми

Имаме приятели от село до Асеновград и кажат ли "Ще консервираме сарми" -  означава като при нас "ще колим прасето" - 3 дни и 3 нощи. Първо се чудех защо правят такива големи количества сарми-сачми, но вече знам - те са добре дошли цяла година - отваряш буркана, или вадиш пакет от фризера и вечерята осигурена.
Те са изпитание за търпението на всеки, решил да ги прави, но пък си струват труда - вкусът им е ниво над другите - перфектен, особено в съчетание с чаша вино, а големината е не колкото една малка хапка :) 




Продукти:
1кг телешка кайма
200г ориз
100мл олио/  зехтин
2 лъжици доматено пюре  /домашна лютеница
1 глава лук ситно нарязан
10г смлян кимион
зелева сок/Чорба от киселото зеле , или 2 лимона
сол и черен/червен пипер на вкус

лозови и зелеви листа за завиване

Приготвяне:
* Каймата се обърква добре заедно с ориза, пюрето, половината олио и подправките.
* Подбират се малки лозови листа, ако са големи се режат на квадрати - долу-горе 6-7 см, както и зелевите листа - избира се само тънката част и реже на малки квадрати.
* Във всяко парче лист се поставя 1 каф.л. от сместа и се завиват леко, или просто се стискат в шепата.
* Нареждат се една до друга смесени, като на дъното се поставят поне 2-3 пласта зелеви листа.***
* Изсипва се останалия зехтин/олио .
* Покриват се плътно отгоре с 3-4 пласта зелеви листа отново и върху тях поставя чиния.
* Заливат се с гореща вода и зелева чорба -  50/50, докато покрие сармите и поставената отгоре чиния. Ако няма зелев сок - се изцежда сока на два лимона/.
* Когато заврат  степента на котлона се намалява на минимум,  докато изври течността /или 1 час на тих огън, под капак/ .
* Оставят се затворени още половин час.

***За разкош между редовете може да се сложат 2-3 пържоли - пилешки или свински. Ако имате желание да си поиграете повече, не ползвайте кайма, а месо, съвсем ситно скълцано и задушено предварително.
Те стават много крехки, а вкуса на сармите от смесването на различните меса - неустоим nyam

4 коментара:

  1. Привет от Асеновград :)
    От дете правя сарми :) Сармите не трябва да се нареждат плътно, изобщи не се нареждат ако са в тенджера (ако са на фурна - тогава се нареждат плътно, но на фурна по принцип се правят лозовите), а ги пускаш и където падне в тенджерата.
    Също може вместо доматено пюре да се сложи лютеница (но качествена), стават супер.
    Благодаря за вашите хубави рецепти, доста от тях си харесах и ще ги правя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси :)
      Радвам се, че се обади човек от точното място :)
      Като ги пускаш така в тенджерата - не се развиват, да се отварят? Честно казано - не съм виждала в тенджера - когато за пръв път видях какви ги правят, заварихме нашите приятели да пълнят един казан :) в който нареждаха сармичките в кръгове. Това с лютеницата ми харесва повече от доматеното пюре; ще пробвам с нея.

      Изтриване
  2. А, колко време се стелизират в буркан тези сърмички?

    ОтговорИзтриване