Страници

3 януари 2010 г.

Шкембе в масло


nyam nyam nyam

Продукти за 4 порции:
0,9-1кг шкембе

1 глава чесън
1 пак. /125/гр. масло
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
* Шкембето се сварява до готовност. Докато завира се отпенва. Посолява се.
* Нарязва се на неголеми ивици или хапки.
* В тиган се разтопява маслото, прибавя се отцеденото и нарязано шкембе и запържва за 10-на мин. /до леко зачервяване на месцата/
* Главата чесън се почиства, счукват се скилидките и заедно с черния пипер се  прибавят.
* Обърква се много добре за 3-4 мин. в тигана, като се внимава да не се късат парченцата шкембе.
* Разделя се в четири гювечета /или огнеупорни купички/, поръсва с червения пипер и запича на горна скара във фурната за   5-6 мин (загрята предварително на 150* - гювечетата няма да се спукат, защото шкембето е сложено топло в тях и те няма да са студени. Когато се сложат се увеличава на 200*)
* Задължително се сервира с червено вино smile1

***Сега по магазините има готово, сварено шкембе - продава се на големи калъпи.
Зависи от производителя, но ако случите на добро - ползвайте готово, вместо да варите в къщи. А когато варя в къщи, оставям приготвянето му за следващия ден - иначе миризмата от варено шкембе е доста натрапчива и трудно се преодолява, дори от обичащите да хапват шкембе. 

4 коментара:

  1. Току що го приготвих без черен пипер (беше ми свършил) ... ммммммм делииишъъъссс ! :0)

    Мерси много за рецептата !

    ОтговорИзтриване