Страници

2 януари 2010 г.

Салата-торта

Основата е тази стъргана салата/въздушна. Продуктите са почти като в нея, като може да се импровизира според вкуса и желанието. Тази на снимката е голяма около 30-32 см d, пое около:

Продукти:
1 кг сварени и обелени картофи,
1 буркан кисели краставици,
400 гшунка,
4 варени яйца
200 гкрема сирене
400г майонеза
1 пак. желатин (на д-р Йоткер малките) в 120 мл вода

За украсата
1 майонеза, луканков салам, пастърма, луканка, шунка, филе, яйца, кашкавал, пушено сирене, маслини.............. и тн



   







Приготвяне:
* Желатина се накисва в студена вода да набъбне.
* През това време във форма с падащи страни (или подобна цилиндрична) облепена със стреч фолио (или просто найлон) се настъргват половината картофи.
* Притискат се хубаво с ръка по дъното и по края на стените.
* Отделно се нарязват шунката; краставиците; настъргват яйцата; останалите картофи; смесва майонезата с крема сиренето и разбива хубаво.
* Желатина е вече готов,  нагрява се на водна баня (или в микровълновата до "топъл" и се смесва със сместа на крема сиренето и майонезата. Разбърква се хубаво.
* С около 1/3 от тази смес се заливат картофите.
* Бързо се поставят шунката; след това краставиците, притиска хубаво с ръка и залива с втората 1/3 от сместа (много бързо се желира и сгъстява, а е хубаво да се *вмъкне* в останалите дупчици на продуктите)
* Поръсват се и настърганите яйца и след тях картофите.
* Залива се с последната 1/3 от майонезената смес.
* Прибира се в хладилник за 2-3 часа да стегне.
* През това време се приготвя украсата - на фунийки, на розички, на лилии и тн., яйцата са с извадени жълтъци, които са смесени с меко сирене + лъж. горчица. и пак шприцовани. Жълтите фунии са кашкавал/сирене за тост - онези тъничките и меки, различни видове, много лесно се работи с тях.
* Изважда се тортата и маха металния пръстен - трябва да не падне Grin (аз бях готова да правя руска салата, ако стане това) и намазва с шпатула цялата *торта* тънко с майонеза.
* Настъргва се кашкавал и *хвърля* по външността, за да залепне.
* Украсата аз започнах от центъра и нареждах навън.
* След това и основата.

повече идеи за украса ето тук, ако се вижда добре от снимките, правени в "раннофотографския" ми период smile1




5 коментара:

  1. Пепи,
    чудесен кулинарен старт на новата година.
    Всяко едно предложение е цветно, интересно и гарантирано вкусно.
    Избрах въздушната ти салата за коментар -
    класическо предястие с разнообразни варианти.
    Много вкусна,
    горещо препоръчвам и
    ти благодаря, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ти благодаря за хубавите думи, Дианка :)
    Хубава и успешна седмица и година :)

    ОтговорИзтриване
  3. Браво!Възхитена съм!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен блог! Радост за окото! Благодаря за рецептите и съветите!

    ОтговорИзтриване