Страници

2 януари 2010 г.

Сос Скордаля




Различен и вкусен гръцки сос за риба. Някъде е с варени картофи, но аз научих този със сухарите/или галета и орехи. Много подходящ не само за риба, но и за  тиквички и за други печени зеленчуци и меса.


Продуктите са ориентировъчни, но за половин кг сос сложих:

1 голяма глава стар чесън /може да се намали или увеличи, на вкус е/
1 пакет сухари /125г е/
ок. 150 гр.ситно смлени орехи
300мл зехтин
40 мл ябълков оцет /на вкус, може да се намали или увеличи/ и 40 мл сок от лимон
сол на вкус /1 к.л./
2-3 с л кисело мляко за олекотяване smile1 по желание

Приготвяне:
* Сухарите се накисват във вода за 15 мин. и много добре изстискват.
* Поставят се в купа заедно с избелените и нарязани едро скилидки чесън и се пасира до гладкост.
* След това се прибавят зехтина /на 3-4 пъти/ и лимоновия сок и пак пасира до хомогенна смес.
***Тук по съвет трябваше да бъркам с бъркалките на миксера, обаче innocent така е по-бързо blush2 Може да поеме още зехтин, но за мен това е достатъчно.
* Когато е готова сместа /като много гъста майонеза/ се прибавят фино смлените орехи и овкусяват със сол и оцет и лимоновия сок. Разбърква се на ръка.
* Накрая се прибавя млякото и обърква добре с лъжица.

2 коментара: