Страници

24 януари 2010 г.

Панирани ябълки

Един прекрасен десерт през дългите зимни вечери.
Прави се изключително бързо, излизат много :) и утоляват глада за сладко.


4 големи ябълки - по-кисел сорт

Смес за панировката:
220мл бира
2 с л мед
1 к л канела
брашно за гъста каша ( по-гъста от палачинкова смес)

или:

15гр прясна мая
220 мл топла вода
2 с л мед
1 к л канела***
брашно за гъста каша (както по-горе)

олио за пържене - маслена баня


Приготвяне:

Ябълките се обелват и почистват в средата с /ножчето за белене на плодове или  зеленчуци/.
Режат се кръгчета - не по-дебели от 3-4мм.
Разбива се бирата с меда, прибавя се канелата и брашното.

   - Или се прави гъста кашичка от маята, водата, канелата и брашното.
Потапят се парченцата ябълка в тестото  и веднага се пускат в горещото олиото.
Пържат се много бързо -  по-малко от минута от всяка страна.
Изваждат се и  нареждат на решетка, под която е поставена абсорбираща хартия, за да се отцедят. Ако се изваждат на хартията направо отдолу се изпотяват и навлажняват, при което панировката не остава леко хрупкава, а омеква.

*** след като се изпържат могат да се овалят веднага в захар, смесена с канела. Ароматни и с хрупкава сладка коричка са така :) 

След 3-4 мин. се преместват в чиния, поръсват  с пудра захар, или полива с мед или топинг.

Или сервират с ванилов сос


7 коментара:

  1. О, това със сигурност е много вкусно и точно по мой вкус.
    Изглеждат много апетитно!
    Поздравления за ароматната и ефектна рецепта :)
    Лека и успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря :)

    Ако решиш да ги правиш, препоръчвам панировката с мая, по-пухкави стават с нея.
    Но е въпрос на вкус, може другат ада ти хареса повече :D

    ОтговорИзтриване
  3. И аз благодаря Пепи,
    панирани ябълки
    са първите ми детски кулинарни "изяви".
    Нямам спомен за типа панировка тогава,
    но твоите ми харесват.
    Успешна и хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, много съблазнително и примамливо предложение. Обичам ябълки, канела, мед - едно чудесно съчетание на аромати и вкусове.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Диди! Който не е правил като малък, ще прави сега, нали :)
    Таня :) Радвам се да те видя тук, излезе най-после от прикритие :)

    Хубава седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Оооо,да ,но отдавна ! Обаче ми допадна идеята с ванилов сос !!! Така ще направя като им дойде редът ! :)

    ОтговорИзтриване