Страници

24 март 2010 г.

Ориз с гъби и зеленчуци

Постите свършиха; да взема да се разпиша аз в блогчето с една постна рецепта. Преди месец си бях обещала да наблегна на постното, но :smile1:  се изложих. Както често ми се случва :smile1:  :smile1:   Да взема да си покажа поне любимия ориз със зеленчуци.


Продукти:
1 чаша ориз от 220 мл
~ 200 г грах - замразен, или  консерва
~ 200 г царевица 
2-3  чушки ( червени и зелени - луд на шаренко се радва  smile1
3-4 моркова
или изобщо - зеленчуци по желане :) 
1 с.л. универсална зеленчукова подправка 
200 г пресни гъби или ~ 60-80  г сушени гъби ( манатарки) или смес от двата вида
2 кубчета бульон  с 3 ч.ч. вряла вода (най-добре  да е домашен бульон )
60-80 мл олио
сол на вкус, ако зеленчуковата ви подправка не е солена и  черен пипер

Приготвяне:
* Сушените гъби се накисват в студена вода. Ако са пресни - нарязват се. 
* Всички други продукти се почистват и нарязват на дребни кубчета.
* Оризът се измива добре на течаща вода и заедно с останалите продукти се поставят с олио в тава в загрята фурна.
* Запържват се за 2-3 мин - колкото да се смесят и заливат с приготвения горещ бульон (или гореща вода); прибавят се подправките. 
* Пече се докато се задушат всички продукти.
* Може да се поръси допълнително с магданоз.




И един малко мързелив, но пък гарантирано добър начин   да си приготвим ориз със зеленчуци. Е,  хванала съм с пилешки хапки горе  да е :) 



Оризът се измива на течаща вода и слага в тенджера, с 4-5 чаши вода и малко сол  да се свари почти до готовност.
Отцежда се от водата. 

През това време се сваряват нарязаните на кубчета/ленти зеленчуци в подсолена вода. Отцеждат се.
В голям, широк тиган се прехвърля оризът, зеленчуците , прибавя се  мазнината и 1/2 ч.ч. силен бульон.
Запържва се, докато се изпари водата - отнема около 2-3 мин.
На долната снимка  при зеленчука има и броколи, които се слагат  накъсани на розички при врящите зеленчуци само за 4-5 мин.  и два пушени дебърцина - за аромат. 



7 коментара:

  1. Пепи,
    може да си предложила малко постни рецепти, но си уцелила момента и класиката в постните ястия.
    Изглежда апетитно и много ароматно!
    Честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми е любим :))
    Поздрави, Пепи и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, Диди, Дани :)
    Честито празник и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. О, постните ястия винаги са добре дошли при мен :-)
    Със сестра вегетарианка (и то доста претенциозна при това), този ориз е идеален, със сигурност ще го приготвя! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, ти затова ли готвиш много и различна леща в последните дни :)
    Ира, само ще добавя, че със сушени гъби е много по-ароматен самия ориз.

    Поздрави, млада госпожице :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, много обичам ориз със зеленчуци, но до сега със сушени гъби не съм опитвала да го направя. Май е време да пробвам :-) Благодаря за рецептата.
    Искам да ти пожелая весел и спорен ден и да те помоля да приемеш тази награда

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Лети, много приятна сутрешна изненада ми направи!
    Слънчев ден и на теб!

    ОтговорИзтриване