Страници

16 април 2010 г.

Пастет от крема сирене и яйца

Не само пастетът е ароматен от подправките, но и начина на оформяне на "хапките" е по-различен от познатите топчета. Всеки си има любимо масло, сирене или крема сирене. Имах салвия - но тъй като не бях ползвала сурова за салати, реших да не прекалявам с опитите, още повече и гости очаквах. Затова се доверих на добре познатия и нелюбим магданоз и сложих малко от градинския чай.

Всъщност ето какво сложих в пастета:

2 пак. любимо крема сирене от по 125г.
60 г масло
жълтъците на 5 сварени яйца (твърдо, но не до зелено)
1 връзка магданоз
две-три листа салвия
6-7 стръка зелен лук 

Приготвяне:
* Добре размекнатото масло се смесва с крема сиренето (и двете на стайна температура) с вилица или ръчен пасатор.
* Жълтъците на яйцата се настъргват на ситната част на ренде
* Листата салвия, лука  и магданоза (заедно с дръжките) се нарязват на ситно.
* Но това количество продукти - 2-3 щипки сол (или на вкус)
* Поставя се в хладилник за 20-30 мин. да стегне добре пастета.
* Сервира се по желание - в купичка, на купчинки, на топчици или други, гарнира с домати, репички, краставички или на кой както му харесва.
* Аз оформих за по-различно на "мидички" с помощта на две супени лъжици - вземам смес с едната откъм широката и страна, като я пълня наполовина. Другата лъжица потапям в студена вода и пак с широката хващам сместа от първата лъжица. Поставях в платото. Много лесно и бързо става. Украсата е видна - репички за цвят :)  и още магданоз, може и чери или други домати, така с червения им цвят ще има хубав контраст.

8 коментара:

  1. Пепи,чудесно изглеждат мидичките.С тези съставки и салвията,представям си :)
    Ще го пробвам това крема сирене,щом препоръчваш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно звучи този пастет!

    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Сподели, моля те и вкуса със салвия? Дава ли горчивина? или само аромат?

    Салвията е любимо средство против кашлица и болно гърло у нас - под формата на чай. Но не съм я ползвала сурова.

    ОтговорИзтриване
  4. Само аромат, Иршад. По-силен от магданоза, макар да бяха само 7-8 листенца, но приятен. Без стръкчетата, само листо.
    Диди, Мария, благодаря ви :)
    Хубави почивни дни и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно! Ние също не обичаме магданоз :-)
    А идеята за подобен пастет е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, прекрасни мидички :))
    Радвам се, че сподели за сиренцето, че хубавото си е проблем:)
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. А къде дяна белтъците,бе моме?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. настъргвам на шопска салата заедно със сиренето, или влагам в банички, пак със сирене.

      Изтриване