Страници
▼
4 юни 2010 г.
Спагети/лингуини с пилешко и зеленчуци
Само да вметна, че спечелих облога и девойчето няма да ходи повече в китайския ресторант
Сигурно и в бългаски ресторанти е така, но откакто гледах едно предаване за китайските и един готвач смете ориза с метла и лопатка и сложи в легена при другия, ми се отщя. След което се загледах по-внимателно в нашия китаец и компания, които всекидневно срещам (имаме си тук наблизо такъв със собственици истински китайци) и си обещах повече да не влизам там. А има много неща, които ми харесваха от китайския - пилешки сладко-кисели хапки, пържени банани, паниран сладолед.... Същите вече успешно ги приготвям в къщи, дори сладоледа - благодарение на Драго
Госпожица Стоева обаче упорито повтаряше,че там спагетите са уникални и в къщи няма да станат така. До снощи. Разбира се, подходи с недоверие към чинията, но после се чуха онези мъркащи звуци на доволно хапващо коте
ето и рецептата на моята вариация на тази тема Спагети с пилешко и зеленчуци
(в случая Лингуини, защото си донесох от Пловдив от щанд с истински италианец няколко пакета). "Сборна" е от външния вид на носени в къщи кутии от детето, а начина е взаимстван от "Великолепния китаец" на Фиеста тв, който готви и обяснява невероятно увлекателно.
Времето за подготовка е повече - около 30 мин., отколкото времето за приготвяне - ок. 15 мин.
Продукти за 4 порции:
1 пакет спагети/паста - 500 гр.
2 пилешки филета-пеперуда (около 700гр)
четърт малка зелка - около 300-400 гр.
2 малки глави лук
2-3 моркова
3-4 скилидки чесън
3-4 с.л. св. соев сос
60-80 мл олио
50 мл сок от лимон
1 ч.л. мед
сол
2 яйца
може и чушка и тиквичка, но първите нямах в момента, а втората не е от любимите ни.
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на дребни ивички (знам и думата жулиени, но предпочитам българската ) и поставя в смес от соевия сос, сока на лимона, меда и половината олио. Прибира в хладилник на студено, докато му дойде времето :)
* Зелето се нарязвана тънки ивици; моркова - на тънки пръчици; лука на полумесци и стрива с ръце така, че да се отделят люспите една от друга и пак да се получат ивици; чесъна се поставя на дъска, притиска с широката част на ножа да се смачка и нарязва след това на ситно - това е моя начин да го нарежа. Посоляват се и намачкват с ръка.
* Поставя се голяма тенджера с 3л. вода да заври, а когато тя заври се изсипва вътре пастата и вари указаното на пакета време.
* През това време яйцата се разбъркват с вилица и изсипват в намаслен тиган, за да се приготви омлет от тях - дебел, колкото тънка палачинка. Пържи се от едната страна 2 мин, обръща и от другата пържи 1 мин. Изважда в чиния и като се охлади, нарязва на тънки ивици (много е лесно както е сгънат на две) които се поставят в голяма купа (или голяма чиния за сервиране)
* Котлона се включва на мах. степен. Останалото олио се поставя в тигана да загрее и в него изсипват всички зеленчуци. Пържат се, непрекъснато бъркайки за 4-5 мин.
* Изсипват се в купата, тигана се връща на все така силно сгорещения котлон и в него поставят ивиците пилешко филе - пържат се 6-7 мин (всъщност първо се задушават в соса,) докато се изпари течносттта и съвсем леко сменят цвета.
* През това време спагетите са готови, отцеждат (аз не ги мия) и поставят при зеленчуците.
* Когато и пилешкото е готово се изсипва при тях, всичко се обърква и захлупва с капак за 2- мин.
Това е.
Това е и първата рецепта от категория "Учим се да готвим", която ще трябва да попълня, освен белия ориз с пиле.
Преди години писах тетрадка с изпробвани рецепти на приятелка, която я ползваше, когато се омъжи. Сега обаче вместо да пиша в тетрадка, ще пиша тук, а младежът, за когото са предназначени рецептите на този етап вместо да звъни поетапно, ще може да чете тук (Ники, сложи пакет салфетки до лаптопа )
Направо да тръгва към мексиканския
ОтговорИзтриванеаха, добре че нямаме такъв :)))
ОтговорИзтриванеНа една от предишните ми работи се събирахме целия отдел всеки последен петък от месеца в един китайски ресторант... овършавахме менюто, даже имахме карта за отстъпка ;) И аз отдавна не съм ходила в китайски ресторант... Ще си копна рецептата, Пепи :) Мерси :)
ОтговорИзтриванеХубави събота и неделя от мен :)
Пепи,
ОтговорИзтриванеи аз да вметна -
не съм се съмнявала, че няма да спечелиш кулинарен облог!
Рецептата е чудесна, предполагам и вкусът!
Поздрав и за двете ви,
хубави и усмихнати почивни дни, Диана