Страници

7 юни 2010 г.

Охлюви с масло

Сега, уважаеми посетителю на моето местенце, ако не обичаш охлюви и сие е момента да натиснеш онова  "х" -че, което се намира горе на прозореца в дясно.



Малко ще е дълъг поста, но ще започна с това как се почистват охлювите,  ако са собственоръчно събрани -  всяка година се ослушвам след дъждовете напролет и ходя да си бера :) Месото на охлювите е сходно с воденичките. Когато бях малка така ме излъгаха, но ми хареса. Сезона им вече минава, най-крехки са през дъждовния период на април до към края на май.

Охлювите, след като са събрани, се държат 2 дни в съд под капак, за да се почистят от стомашното съдържание (те са тревопасни и се хранят с тревички впрочем). 
Оставят се в съд под капак (задължително с тежест отгоре, защото мускулестият крак на охлюва е толкова силен, че ако намери пролука и се провре, спокойно може да вдигне капака) , който е продупкан на няколко места, за да могат  да дишат :) Или се поставят в голяма найлонова торба, дебела, продупчена с игла, но и здраво завързана.  И оставена някъде да виси. 
След тези 2 дни се измиват много добре с обикновена студена вода.
През това време в дълбока тенджера се налива достатъчно количество вода, която се оставя да заври, добавя се 1 ч.л. сол. и 1 ч.л. сода за хляб. Количеството вода  е приблизително за килограм охлюви - 3л. вода
Когато водата заври, охлювите се изсипват вътре. 
Тенджерата се оставя без капак,  защото се образува много пяна. 
Пяната периодически се обира с решетеста лъжица, докато спре да се образува .  

Водата се излива, измиват се охлювите и се слагат в чиста вода отново в тенджерата. Добавят се подправки - черен пипер и бахар, счукани, не смлени, магданоз, целина, пащърнак....... 
След като заври отново водата, котлона се намалява и оставят около час да се варят. 
Изцеждат  се водата и охлювите охлаждат. 
Сега трябва да изкараме месото на охлюва :) Въоръжаваме се с вилица.
И през единствения отвор на охлюва, забождаме месестата част и внимателно издърпваме - излиза целия охлюв, не само тази част, която се яде.  Вижда се как е разделен на две - едното е мускула, който се движи, другото е отделителната му система :) 
Червото - или задната част е видима и там се срязва, за да се изхвърли.  


Така отделените  части на охлюва, които ще ядем измиваме обилно със студена вода,  аз ги засипвам с много сол и оцет и така измивам - по-бързо се отделя всичката лигава част от тях. 

И са готови за готвене. 
Ако са много - разделям ги в кутийки, или торбички по 1-2 шепи  и замразявам. Размразяването става бързо, защото са дребни, но ако ползвам замразени - направо в тигана.

Следват:
на 300-400г. почистено, готово месо от охлювите
1/2 пак. масло - около 60-70 гр.
1 малка глава чесън
червен пипер - малко сладък, малко лют.

Приготвяне:
* Маслото се разтопява на слаб огън в тигана, прибавя се смачкания или пасиран чесън.
* Запържва се за минута-две, прибавят се охлювите.
* И те се запържват за две три минути, прибавя се червения пипер и отмества от котлона.
* По желание може да се поръсят с малко ситно нарязан магданоз.
* Сервират се горещи smile1 smile1 с чаша студена бира или бяло вино.


утре брускетите с охлюви :))))

21 коментара:

  1. Аааааа, Пепи, не е честнооооооо!
    Първо Дани, пък сега и ти да изкушавате така. Много обичам охлюви, ама сега къде да търся, а?
    Не ща да ги ловя, защото после трябва да ги умъртвявам, пък хич ме няма по тази част :)
    Ще се задоволя май само с виртуално угощение.
    Спорна, вкусна и весела седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей,Пепчо, не дойдохте да оберете с кофи от нашите охлюви....! та те така си и плячкосват китките и няма кой да ги излапа! Ама много вкусно ми изглеждат, но не мога да набера кураж.....
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Тези охлюви, Мари, ми ги подари наш клиент :) Изяждали му градината, каза, чистел ги. Нали се сещаш, че веднага предложих да ми ги подари :))Та сега и ти - лови, слагай в кофа, а после фризера. Аз ще дойда, ако ли не - ще ти пратя Йоли ;-)
    Лети, като раците е - във вряла вода става бързо. А в интерес на истината - за пръв път аз го правя, до сега все М.Стоев. В Метро има, ама цената за дузина беше безумна.

    Спорна седмица и на вас, момичета и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, а тези, които няма да натиснат червеното
    x-`че, какво да правят ?
    Да се задавят от преглъщане :))
    Умирам за охлюви и Мария трябваше да свирне по-рано:)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. М-хммм, но пък догодина ще знаем къде да идем в ранна пролет на гости :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    къде ги намираш такива добри клиенти :), браво на човека. И аз имам един колега, който казва, че му ядат ягодите и искал да се оттърве от тях, ама не ме е поканил на гости.
    Радвам се, че моята публикация те е вдъхновила да сготвиш хубаво ястие.
    Изглеждат също като пилешки дробчета :)
    Прекрасна и успешна седмица, Пепи

    ОтговорИзтриване
  7. благодаря, Дани :)
    За мой собствен срам миналата година една приятелка от Сф и подари кутия замразени. Аз бързо се вдъхновявам, а и често казвам, че човек се храни с очите си :)

    Хубава и слънчева седмица и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  8. Искам по-подробно как се замразяват. Моля. Ние сме им върли почитатели, оня ден изадохме едни панирани, много добре станаха, ама няма дъжд, малкия обожава да ги събира.

    А и линка към Дани води към заглавната страница, не че няма да издиря публикацията, ама викам да видя и другите как ги чистят.

    ОтговорИзтриване
  9. Краси,
    Оставям да престоят в затворена кофа за 2 дни. Така се освобождават. След което варя като два пъти им сменям водата. Ако ги сложа в студена вода, не се скриват толкова бързо и остават отвън мускулите и лесно се вадят. Ако ги изсипя във вряла вода - голяма част от тях се прибират и се налага да ги чупя, като чистя. Което е много миене после. После с вилица хващам и издърпвам месото. Когато издвадя всички, с нож изрязвам всичко, което е след самото тяло - то е като черво, личи си. За миенето вече съм писала. Отцеждам и прибирам в кутии в камерата или фризер, ако обаче стигнат дотам. Когато са добре изсушени, лесно се вадят.
    И тук минаха бързо, първо многто валя без слънце, после напече без да вали.

    ОтговорИзтриване
  10. налага се да кажа, че мега вкусни станаха

    мерси за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво! а аз тази година така и не стигнах да ходя за охлюви да събирам :)

      Изтриване
  11. Мога да ти дам.... имам във фризера но нещо май не мога да ги приема Мъжа ги обожава и сега ще пробвам по твоя начин

    ОтговорИзтриване
  12. Мога да ти дам.... имам във фризера но нещо май не мога да ги приема Мъжа ги обожава и сега ще пробвам по твоя начин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. пробвай, ТЕди, направи му и така :) А ти не се назорвай, като не харесваш :)) Давай ги насам, като идваш :)

      Изтриване
  13. Току що събрах стотина броя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блазе Ви! Залагайте ги сега на диета 😊 и утре ги чистите и готвите!

      Изтриване
  14. За да не се налага използването при ваденето, вилица, шишчета,игли и прочие прилагам друг начин. Измитите на течашта вода охлюви слагам в тенджера със студена вода и на котлона до завиране. При това нагряване охлювите не се свиват в черупката и си остават все едно че пълзят. След завирането ги охлаждам със студена вода и я отливам, измивам с много сол (може с черупката а може и почистени) няколко пъти само охлювите без водата с цел изчистване от слузта. Премиване от солта, заливане с вода и варене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жал ми е така за охлювите, бавно ще си погинат :) По-"хуманно" е във врялата вода и за секунди..

      Изтриване
    2. и мен ме е много жал

      Изтриване
    3. Много е вкусно

      Изтриване