Страници
▼
2 юли 2010 г.
Гравлакс
или Маринована сьомга. Повече за Гравлакс. И рецепти в нета много, все аналогични, което е и нормално, при положение, че изходния продукт е един и същ, а крайния продукт - сходен.
Тук продават охладена сьомга. Не мога да подмина факта, че едва ли е охладена - добре известно е, че охладените меса и риби имат трайност не повече от 5-7 дни в хладилник, дори и върху лед да е. Едва ли рибата, продавана в търговските вериги е уловена преди 5 дни. Моите си изводи са, че е замразена, а преди да се продаде филетира, нарязва на котлети или както там ще се продава и изнася за продажба. Вкусна е, но с условието, че този продукт няма да бъде повторно замразяван.
* Тук е момента да кажа, че за мариноването използвах вакумираща кутия. В нея мариноването на меса за печене или готвене е бързо, заради вакума, който се получава. На дъното има подложка с дупчици, през които се оттичат соковете, които пускат месата. За сьомгата това се оказа чудесно решение, тъй като тя остана суха върху солта и захарта.
Не мисля, че е проблем липсата на такава кутия, рибата ще се постави върху друга решетка, но времето за мариноване трябва да се увеличи вместо 3-4 дни на 6-7.
Продукти:
парче сьомга филе без кожа - дебелата част, около 500-600 гр.
1 ч.ч. едра морска сол
1/3 ч.ч. кафява захар - едра (като ориз е)
микс от пипери
2-3 връзки пресен копър
100-150 мл бяло вино
Приготвяне:
* Филето се почиства от останали костици ако има.
* На дъното на купата се налива виното. Не трябва да минава над подложката. Така парчето риба ще поеме само аромата, няма да се навлажнява от него.
* Подложката се поръсва обилно със сол, ситно нарязан копър, едро счуканите пипери и захарта.
* Приготвеното парче риба се поставя отгоре.
* Отгоре се поръсва отново с останалата половина захар, копъра, пиперите, а най-отгоре захарта.
* Затваря се кутията, вакумира и прибира в хладилник за 4-5 дни.
* След първите 24ч. се отваря, изцежда течността (рибата също е пуснала), налива отново малко вино и пак вакумира.
* На следващите 24ч. отново се повтаря отцеждането, но не се налива повече вино.
* След като минат общо петте дни, рибата се изважда, остъргва, измива и подсушава с мека кърпа, без власинки.
Гарнирах с млечно чеснов пастет, маслинена паста и каперси. Така най-много ни харесва за сега.
ПП: а може и натюр :) само по бяло винце :)
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесно изглежда, отлично си се справила.
Поздрав и очаквам продължението, Диана
Пепи,
ОтговорИзтриванетака си се развихрила
и то все с едни вкуснотии
и на всичкото отгоре сега и в юдве сериии :)
Нямаш милост!
Хубав следобед!
Ох, и една водчица... много добре ще ми дойдат :)))
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, Пепи!
Наздраве, Инче :)
ОтговорИзтриванеДани, в две серии, да, като не мога да си преценя времето сутрин, така е :)
Дианка, благодаря ти :*
Поздрави и хубави почивни дни, момичета!
И аз и аз :) чакам продължението... от кога съм й се заканила на тази маринована сьомга... ще взема и аз най-накрая да я направя :)
ОтговорИзтриванеПепи, чудесен гравлакс! :) А как върви с бяло вино... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Великолепно!!!!!!
ОтговорИзтриванеЗори, ама никак няма да съжаляваш, да знаеш :)
ОтговорИзтриванеМирка, аз и при теб видях такава, една тъничко-тъничко нарязана :))) май от тогава се заразих да я правя :)))
Мерси, Йоли :)
O, много интересно предложение, Пепи! Харесва ми!Вкъщи сьомгата е на особена почит :-D
ОтговорИзтриванеУcпешна и също тъй вкусна нова седмица :-)
Благодаря, Дими :)
ОтговорИзтриванеМай знам, че е на почит у вас, честичко съм виждала при теб сьомга по различни начини приготвена :)
Хубава и вкусна седмица и на теб!
Пепи,както винаги си перфектна в обяснения,рецепта и технологии,поздравления за което!
ОтговорИзтриванеСьомгата изглежда великолепно за любителите на маринована риба!
:)
Благодаря, че Ви има. Ще пробвам и рецептите ти с лаксата. ББъди здрава и щастлива.
ОтговорИзтриванеГеоргиев, Бургас
Благодаря!
ИзтриванеЖив и здрав и вие бъдете!
Здравей,
ОтговорИзтриванепоздравления за труда и прекрасните рецепти. Бих искал да попитам къде се продават тези кутии, защото имам голямо желание да се сдобия с такива.
Здравей :) Пиши на този мейл jo_letka@abv.bg и ще ти дам телефон на фирмата, която ги продаваше, да провериш дали все още имат, тъй като мисля, че ги нямат в артикулите вече. Знам, че имаха останали бройки, но дали ас при тях, или са върнали - те ще ти кажат.
Изтриване