Страници

21 юли 2010 г.

Млечен деликатес (фалшив катък)


В магазините се продават много и най-различни продукти под името "катък" - катък със сирене, катък с чесън и т.н., което си е продукт от цедено мляко (а доколко е от мляко е друга тема), овкусен със сол. Понякога шуплест, понякога с гъстотата на кисело мляко. Не, че не може кой както иска да си го нарича, но за мен истински катък си остава онзи, с който ме посрещнаха в Плодовитово преди почти 24 години - гъст, почти като масло и благ smile1 както казват там. Ето тук разисквахме катъка преди време. Истинския катък се прави от овче мляко през август, когато млякото е вече гъсто и маслено. В затворен съд, на водна баня- поне 3-4 часа. После отлежава на студено...........и зрее 2-3 месеца. 
Ще го напиша и покажа, когато стане, сега е рано.
Това млечно произведение е по-скоро млечен деликатес - има малко общо с млечно чесновия пастет, но и доста различно - тук е изчистен вкуса, приближава се до онзи, оригиналния. И много, много повече се харесва в къщи от млечния пастет.



Продукти:
~ 800 г цедено мляко (прецеждам си от истинско подквасено мляко, но ако няма, има хубави цедени гъсти млека на пазара) 
~ 150 г. бяло саламурено сирене - без значение краве или овче, добре отцедено от саламура
50 -60 мл прясно мляко 
~100 мл олио или зехтин
1 ч.л. сол (на вкус)

Приготвяне:
* Цеденото мляко се поставя в дълбока купа и разбива добре със солта.
* В съд за пасатор (или блендер) се натрошава сиренето, прибавя олиото и млякото.
* Пасират се до гладкост.
* От сместа със сирене се прибавя на няколко пъти към млечната смес и разбърква хубаво,  докато всичко стане гладка смес.
* Оставя се за ден в хладилника да отлежи :) 
* Ако се намери и хубав, огромен розов домат smile1 , вече си имаме хубава лека вечеря.

***Излиза около 1.2 - 1.3 кг готов продукт, който разпределям в кутии и съхранявам.
***Така направен този "фалшив катък" има трайност до 10 дни  (за повече не съм изпробвала).

Може да не се пасират смесите със сиренето, а да се натрошат и объркат добре. Тогава сместа не е така гладка, но пък не пречи на вкуса :) 
Ако пък се смеси със ситно нарязани печени червени чушки, се получава една много, много вкусна разядка :) с която направо можеш да се наядеш :) 



6 коментара:

  1. Пепчо,
    първо ме плени този розов домат :)
    И понеже няма да имаме овче мляко през август, ще опитам тази рецепта!
    Иначе и ние обичаме катък, но наистина винаги е различен .
    Поздрави и прегръдки :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Аха, ето от какво ще се възползвам тези дни. Страхотно е за летните жеги, леко и вкусно. Благодаря!
    Обаче, за този огромен розов домат, благородно ти завидях :)
    Вкусни и прекрасни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Личи си, че домата е български!

    ОтговорИзтриване
  4. Телепатична връзка има помежду ни, Пепи! Познай за какво си мислех тези дни. Намислила съм да го направя в овче мляко, дано само успея да намеря.
    Благодаря ти за споделената рецепта!
    Сърдечни поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Успех с намирането, Еви :) ще чакам да видя, като направиш.
    Лети, Дани те са по килограм, че и отго(ре понякога тези домати :)
    Благодаря ви, хубави и дано да са по-прохладните тези дни

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,накрая с този розов домат съвсем ме довърши:)
    Разпали ми любопитството с августовския катък и ще очаквам публикацията ти.
    Даже мисля,че ще успея да си намеря мляко тогава.
    Поздрави и повече прохлада!

    ОтговорИзтриване