Страници

11 септември 2010 г.

Пиле с естрагон и сметанов сос

Пак е ред на пиле smile1 Едно много вкусно и ароматно пилешко печено месо. Естрагонът е много ароматна подправка, подходяща за пиле, риба и супи.


Продукти за 5-6 порции:
1 пиле от около 1,5-2 кг.
10-15 стръка естрагон (или 1 с.л. сухи листа)
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка - или пресни зеленчуци от същите
100 г  маслини без костилки
150 мл бяло вино
60-80 мл олио
150 мл течна готварска сметана
50 мл прясно мляко
50 г синьо сирене
1 с.л. царевично нишесте или препечено брашно, ако е необходимо за сгъстяване на соса

Приготвяне:
* Пилето се нарязва на парчета, поставя се в купа, прибавя се лъжицата подправка и разбърква добре.
* Оставя се да престои в хладилник за час.
* Прехвърля се в широк тиган; изсипва се останалата подправка върху пилето, прибавят се нарязаните маслини и запържва до зачервяване от двете страни.


* Месото се изважда в тавата за печене , а в тигана налива виното; оставя се да клокне за 2-3 мин. и се налива  при пилето. 
* Стръковете естрагон се поставят между парчетата месо, тавата се завива с фолио и пече 1 ч. във фурната - първо 10 мин. на 220*, след това - на 180*.
***Не прибирайте тигана, пак ще потрябва smile1
* Фолиото се развива от тавата; сосът се отцежда обратно в тигана, а тавата връща във фурната и запича още 10 мин. на 220*
* Сметаната, прясното мляко и натрошеното сирене се прилбавят към соса в тигана.
* Бърка се, докато се получи прилично гладък сос и оставя да поври тихо за 5-6 мин. Ако сосът е рядък (това зависи колко сос е останал при печенето на пилето), размива се нишестето или брашното с малко вода и сгъстява.
* Поставят се 2-3 лъжици от соса, а върху него нареждат няколко парчета месо.
* Ако не обичате бял сос, като някои хора в къщи, просто не го правете.


Опитайте, ще Ви хареса. smile1

10 коментара:

  1. Ох, изглежда прекрасно, Пепи!
    Естрагонът не е позната подправка в нашата кухня, но ще пробвам, стига да я открия на пазара.

    Вкусен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  2. И тук не е позната, Ина, но сух поне винаги има.
    А от миналото лято "открих" едни човек, който продава доста видове пресни подправки на пазара, дори за разсад, а освен това е извадил и различни статии коя подправка за какво се използва не само в кухнята, но и като природолечение.
    Вкусна неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм виждала пресен естрагон,но сушен винаги имам. :))
    Ама как си ги запекла тия месенцааа...
    Може ли трампа:тарта за бутче?
    Усмихнат уикенд,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Може, Краси, може и за торта даже :)
    Хубава неделя и на теб, много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо, толкова отдавна не беше правила пиленеце, че ми беше домъчняло :)
    Е, не закъсня много, но пък толкова апетитно изглежда, че си струваше чакането.
    А за естрагона и аз като Ина не съм на "ти", но ще се запознаем:)
    Спокойна вечер и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, много апетитни бутчета! Такива едни зачервенки, веднага си щипвам едно!
    Поздрави и приятна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Твоите пилешки рецепти са на почит у дома :) И тази ще я направя. Усмихната и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Аууу, как ми се прияде! Много апетитно си го "зачервила";-) Естрагонът е особен на вкус, но с някои меса много си отива. Преди 2-3 години търсих пресен из пазарите, никой не знаеше дори какво е (другото му име е тарос), напоследък виждам тук-таме. Ще я пробвам рецептата, да знаеш :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Мария, наистина е малко известен тук.
    Ще се радвам да ти хареса и тази пилешка рецепта, Кате :)
    Благодаря, Мира, хубава седмица и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, време беше за зимнини, а пилето го бях забравила от преди две седмици :) Или пък време ми липсваше...
    Пробвай сух естрагон, зелен вече няма, мисля, че ще ти хареса :)
    Хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване