Страници
▼
26 септември 2010 г.
Баница с кайма и патладжани
Малко встрани от класическата баница, но пък много, много вкусна!
Не мога да не спомена, че преди няколко седмици на едно гости в приятели бяхме посрещнати с нея ............ и на двамка ни със Стоев много, много ни хареса.
Продукти:
1 пакет фини кори за баница - 500гр.
500 гр. кайма
3 малки (2 средни) патладжани (около 500 гр. непочистени)
50-60 мл мазнина (олио, зехтин)
3-4 ск. чесън
1 морков, 1 глава лук (или 1 с.л. универсална подправка)
300 мл доматен сок (или 3 настъргани домата)
150 гр. пушено сирене
150 гр. кашкавал
1 ч.л. риган
сол на вкус
3-4 яйца
50 мл прясно мляко
щипка сол
150 гр кашкавал
масло за намазване на тавата - ок. 20 гр.
Приготвяне:
* Патладжаните се белят, нарязват на кубчета и поставят в пресолена вода, да си пуснат горчивия сок.
*Лука и моркова, ситно нарязани се задушават в мазнината и мъъъничко вода. (или пък лъжица от подправката с още малко лук и морков)
* Прибавя се измития и оцеден патладжан, половината доматен сок (настъргани домати) задушава се за 10-15 мин. до извирането на течността.
* Прибавя се и каймата, намачква с вилица (или ръчния пасатор от кухненския прибор) , запържва се 2-3 мин. и прибавят останалите домати и намачканите скилидки чесън.
* Задушават се всичко без капак на тенджерата, докато остане на мазнина, прибавя се ригана и отстранява от котлона; охлажда се.
* Тавата се намазва тънко с маслото.
* Поставят се 3-4 кори - краищата им се вдигат по сраниците на тавата.
***Тъй като колкото и да се изварява плънката, все остава малко течна част, тук аз наклоних тенджерата, отцедих я и намазах тези кори с нея, да не остават сухи.
* Поставят още 2-3 кори на дъното, следва ред плънка - плътно разстлана по корите.
* Следват нови 2-3 кори, след тях - пушеното сирене, нарязано на кубчета.
* Отново 2-3пласта кори, плънка, следва настърган кашкавал. Общо плънката отива на 2-3 пласта.
* Преди да се сложат последните 2-3 кори на баницата - онези, които висят над ръбовете на тавата се завиват навътре, поставят се последните кори и загъват към стените на тавата.
* Поставя се в загрята фурна и пече на 190-200*
* Когато се зачерви леко се изважда тавата, нарязва баницата и залива със сместа от яйца и прясно мляко със щипка сол.
* Разклаща се тавата, за да поеме заливката надолу, поръсва се с останалия 150 гр. настърган кашкавал и запича до зачервяване.
* Изважда се и изчаква да поизстине, преди да се хапва. Така остава хрупкава - така ни харесва на нас. Но ако трябва да омекне - след изваждане от фурната се завива с дебели кърпи и изчаква да почине 15-20 мин.
Пепчо, звучи страшно вкусно тази баница. Ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Ех, че вкусно изглежда!!!
ОтговорИзтриванеОтбелязвам си рецептата!
сърдечен поздрав от мен и много :)
Благодаря, Ани, Мария :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и на вас и хубава нова седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриванетази баница и на мен ще хареса -
с любими съставки и много апетитно изглежда.
Благодаря за рецептата,
поздрав и хубава нова седмица, Диана
Пепи, невероятно добро съчетание на любими вкусове, ще се пробва тази баница :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Яяяяяяяяяя,приказно!!! И аз искам пък!Страхотна баница.Обичам това.Мноооого.
ОтговорИзтриванеЗнам те,Йоли :)
ОтговорИзтриванеДианка, Самодивка, ще се радвам, ако ви хареса :)
Поздрави и усмихната седмица!
Пепчо, много интересно, а толкова вкусно предложение :)
ОтговорИзтриванеИ аз като Йоли много обичам!
Поздрави и хубава седмица!
Ммммм много любима комбинация! Не съм я пробвала на баница но звучи многообещаващо и точно като за моите дечурлига!
ОтговорИзтриванеАх, след плюскането, което си устроихме тия дни, това вече ме довърши :)))
ОтговорИзтриванеСтрашно е, Пепи!
Ще го пробвам задължително :)
Хубава седмица :)
Благодаря, Дани, хубава седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеЛулу, моето девойче я гледа умно тази баница - защото изтървах, че е с патладжани. Иначе банички с кайма обича.
Инче, сега ще те видя какво сиправила почивните дни, ама разтоварвай малко де :)
Как съм я изпуснала :) Ще я направя :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеSluchaino popadnah na tazi recepta turseiki kakvo da pravq s kaimata v hladilnika i chesno kazano po vkusno neshto ne bqh qla tazi recepta q preporuchvam s dvete si ruce v moq sluchai beshe bez patlajanite zashtoto nqmah no i bez tqh se poluchi neshto neveroqtno vkusno Blagodarq za receptata shte q spodelq s celiq svqt
ОтговорИзтриванеЧе туй си е направо мусака :)))
ОтговорИзтриванеПо същия начин, можете вместо с кори, дори и макарони да го направите това на фурна и с куп други работи. Както и да е де, сигурно за някои домакини, които нямат фантазия в кухнята може и да е от полза.
Може, много работи може. Но това е баница. Ако направя с макарони, ще ми я захлупи половинът на главата. Все пак е моята кухня :)
ИзтриванеХа-ха фен съм ти :), ти пък отиди на почивка в Испания да си хапнеш паеля и рибена чорба, калмари и скариди, и го остави сам в кухнята пък той да захлупва манджа на някой друг :)
Изтриванеза тия море-продукти съм способна да ида и в Испания :)
ИзтриванеЛошото е, че бюджетът двойно ще пострада, а близката кръчма ще бълва кИфтета за човека.
Страхотно! Като открих тази рецепта с бай`Гугльо, направо се чувствувам разбит.
ИзтриванеПоздравления, Pep_4o. Отказах се почти изцяло от моя вариант, но ще ги комбинирам.
Гугъл е велик :) дори до тук води.
ИзтриванеВажното е как ще ви харесва на вас,пък дали моя, или твоя, или сбор от двете рецепти :) каквото дегустаторите кажат.
Поздрави и хубав ден!