Искам да ви представя невероятно вкусните пържоли в зелев лист на Жоро.
Правя ги от както ги е показал във форума и всички (без младежа Н., че не обича кисело зеле) много ги харесваме. Така пържолите ставах крехки, ако има някакви мазнинки по тях - отиват в зелето и не се усещат. Ароматни, сочни, вкусни. От друга страна - си е пържола с гарнитурата
Последния път по неговата рецепта завих ребрата в зелев лист - и последната мазнинка се стопи и пое от зелето. Накрая малко раздърпах листата, за да се запече леко отгоре месцето.
И една подробност - аз ги пека завити с фолио, накрая отвивам.
Вместо вода - наливам зелев сок; пържолите не соля.
Подправка - кимион, черен пипер или ким. Въпрос на вкус.
И една люта чушка И всъщност това е рецептата:
Пържоли - най-добре шарено месо; от врат;
се подправят на вкус и завиват в зелеви листа. Нареждат се в гювеч, тава, или в крок пот, налива се малко вода, вино или зелев сок; завиват се с фолио, или затварят с капак и пекат 20 мин. на 220*, а след това - час и половина на 160*. В бавноготвещия крок пот готвенето е на ІІ степен за 6 часа (зависи от количеството им, може и повече)
Към тях съм прибавяла и пилешки бутчета. Една вкусна мешавица се получава.
E, тука ме уцели точно в сърцето :))
ОтговорИзтриванеОоогромно благодаря за рецептата, обожавам кисело зеле със свинско. След тази на Танчето, това ще е следващата рецепта със зеленце, която ще направя :)
Инче, ставаме 2, и аз съм от феновете на кисело зеле и крехко свинско месо.
ОтговорИзтриванеПепи, много хубава рецепта.
Сигурна съм, че всички (без младежа Н.:)) са си облизали пръстите.:)
Пеп, и това чесънче,
ОтговорИзтриванекоето наднича срамежливо зад чинията с вкуснотийките, ми мирише на пролет :))
А идеята е чудесна!
Пепи, много вкусно изглеждат пържолките! На младежа киселото зеле може на мен да го даваш. :))) Хубаво и аз му викам младеж, ама май ще се окажем горе долу на една възраст :D +- някоя друга годинка;)
ОтговорИзтриванеЗадължително ще ги пробвам като обновя запасите от зелеви листа, че онзи ден се превърнаха в чудни сармички.
Трети път се връщам да се полюбувам на поредния ти кулинарен шедьовър, Пепи! Невероятна рецепта, поднасяне и снимки! Благодаря ти за споделената наслада, задължително ще ги направя!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Ох, пишете ме и мен в клуба на запленените! И звучи лесно на всичкото отгоре!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда Пепи, майка ми завива и пилешко или каквото и да е птиче месо и просто става божествено. Виж за пържолки не бях се сетила, непременно ще опитам.
ОтговорИзтриванеПовече от лесно е, Лулу :)
ОтговорИзтриванеТраяна, завивала съм пилешкко, но в компания на свинско пак :) Ще пробвам само с пиле, щом казваш
Евка, благодаря ти, наистина е наслада :)
И Таня, видях те аз вчера, но ми прекъсна достъпа, та сега ще го отбележа - сега му е време на зелето, ще опитваме и друго, освен традиционното. Хм, младежа :) Той не само ти е почти връстник, ами и глава над мен стърчи (а не съм нисък човек :))
Ина, Дани, до късно пролет могат да се правят, с пресния чесън се "застъпват".
Рони, ти наблягаш на сладките изкушения напоследък и забрави за свинското май :)
Ох, това ми изглежда много вкусно!!! Синът ми се муси нещо на кисело зеле, но мисля, че така с пържолка :) не би му устоял...
ОтговорИзтриване