Страници

6 февруари 2011 г.

Ванилов сос

или Панирани ябълкови кръгчета   с ванилов сос - много приятна добавка към ябълките в тесто, които до скоро хапвахме с мед или поръсени с пудра захар.
Идеята ми беше да намеря  шушулка ванилия и с нея да направя соса, но явно няма да е скоро, а соса е хубав, чудесно допълва ябълките и не си струва отлагането.



Продукти за гарниране на 4 порции
400 мл. прясно мляко
100 мл течна сметана 
2 жълтъка 
30-40 гр. масло
4 пак. ванилия на прах
2 пълни ч.л. царевично или натурално нишесте
3-4 с.л. захар (въпрос на вкус, на мен с 4 ми беше сладко, но останалите така го харесаха)

Приготвяне: 
* Жълтъците се разбиват с 2-3 лъж. мляко, прибавя маслото и загрява сместа на водна баня, докато се разтопи. 
* Съда с водата се отмества от котлона (или изключва); сипват ванилиите и нишестето при маслената смес и разбърква добре, докато се образува гладка каша.
* Млякото и сметаната се загряват до кипване; прибавя се захарта.
* От горещото мляко на тънка струя се налива към яйчната смес (която се връща на котлона с водната си баня)  и бърка непрекъснато, докато соса  се сгъсти. 
* Охлажда се - разбърква се през 2-3 мин., за да не хваща коричка отгоре (или купата със соса се завива със свежо фолио; или с бучка масло се "намазва" повърхността на крема) . 

Сервира се като основа на панираните ябълки (или друг десерт); за декорация може да се украси с малко карамел или балсамова редукция. 

***Тези ябълкови кръгчета са панирани в разбити белтъци с бира и брашно.  
***Веднага след паниране са оваляни в кафява захар.

Това е рецептата за панирани ябълки

19 коментара:

  1. ауууууууууу, Пепчо, какво е това изкушение :))) Скромно топвам пръстче в соса ;) дано някой не ме удари през ръката :)) Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, прекрасно предложение, Пепи! Обожавам десерти с ябълки, а и с това ванилово сосче, съвсем се разнежих :))
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    Прекрасно!
    Много обичам ябълки и аромата на ванилия, а когато се комбинират, става невероятно!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, Ина, Таня!
    Слънчев и хубав да е и за вас деня, ако може и идната седмица, че в повечко ни дойде студа :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепинце, сладурка, къде си, да те посетя, умирам за панирани ябълки :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, ваниловото сосче е чудесно :)
    И малко се поокапах!
    Тези дни видях въпросните шушулки в един био магазин в Бургас и мато видях цената станах на шушулка:)
    Хубав неделен следобед и още по-хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, като писа и се сетих, че може в руския магазин да има, ще ида тези дни да видя. Хи-хи, ще съм подготвена, че не се виждам аз като шушулка :)
    Иве, у нас съм си, днес е ден за готвене :) наобратно на нормалните хора, разходка и сие при нас е привечер :)
    Благодаря, Русанка :)
    Поздрави мили дами и хубава нова седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Радост за небцето и дущата си приготвила и поднесна, Пепи! Класическо съчетание на продукти в незабравима аранжировка...
    Прегръдки и пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Еха, страшно изкушение! От тук ми замириса на ванилов сос!
    Поздрави
    Маги

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, ябълки подложени на топлинна обработка и ванилов сос е убийствена комбинация :)
    Прегръдка от мен и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Щом е сладко, веднага дотичвам.:)))
    Пепич, много хубаво предложение с универсално приложение, супер.:))

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Рони :)
    Благодаря, Зори :)
    Благодаря, Маги :)
    Благодаря ти, Евка!
    Поздрави и хубава и слънчева седмица и на вас да е!

    ОтговорИзтриване
  13. Ей Пепи,
    Пак телепатията сработва :)
    Скоро мернах панирани ябълкови кръгчета в едно италианско списание и се каних да правя. Само че там панировката беше с вино, вместо с бира и го нямаше този разкошен ванилов сос.
    Чудесна рецепта предлагаш, благодаря ти!
    Прегръдка и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Много сладости при теб, Пепи...
    Чудесна рецепта,
    и аз обичам комбинация на ябълки с ванилия,
    а и кремЧето не отказвам.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Уау!!! Невероятна идея! Едва не паднах по гръб. Обезателно ще се прави!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Драго, интересно ще ми е да ги видя в твое изпълнение :)
    Диди, ти знаеш, че аз ги правя от няколко години, но соса е нов (е, вече не) за мен.
    Лети, значи ще ти хареса :)

    Хубава вечер, дами и на теб, момче!

    ОтговорИзтриване
  17. Ле-леееееееееее, Пепи :) родена изкусителка си!!! Възхитителни са - и ябълковите хапки, и ваниловото сосче!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Малееее, имам една чанта с ябълки... това ще се пробва - изглежда ми многоооо добре!
    Поздрави на юг-а!

    ОтговорИзтриване
  19. Хайде, Бени, без друго имате сняг навън, грабвай ябълките :)
    Поздрави на север-а!

    ОтговорИзтриване