или бобени кюфтета Както и да е, важното е, че в тях месо няма.
Цвети, за втори път тази седмица е
Могат да се изключат и яйцата, но за тях по долу ще пиша.
Цвети, за втори път тази седмица е
Могат да се изключат и яйцата, но за тях по долу ще пиша.
Идеята за тях дойде преди време, когато купих от съблечения боб, но някой писа, че доста бързо се сварява и дори разварява. А ние чак толкова сварен не го харесваме. Така че, трябва да го употребя по някакъв начин.
Боба наистина е хубав, увира точно за 30 мин. Е, изглежда като малки семки в тенджерата, не като боб, но вкуса си е все там. Убедена съм, че ще стане и с облечен боб , но ще трябва да се свари, почисти от люспите и тогава пасира. Не толкова мързеливо, както с този, голия.
Продукти за 15 бр. кюфтета:
1 чаша от 300 мл пълна с боб (белен; ако не е - трябва да се увеличи количеството, защото ще събере по-малко грамаж)
1 белтък
1 с.л. кисело мляко, 1 каф. л. сода за хляб 3 с.л. галета
половин връзка магданоз и 3-4 скилидки чесън (или 1 с.л. песто от магданоз)
1 малка глава лук
сол, черен пипер и риган
За панирането:
3 белтъка (или 2 яйца), брашно, галета
олио за пържене
Приготвяне:
* Бобът се сварява, докато омекне - първата вода се сменя, въпреки че е белен :)
* Сипва се в гевгир (цедка) и отцежда - поне 50-60 мин.
* Лукът, чесънът и магданозът се нарязват съвсем ситно (или мелят в блендер).
* Прибавят се към сместа, заедно с белтъка, киселото мляко със содата.
* Разбърква се добре сместа, прибавя се галетата и подправките, отново разбърква и оставя 30-на мин. да си поеме подправките :) и галетата.
* Мазнината се загрява - не повече от 7-8 мм. олио в тигана; с мокри ръце се взема от сместа, овалва на топче; овалва в брашното; следва потапяне в разбитите с вилица белтъци, последно в галета и пържене. (или отново в белтъците, става по-дебела коричка. Аз направих по-голямата част така)
* Изваждат се на абсорбираща хартия, поставена върху решетка, да се отцедят.
* Много добре си паснаха с млечно-чеснов сос - равни части кисело мляко и майонеза, сол, шипка чесън на прах и малко копър.
Пепи, много хубаво си ги "изтипосала" :)
ОтговорИзтриванеА са вкусни....
И с това сосче... мечта :)
Поздрави и хубава нова седмица!
хаха, и аз като Дани това си помислих :-) Изглеждат страшно апетитни, Пепчо!
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица! :-)
Поредното чудесно предложение :)
ОтговорИзтриванеВсичко е много апетитно... предполагам... А това е страхотна идея - кюфтета от боб! Браво!
ОтговорИзтриванеЕй, такова чудо досега не съм нито миждала, още по-малко пробвала,обаче, въпреки, че съм леко скарана с бобовите това ме заинтригува :Р
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи!
Пепи, чудесно изглеждат, но за гарнитура... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелания за хубава нова седмица!
Ей,все да си измислиш нещо .... абе месо у вас няма ли? Ловци няма ли наоколо? Да не сте болни,бе хора? Ми притесних се вече ...
ОтговорИзтриванеЧуднички са , Пепи! Хубава седмица1
ОтговорИзтриванеЕй, убихте желанието ми да хапнем нещо без месце :) И Йоли, ловния сезон свърши :)))
ОтговорИзтриванеЕвка, когато предлагам постно в къщи, винаги обещавам, чеследващия път ще е гарнитура :)
Обещавам следващата публикация да е ....... нормална :)
Иве, боба никак не се усеща - след пасиране е много фин.
Милена и Милена :), Дани, Бенита, Траяна,
благодаря ви!
Хубава нова седмица, момичета!
Чудесни са новите ти предложения, Пепи!
ОтговорИзтриванеХаресват ми идеите и снимките, а за постните рецепти се подразбира:)
Честита и усмихната пролет, Диана
Чудесни кюфтета! :)
ОтговорИзтриванеА защо да се мъчим да белим боб? /мързел/ :)
Мисля, че ще си пасне и с нахут /нали са му много тънки ципите/ :))
Честита първа пролет! Пожелавам ти ведро настроение много късмет!
Дидка, това в случай, че някой има домашен боб (не като теб и мен :)
ОтговорИзтриванеРадва ме одобрението, идващо от теб, Дианка!
Хубава и слънчева пролет да ви е, момичета! (дано това са последните дни от сърденето на Баба Марта)
Какви вкусни кюфтенца:) Много оригинални pep-40, не бих се сетила:)
ОтговорИзтриванеВчера си купих този олющен боб и тази вечер ще ядем бобени кюфтенца:)
ОтговорИзтриванеМежду другото, аз рещих да мина на вегетарианско хранене...Не и готвене, обаче, защото нямам последователи у нас...Не че не обичам месце, напротив.
Миленка, хубаво си решила, пожелавам успех в начинанието ти!
ОтговорИзтриванеМожеш да смениш подправки по вкус, ако обичаш - чубрица, кимион... вместо риган.
Ани, затова пъкможе да ги пробваш :)
Отново съм впечатлен от въображението ти. Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката, Ильо! Оказва се, че мъжката част оценя по достойнство тези безмесни кюфтета, а женската ги иска за гарнитура.
ОтговорИзтриванеЕх, че мило ми стана :)
ОтговорИзтриванеТрябва да си призная, че никога не съм правила, дори яла кюфтенца от боб, а тези изглеждат невероятно!!! Изстрелват се на първо място в списъка ми за предстоящи рецепти за приготвяне :)
Цвети, ще се радвам, ако пробваш и споделиш :)
ОтговорИзтриванеВече има няколко престрашили се :)
Много хубаво изглеждат!
ОтговорИзтриване