Вече съм констатирала, че полентата и качамака са две различни неща, получени от една и съща суровина - царевицата. Поради немокаятлък да си направя качамак, се задоволявам да направя полента, но в различни варианти, с добавки, визии...... та дано мине номера някой да я хареса.
Терин с полента и сирене се хареса в къщи. Половинката го предпочита за закуска необяснимо защо. Аз обаче продължавам да го правя и предлагам за гости, защото не е малък като големина.
Терин с полента и сирене се хареса в къщи. Половинката го предпочита за закуска необяснимо защо. Аз обаче продължавам да го правя и предлагам за гости, защото не е малък като големина.
Тези шишчета се оказаха "забравени" на масата и неочаквано уважени и харесани от младежите, решили, че това е картофче със сирене, завито в бекон и запечено коя съм аз, та да им развалям илюзията.
И ето идеята за шишчета от полента с бекон, която е наистина само една идея, защото вместо бекон парчетата могат да се завият в прошуто (направих няколко - в дъното е с прошуто, не че си личи особено. Лично аз повече харесах с бекона); а сирената могат да бъдат всякакви.
Полентата може да се направи по-голямо количество (1 чаша поне царевичен грис, не си струва по-малко да се цапа човек) и да се съхрани няколко дни в свежо фолио в хладилник, както направих, а се приготви на няколко, за да не омръзва, или като заготовка за очаквани гости.
Продукти:
1 ч.ч. царевичен грис
2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. бульон (пилешки ползвах)
сол на вкус (зависи от бульона)
60-70 гр. масло
няколко ленти бекон
различни видове сирене (в различните кубчета завих синьо, овче и пушено сирене)
черен пипер, зехтин, зелени подправки по желание
Приготвяне:
* Приготвя се правоъгълна кутия с размери прибл. 22/10см. и застила със свежо фолио (полиетиленов плик)
* Водата се възвира, прибавя се солта и изсипва царевичния грис.
* Бърка се енергично, докато се сгъсти и поеме водата - около 4-5 мин.
* Прибавя се маслото, обърква, докато се разтопи в сместа.
* Изсипва се в приготвената кутия, заравнява отгоре и охлажда (прибира в хладилник за 30 мин.)
* Изважда се парчето полента заедно с фолиото и нарязва на кубчета - поне 3/3см.
* Бекона се нарязва на дълги тесни ивици; сирената е нарязват на парценца - с големина, колкото парчетата полента, но по-тънки - ок. 5-6 мм.
* На лента бекон се поставя кубче полента, парче сирене и завива.
* Нареждат се по 3-4 бройки на шишчета за печене.
* Пекат се на сух тиган (плоча, или скара) до зачервяване от двете страни.
* Изваждат се в чиния, поръсват със зехтин, докато са горещи; малко черен пипер, зелени подправки и :)) гарнитура по желание. От месец вече имаме домати собствено производство и тъй като не можем още да си отядем на тях - предлагам ги по всяко време на деня.
ХАХАХА...и на мен ми отнема повече ереме писането от готвенето!Пепи,страхотни са.Мъжът ми веднага реши,че това ще се приготви утре!Дали мога да заменя бекона с филе?Утре ще докладвам със снимчици!Благодаря за чудесната идея!Хубав ден и успешна седмица:)
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. Важното е някаква "лента" да държи полентата и сиренето да не се разпаднат при печенето.
ОтговорИзтриванеХубава и успешна седмица и на теб, чакам отчет :))
Бравос!Никаква милост! Видя синковецът това нещо и каза:" Ами,хайде де, стига си го съзерцавала, стани и го сготви на гладните си дечица". И сега в жегата, тичам аз да пека шишчета. Ама пък вкусноооооо!Шашната:darkslayer
ОтговорИзтриванеВеликолепна идея, Пепи!
ОтговорИзтриванеАроматно, вкусно и интересно изглеждат шишчетата,
а и снимките са много свежи.
Благодаря,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
Благодаря, Дианка! Хубава и успешна седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеШашната:darkslayer приготви ги на хладно, а ги изпечи отвън на скарата :) Ще умориш детето от глад :)Ти защо не се регистрираш, че да не пишеш анонимно?
Ох,мързееел,то и тоя darkslayer е на синковеца профила,а аз го излагам горкия като коментирам по кулинарните форуми от неговия профил:)Милена
ОтговорИзтриванеМного оригинална идея, на която само визуално ще се насладя. Под никаква форма няма да се приеме царевичното брашно вкъщи, та така ще се остана с преглъщането пред монитора, Пепи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
Благодаря, Еви, хубава седмица и на теб! И нали знаеш, че не всичко, което се "готви" по блоговете сме длъжни да опитваме, пък и няма да можем, с тия темпове на блогуване :))))
ОтговорИзтриванеХа, така, Милена, защо използваш профила на момчето :))) Признавам - преди години и аз бях така :))
Пепи, много примамливо :)
ОтговорИзтриванеИ както пия биричка, страхотно мезе !!!!
Поздрави и по-лека седмица!
Пепи, страхотни шишчета. Вкусно!
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея! Браво Пепи!
ОтговорИзтриванеМисля,че това е страхотна рецепта !Браво !
ОтговорИзтриванеНели, това е само идея :) Рецепта е прекалено силно казано.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна, Зори, Дани!
Лека нощ на вас!
Ама Пепинко, само писането ли, трябва да сложиш в сметката и снимането и тогава ще се види що е то дълго време, готвенето винаги отнема по-малко :)
ОтговорИзтриванеОбаче тази вкусотия дето я предлагаш, я взимам на момента. Италианско ли е, не отказвам, още повече такова съблазнително шишче. А снимката е страхотна!
Поздрав и прегръдка!
Una meraviglia questa tua preparazione, ciao :)
ОтговорИзтриванеПепи,знаем,че си бързачка в готвенето :)!Което ми действа направо комплексиращо!:))
ОтговорИзтриванеАз все имам чувството,че много се туткам.
Лети е права,що не броиш снимането :))!
Ама снимките ти са станали убиец просто!С очи мога да изям едно шишче,ей това,най-близкото!
Много вкусничко изглежда,а на твоите ни гък какво е!И аз така ги прилъгвам моите много често :)) ,оставям ги да ядат това,което си мислят,че ядат!
Вярно е, Лети, Еликсирчче. Готвенето е комай най-бързо от всичко в приготвянето и публикуването на една рецепта. Ама то онова време отива за сметка на личното.... като се замислиш, чак да се откажеш :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Еликсирче, на обяд г-жица Стоева видя, от какво ги приготвям, но се замисли и каза, че ще си изпече привечер такова (за следобедна :)) защото и е харесало. Да не повярва човек....
Ciao, Stefania! grazie!
Пепи на вкус ги докарах страхотно,обаче още не ме бива със снимките:(Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕй, че си бързак, Катерина! Мого се радвам, че ги направи и ви харесаха!
ОтговорИзтриванеАко мога с нещо да помогна за снимките - пиши на мейла или някъде ЛС.
Пепи,най-хубаво ми става,когато кажат за нещо,че не го ядат,пък като стане оближат чинийките,че за още питат!:))
ОтговорИзтриванеНали са все мъничко предубедени :)!
Важното е,че девойчето ги е харесало!
Поздрави и на двете от мен!
О, тази рецепта съм я пропуснала, но на време я видях :-) Много ми хареса комбинацията, Пепи! Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави :-)
аз от сума време се каня да направя полента с бекон и сирене, но все захранка за риба правя от този царевичен грис:))))Идеята с шишчетата е разкошна!
ОтговорИзтриванеСветлана, разсмя ме с тази захранка за рибите :)) Е щом няма желаещи да го хапват - поне рибата да кълве.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! Аз най-си харесвам снимката на черния плот, но там пък шишчетата са само с обикновено сирене, заради младежите. Жертвах се :)) но щом ги хапват така, съгласих се.
Поздрави!
Страхотни са! Много, много ми харесват, но за съжаление са неприложими у нас...
ОтговорИзтриванеНаправи за себе си :)) Аз бих :)))))))
ОтговорИзтриванеПоредната оригинална и вкусна идея от теб, пеп-4о! Аз мисля да я приложа върху себе и съпружеското тяло, други желаещи няма да има, но беда не е това:)
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванемного хубава идея за шишчета с полента. Имам един пакет полента, купен от Хърватска още от пролетта и нищо не съм я направила. Но много лесно изглежда както го описваш, ще я направя.
Благодаря ти, поздрави за теб
Да, Дани, лесно е. А най-хубавото е, че може да се приготви полентата, а шишчетата - по малко, когато решим, че ни се хапва.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден и на теб!