Страници

13 август 2011 г.

Сладко от смокини

      Да  продължа със зимнините  nyam  а вече и смокините са на пазара.  Първият ми съзнателен спомен за това дърво е, как мама беше насадила дръвче..... и след няколко дни брат ми го извади,  за да провери дали се е хванало :)) Така и не успя мама да хване смокиня. Пък и в моето село това дърво не е много разпространено. Може и заради това да не се хвана.
       А сладко обичаме. Хубаво е, че  тук в Стара Загора има много такива дървета и пазара е залят. 
      Не поставям плодчетата  във варна вода - плодчетата си остават цели, не се бърка. 
  
Продукти:  ~11 бурканчета от пюре по 200мл)

2.5 кг дребни узрели смокини
1 кг захар
250 мл вода
1 равна с.л. лим. киселина
орехи по желание

Приготвяне:
* Смокините се измиват и отрязват връхчетата с част от кората надолу - само една ивичка 
* Поставят се в дълбока и широка тенджера и засипват с половината от захарта.
* Оставят се да престоят така 4-5 часа
* Поръсват се  с останалата захар, отново оставят да престоят  около 8 часа
* На следващия ден smile1  В тенджерата при смокините се сипва и водата и поставя на котлон, включва се на средна степен - когато заври, се намалява  степента му - до тихо къкрене и оставя да ври около 2 ч.  Смокините изплуват отгоре и отдолу се утаява водата и сока им.
* След като измине час и половина започва да се проверява да не паднат смокините на дъното на тенджерата - без да се бърка много-много, внимателно с дървена лъжица или шпатула.
* След около тези два часа се капва по капка от сока им на чиния и ако капката не се разлива много, тенджерата се отмества от котлона. 
* Прибавя се лимонтозуто и разбърква внимателно, да не се накъсват. 
* Прибавят се exclaim по желание - 4-5 цели орехови ядки. Черпили ме са такова, в което има прибавено индрише, но никак не ми допадна с него. 

Тук вече следва - или вряло се налива в бурканчета, запечатва и обръща на капачката, оставя така да изстине; 
или 
Когато се поохлади се разсипва в бурканчета, затварят се и варят - след кипване на водата -  7-8 мин. за капачка. 



***Имало е случаи, когато не ми се чака да изварявам много и оставям по-рядко. Пак е вкусно, но вида му не толкова привлекателен :)) Друго си е да е с цвят на кехлибар :)))

ПП: След няколко години допълвам :)
Направено във фурната. 2кг. смокини, обелени, поръсени с ~ 800г захар и престояли 5-6 часа в тавата.  Пускат си сок. Допълнително вода не сложих. Половината от смокините са някакъв лилав сорт, който ме досърбяха ръцете да пробвам. В резултат сладкото леко лилавее, но те са с по-малко семки и друг път бих направила само с тях. 

Сложих на дъното на фурната и пекох, като разбърквах няколко пъти през това време -  около 40 мин. За гъстотата се доверих на пробата -  капка от соса им в чиния, да изстине и да не се разстила при наклон си остава. Внимавайте да не преварите! че няма вадене от бурканчетата.  
Прибавих 1 ч.л. лимонтозу, върнах за още 2-3 мин във фурната и още горещо насипах в топли и сухи бурканчета, които затворих и обърнах на капачката да изстиват. 

33 коментара:

  1. Браво, бе :))) Братчето ти заслужава бурни аплодисменти :))) Много ме развесели - на това му се вика изследовател :))

    А сладко от смокини не съм правила все още. И преди съм ти казвала, че ме е страх да не се изложа - да ми се развали продукцията, язък за усилията :)) Но ако се наканя, ще знам къде да намеря изпитана и лесна рецепта :)

    Сладкото ти изглежда неприлично вкусно :))

    ОтговорИзтриване
  2. Губиш, Иночка. За всяко нещо си има първи път, знаеш :) Моето първо сладко беше със разкъсани плодчета, второто - онова сравнително рядкото, но третия път вече стана както трябва. Къде по-сложни рецепти правиш, плашиш се от някакви си смокини :))

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е, но моите смокини никога не стигат до тенджера, просто се излапват:)
    Чудесен цвят наистина се е получил!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно апетитно е, Пепи :)
    Обожавам и сладко от съвсем зелени смокини!
    Те вече искат варна вода!
    А за брат ти, така се правят великите открития :))))
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Убивам за такова! Мятай насам :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, гравитация има, не за друго :)

    Дани, никога не съм правила от зелени смокини, но като гледам - още имам шанс.

    Траяна, ти сериозно ли от тенджерата още го ядете? Ааааа, бих го пазила с точилката аз :))

    Хубави почивни дни, момичета!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, като каза, че ще го пазиш с точилката се сетих... Баща ми бил малък и направял беля. Баба ми го наказала и го затворила в стаята с току-що свареното свадко. Врътнала ключа и изчезнала някъде. Залисала се в работа и като се върнала... нямало и една смокиня...

    ОтговорИзтриване
  8. ей на това се казва "сладко наказание" :))

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам смокини! У дома имаме смокиново дърво и майка редовно правеше сладка, от зелени и узрели смокини, а аз редовно наобикалях дървото за да обирам първите узрели плодове. заръчала съм на майка да запази няколко бурканчета за мен от тазгодишното сладко.Тук, във Ванкувър смокините са голяма рядкост и деликатес, при това безбожно скъпи.

    ОтговорИзтриване
  10. Това е любимото ми сладко, Пепи! Твоето е идеално - отлична гъстота, кехлибарен цвят и сигурна съм, неустоимо вкусно! В двора има смокиня, с много плод, но явно късно ще узреят, но със сигурност ще си направя сладко.
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Леееле, Пепи :) ако знаеш как обичам сладко от смокини... идвам утре у вас :) Божествено е!
    Прегръдка от мен и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,неуморна си,мила!И как пък всичко ти иде отръки!Гледай сега какво сладко си извъртяла,като за изложба!То цвят,то гъстота,то купичка,абе все е прелест!
    А това за брат ти направо ме изкефи :)) !

    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Убивам човек за такова сладко!!!! И ще си го излежа после:)

    ОтговорИзтриване
  14. Пепчо и мен ме е страх да не се изложа с това сладко :) А знаеш ли, че от години не съм хапвала. Хазайката ми правеше такова сладко и винаги ме посрещаше и изпращаше с бурканче. Точно така не го киснеше във варна вода. Много ми беше вкусно! Ще я направя тази рецепта, пък дано не се изложа :))

    ОтговорИзтриване
  15. Давай, Кате, няма да се изложиш. Чакам да покажеш :))

    ОтговорИзтриване
  16. Лулу, къде, на плажа ли :)))

    К*во говориш, Еликсирче, иде ми, ама има и едни такива, дето да не ми паднат в ръчичките :))

    Зори, съгласна :) Носи круши!

    Евка, не знам колко са сорта са - уж все смокини, но по различно време зреят. Тези дървета на снимката - до работата са ми, съвсем зелени още. По другата си "пътека" като минавам - сега зреят. А на пазара жените поне от 2 седмици продават - добре узрели. Прегръдки и на теб!

    Светлана, не мога да повярвам, че там са много скъпи. Но като си дойдеш при мама ще си вземеш бурканче :)))

    Хубав неделен ден, дами!

    ОтговорИзтриване
  17. Ех, Пепи, откога не бях хапвала сладко от смокини. Голямо изкушение!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Много апетитно, с палачинки мммммммм!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотно и аз го обожавам това сладко, но за жалост вече не можа да го правя заради географското ми разположение ... но пък от сърце си помечтах за времето в което можехме да берем и да варим тази вкусотия. Затова пък наблягам на мед от глухарчета. :) Страхотен ден от мокрите планини на Чехия и мен.

    ОтговорИзтриване
  20. Може и с палачинки, Марияна :) Аз обаче го мога и само с парче сирене :)

    Ивалекс, сладкото от глухарчета и у нас е любимо, лошото е, че много му е работата, а малко излиза :)

    Миленка, да можеше виртуално и да вкуси човек :))

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти, звучи вкусно и така, както го разбрах - ще изглежда интересно. Пък е и сладко. Непременно ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  22. Ох, вчера съжалих един дядо, че кисне на пазара цял ден и си купих смокини от него.
    После видях пък една баба, а нейните бяха по-хубави, та и от нея си купих.
    Лошата новина е, че не обичам смокини и се чудя какво да ги правя.
    Преди години правих сладко от смокини, ама го оставих много да ври и стана бетон.
    Сега ще пробвам твоята рецепта, но исках да те попитам, може ли плодовете да са нарязани?
    Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, смокините са с нежна вътрешност и ще трябва да се варят малко, ако ги нарежеш. Имай го предвид. И не забравяй, че сладкото е много важно честото опитване за гъстотата след един определен момент - когато видиш, че леееко се е сгъстило, започвай да правиш опитите с капка от сладкото върху студена чиния. Изчакваш 2-3 мин. да изстине и ако не тече - значи е готово. Имай предвид, че когато изстине всяко сладко се сгъстява.

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор !
      Сигурно ще ги нарежа, понеже после по-лесно ще се маже върху филия хляб :) .
      Аз като направих 4-5 серии със сладката и вече по ги усещам, първото желе от малини го оставих прекалено дълго, ама последните две (круши с канела и ягода с ванилия) мисля, че ги докарах.

      Надявам се не е проблем още нещо да те питам :) . Бурканите с винт уж силно ги затварям, ама като ги пусна в тенджерата с водата из-под капачките почват да излизат балончета. Значи не са затворени както трябва или трябва да изчакам да се варят докато спрат да излизат балончета ? Ох, обикновените капачки са ми много по-лесни, имам една ръждясала затварачка и отгоре с един чук удрям, нямат мърдане после капачките :) .

      Благодаря, че споделяш толкова интересни рецепти, ще се възползвам от някое месно предложение, да зарадвам месоядната част от семейството !

      Изтриване
    3. Точно така, като направиш няколко дози и вече ги усещаш. Е, плодовете са различни, някои искат повече варене, други по-малко, но пробваш ли с капката - няма да сгрешиш.
      Поздравявам те, между другото :) Тъкмо ми падна тук. Редовно ти чета блога и се възхищавам на хъса, който имаш да отглеждаш сама зеленчуци и плодове. И на добрата реколта, която получаваш. Сигурно са малко такива млади дами като теб, да не кажа.. на пръсти. Пожелавам ти успех и в училището, когато идеш сега наесен там. А пролетната ваканция е идеалното време за подготовка на разсада :))

      За бурканите - когато се варят бурканите, продукта вътре също ври и съответно се разширява. На тези винтовите нямам никакво доверие, но за съжаление се налага и в тях. Трябва да ги завиваш много яко тези капаци и трябва здрава. Ползвай си, до колкото можеш от старите.
      Да, въздух излиза от тях, като се варят, но когато се нагреят от топлината капаците, силикона се загрява и залепва за стъклото. Кислорода там излиза, колкото може и когато обърнеш на капачка - вече не трябва да тече, изпуска сок от буркана, дори не трябва да сълзи. А така надупен, ще прилепне буркана за силикона на капака и готово - имаме вакум.

      Изтриване
  23. pep-40,
    ще се омъжиш ли за мен ? Ако отговора е отрицателен, изпращай ми по 40-50 големи буркана със сладко от смокини :) Ако е "ДА" искам зестрата ти да е ... пак сладко от смокини :)
    Като бях малък майка и баба правеха божествени сладка : смокини, малини, боровинки, смес горски плодове. Няколко пъти съм преяждал със смокиново сладко, но не се отказвам от него. Сега баба е покойница, но майка продължава да ги прави :)
    Само 1 забележка : ако в сладкото има и орехи става още по-хубаво.
    Спирам, че се окапах :)
    Поздрави от Швеция :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въобще не ти приемам забележката :)) Погледни на снимката и виж, че има ядка орех :Р
      За другото ще ти е по-лесно сам да се хванеш да правиш сладкАта :)) иначе доста ще почакаш.
      Поздрави на теб от България :)

      Изтриване
  24. Нещо не разбрах много... Първо се варят около 2 часа и след това варенето продължава още около 2 часа - така ли? Или варенето е общо около 2 часа?
    Ще ми е за първи път да варя сладко от смокини - ако изобщо събера смелост...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, общо времето е два часа - а
      *** - до тихо къкрене и оставя да ври около 2 ч. Смокините изплуват отгоре и отдолу се утаява водата и сока им.
      * След като измине час и половина започва да се проверява да не паднат смокините на дъното на тенджерата - без да се бърка много-много, внимателно с дървена лъжица или шпатула.
      * След около .тези два часа се капва по капка от сока им на чиния *****

      т.е. общо времето за варене е около два часа, но след час и половина започваш да го проверяваш.
      Нее сложно, а евкусно :) давай

      Изтриване
  25. Точно така го правим и ние, но със 100 смокини. Иначе начинът е същия. В нета прочетох какви ли не рецепти, но тази е точно като моята. С тази разлика, че ги засипваме с цялото количество захар наведнъж.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Следователно - "ние" сме вярната рецепта :)
      Важното е, че си ги харесваме :)

      Изтриване
  26. Здравейте, pep-40
    Много ми допадна рецептата за варианта във фурната. Бихте ли уточнили слагате ли 250 мл. вода на смокините, или когато са на фурна не се слага никаква вода.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Когато са на фурна не слагам вода. Когато са засипани със захар ще си пуснат малко течност, която е достатъчна за печенето им на фурна

      Изтриване