Старата серия е тук. Най-вкусни ми са зеленчуците в началото на юли и края на септември - през юли са първите от градината, които на фона на гумените или хрупащи от пазара са наслада за небцето - не само на салата, но и в манджа :)) а септемврийските - сладки, наситени с последните слънчеви лъчи. И преди да е дошъл октомври и да са заложени бурканите и бидончета с трушия, време е да си сготвим последните дребни чушлета, неуспели да пораснат за печене или пълнене, но пък достатъчно вкусни и сладки, за да разнообразнят приготвянето на някое месо. Пилешко, в случая. А добавена и домашна лютеница към него прави вкусът му невероятен :))) Иначе пиле и чушки си е класика, която може да се приготви по всяко време - като това Пиле на лютика на Ели , което е в дъното на това
Продукти (за само 2 порции)
500 гр. бяло пилешко месо (1 голямо филе "пеперуда")
350-400 гр. червени чушки и 1-2 печени червени
1 неголям домат (около 100-150гр)
2 с.л. лютеница
60-70 мл олио
1 глава чесън (10-на скилидки, не от огромните-китайски)
сол на вкус, 1 ч.л. захар
Приготвяне:
* Филето се нарязва на хапки, посолява и изпържва до готовност в олиото.
* Изважда се с решетъчна лъжица в чиния, добре отцеждайки от мазнината.
* Чушките се почистват от семената, нарязват се на едри парчета и поставят в същия тиган (с капак), заедно с настъргания домат. Задушават се, докато останат на мазнина.
* Посолява се, прибавят се захарта, нарязаната на едро печена чушка, нарязаните скилидки чесън и изпърженото пилешко месо.
* Запържва се още 6-7 мин. и прибавя и лютеницата. Обърква се много добре, изключва се котлона и затваря с капак да "почине" 10 мин.
Снимките, които виждате долу.... не са от прерията. От село са :) моето. Бизони насред полето, на фона на единия от трите ТЕЦ "Марица-изток". Нечия....една идея..... за ловен туризъм; производство и износ на много ценно месо бизонско месо - екзотично, но бедно на холестерол, търсено в Европа....До момента на етап - осигурила на десетина човека от селото работа.
Много апетитно, Пепи! И снимките все по-добри, апетитни и подканящи да опитам ястието. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Евка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави събота и неделя на теб!
Много, много вкусно! И аз обичам септемврийските зеленчуци :)
ОтговорИзтриванеХайде , чакам тогава идеи какво още да направим :)) Аз започнах подправката снощи, но спрях.. че отиде част от пръста на рендето. Днес ще продължа.
ОтговорИзтриванеМалко носталгично ме настрои тази публикация, но чувството е прекрасно - обичам есента. Рецептата също!:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ на мен есента ми става малко ... тъжно. Макар и да е красива.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави есенни дни и на теб, Нели!
Преди време в Будапеща пробвам подобна рецепта и много ми хареса. Там освен чушки и доматено пюре имаше и изобилие от червен пипер, което е разбираемо, като се има предвид, че те са го възприели за националната им подправка. Все пак си мисля, че твоята рецепта ще ми допадна повече:)
ОтговорИзтриванеПепиии, много изразителни снимки :) мммм... чудна гозба, много обичам такива...
ОтговорИзтриванеБизоните са интересни, дано им потръгне на хората :)
Вкусотия и страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПепи,това е много обичана от мен рецепта!Ще пробвам и твоя вариант!Досега съм го правила по рецептата на Ева Тонева за пиле лютика и става невероятно!
ОтговорИзтриванеСнимките са много хубави,а това с бизоните не изуми,но приветствам всичко,което ще събуди нашата държава!
Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна вечер:)
Хах, това с бизоните ме изуми :)) Ние ги гледаме препарирани :)) в НПМ от време на време :) Но ми се ще и ето така да ги видя - в почти "естествена" среда.
ОтговорИзтриванеА манджората несъмнено е много вкусна - днес приготвих кило и половина пилешки пържоли :)) с 4 килограма картофи. Следващият път ще имам предвид да заделя малко месце и да го приготвя с чушчици.
Хубави есенни дни :)
П.П. Аз слагам малко лютеница на "пържения" боб - става разкошно :)
При нас са наблизо :) На първата снимка, в далечината.... се виждат къщички. Селото се пада в дол :) от там и името. И като излезем от дола от ... поне от два края - сме на километър разстояние от бизоните.
ОтговорИзтриванеИнче, може и с печени пилешки пържоли - е, друго е месото, като е пържено на хапки, но става - от типа бързи манджи. Хм, ще пробвам следващия път на боба - лютеница. Интересно, че на леща слагам, но на боб - май не съм :) освен ако не съм имала бурканче лютеница за изпразване - тогава на всичко слагам.
Кате, благодаря! Много опустя оня край - останали са само възрастни хора. Не знам, дали ще живне.
Пропуснала съм на Ева рецептата :) но сега ще поправя грешката.
Зори, вече три години хората там се надяват да се развие нещо повече.... Знам ли; сега уж има твърдо обещание, че ще се разработи. А бизоните иначе се множат :) Има доста малки, едно дори го гледаха на центъра в двора на бившата здравна, че майката го отхвърли.
Лулу, пробвай и сподели :) И този път като отиваш към морето да вземеш да се обадиш ли вече :)
Пепи,
ОтговорИзтриванеда ям това всеки ден, няма да ми омръзне :) Много, много, вкусна гозба предлагаш! А снимката е направо прелест!
Поздрав и хубаво утре!
Пепи,пак ужасно вкусна месна гозбичка при теб,приветствам,дапада ми от раз!
ОтговорИзтриванеХубава неделя,мила!
Като видях снимката на дренките си помислих, че в рецептата има дренки. Но пък чудесна вкусна манджичка си приготвила.
ОтговорИзтриванеТова с бизоните е много интересно. Хубаво е да има такива проекти, които да дават поминък на хората. Чудно!
Да, Дани, дано успеят с реализацията.... А рецепта с дренки нямам :) Като се замисля - много сок сме изпили от малки - есента баба все ни водеше за дренки.
ОтговорИзтриванеЕликсирче, Лети, много се радвам, че ви харесва :) Хубава седмица на вас!
Пепи чудесно предложение.
ОтговорИзтриванеПредложението е много добро за нашето семейство;-) Ще се възползвам, за което благодаря!
ОтговорИзтриванеНо това с бизоните ме изуми!?!?! Въпреки че май бих погледала бизони отблизо:)
Хубав утрешен ден!
Обожавам манднички с върхари. А есенните пейзажи са страхотни. Искам да споделя една награда с теб - ела в моя блог и си я вземи.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Маги, бларгодаря ти, сега ще ида да видя какво ми споделяш :)
ОтговорИзтриванеМъх, то стана.... хубава вечер на теб!
Можеш да дойдеш, когато решиш - ще идем да ги видиш отблизо :)
Деси, радвам се, че ти допада!
Пепи, страхотно предложение! Дълбоко уважавам всички ястия с чушки :). Определено минава в графата "за пробване" :)
ОтговорИзтриванеТри пъти се връщах да гледам бизоните.
Сърдечни поздрави!
Рецептата е страхотна ,а снимките много апетитни !
ОтговорИзтриванеСамо като видях снимката на така добре приготвеното ястие и трябваше няколко пъти да преглътна хахаха много благодаря за рецептата тези дни ще се опитам и аз да приготвя и ще спазвам тези важни стъпки както пишеш...; Филето се нарязва на хапки, посолява и изпържва до готовност в олиото. Изважда се с решетъчна лъжица в чиния, добре Чушките се почистват от семената, нарязват се на едри парчета и поставят в същия тиган , заедно с настъргания домат. Задушават се, докато останат на мазнина...."често казано не обичма много мазнина но тук всичко е премислено и направено напълно професионално очаквам и другите рецепти с нетърпение.
ОтговорИзтриванеВинаги можеш да намалиш мазнината :) Или да сервираш с картофено пюре, вместо хляб, което ще я поеме.
Изтриване