Страници

21 ноември 2011 г.

Салати с риба тон


През последните години на пазара има безброй видове консерви с риба тон, из които се случват такива с цели парченца (или едно голямо) и  такива  на ситни трохи; пък ако не са в зехтин, а в "собствен сос" - направо ти идва да приключиш  с пазаренето на въпросните консерви. И идва момента, когато случиш на някоя хубава и се запасиш :)) с прилично количество. Всъщност аз се запасявам с тази заради младежа Н., който много обичал да я хапва в късен нощен час, ако огладнее. По мярка му идвала smile1 
Консервите с риба тон са дълбоко заложени в мноооого "съвременни" салати. Комбинациите са много - с листни зеленчуци; зелени подправки; царевица, бобови, семена, мариновани краставички,  лук, моркови, Винаги може да се импровизира според наличните продукти в хладилника, или според любимите такива. И в много случаи една такава салата да се приеме като лека вечеря. С чаша бяло вино, вместо с аперитив.   За мен тези салати са зимни.  Ако пък остане, винаги може да се направят и сандвичи с нея, но за това - следващия път.

Сега - две предложения за салати с риба тон.  Количеството продукти е ориентировъчно. От тези продукти, които ще посоча излизат по 2 салати.
Първата  е много семпла и лека.



Салата от риба тон с червен лук 

~ Продукти: 
1 консерва риба тон (185 гр. тази)
1 голяма глава червен лук (~ 200г.тук е лилавия салатен лук,да уточня, тъй като имам  познати, които на нормалния кромид лук му казват "червен". Белия воден също е подходящ.)
2 с.л. каперси
3-4 с.л. зехтин/олио, 3-4 с.л. сок от лимон и щипка черен пипер

Приготвяне: 
* Лукът се нарязва на едри, тънки полумесци и поставя в купа с подсолена вода за 30 мин. Леко претрива с пръсти, за да се разделят отделните пластове.  Отцежда се на кухненска хартия.
* Рибата се отцежда и начупва на едри парчета (ако не е на дребно) в широка купа.
* Прибавят се отцедените каперси, лука , залива се със зехтина  и сока от лимон, поръсва с черния пипер и обърква.
* Разпределя се върху листа от маруля, айсберг или други зелени.

Вярно е, че може да се добавят други продукти, но салатата е достатъчно вкусна и така, само с лук. Поставям го в подсолена вода, за да му излезе и малкото лютивина, която има салатния. 





Салата от риба тон с боб и моркови

~ Продукти:
1 консерва риба тон ~ 180 г.
 същото количество сварен и добре отцеден боб
150 г. маслини без костилки 
"кисели" моркови - мариновани или от трушия - 2-3 бр. средни
връзка пресен лук 
2-3 с.л. олио/зехтин; 4-5 с.л. лимонов сок

Приготвяне: 
* Рибата се поставя в купа и начупва, ако е едри парчета 
* Маслините и лукът се нарязват на ситно; морковите wink1 както дойде, аз на пръчици, за да се усещат; залива се с лимоновия сок, зехтина, прибавя се и зехтина/олиото от рибната консерва, обърква всичко и прибира в хладилник да престои 2 часа, преди сервирането и. 
А то е по желание - на зелена салата, в купички, или в чинийки.




И ако ви остане от салата - очаквайте следващата публикация :))


И тъй като днес е   Въведение Богородично, но  по-познат у нас като Ден на хриястиянското семейство,  

Честит празник! Здраве и благоденствие в домовете ви!

20 коментара:

  1. Скоро не съм правила салата с риба тон.Комбинацията с боб е нова за мен,интересна идея.Благодаря,че я сподели!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни салатки :) Комплименти :) ! Правя ги често в къщи след задължителната чиния паста :) ( живея в Италия) , салатката с риба тон е идеална за второ :) ! Хубав сладобед :) !

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвай с боб, Мира. Тя си е направо за вечеря :)

    Благодаря, Ивана! Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Празник, Пеп!
    Любов и разбирателство в дома ти!
    Втората салатка е трепач!
    Да се беше сетила да кажеш марката на консервата, че и аз не попадам винаги на добри!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. И на мен втората особено ми допада. Тези консерви често ме спасяват, когато не знам какво да приготвя :)
    Поздрави, Пеп и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни салати, Пепи!
    Аз харесвам комбинацията с боб, но морковите са още една подходяща съставка - много благодаря!
    Макар и ден след празника,
    поздрави, здраве и благоденствие в дома ви, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, любими варианти на салатка с риба тон се показала! Съпруга ми е страшен почитател и редовно приготвям, наистина е много вкусно.
    Твоите изглеждат много, много апетитни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Дани!
    Ще ти пиша във ФБ за консервата :)

    Поздрави и на теб, Зори и хубава седмица!

    Дианка, благодаря :) Киселия морков добре се вписа в салатата :)

    Лети, а моя ако не вижда главата на рибата трудно приема, че този продукт е рибен :))
    Хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,и аз много обичам риба и салатки с консерва,но и аз като теб често попадам на консерва от рибни трохи-друго си е на парачета.Салатките са ти супер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. И у нас винаги има риба тон, особено по време на пост си е голямо спасение и винаги може да се получи бърза салата или паста. Много харесвам комбинацията с червен лук, много ми е любима, макар и да не съм я пробвала в толкова чист вид. Предложението ти с боб е много интересно и апетитно.

    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, и тук честит празник! Здраве, благоденствие и успехи на цялото семейство желая от сърце!
    И двете салати много ми харесаха, ще ги изпробвам задължително. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубави салати. Особено за любители на риба като мен.

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Живе! Затова и като случа на свястна се запасявам аз :)) Поздрави и на теб!

    Цвети, радвам се, че ти допада предложението ми. Виж, аз на паста не съм пробвала пък, а май трябва.
    Хубава вечер на теб!

    Благодаря ти, Евка, прегръдка и хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Ели, благодаря ти, че ги оценява такъв любител на рибата като теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепчо,
    присъединявам се към феновете на тези консерви- особено за салата;-)
    Тази втората ми беше неизвестна до момента, но съвсем скоро ще оползотворя и своите резерви;-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Много хубаво филе риба тон си нацелила,Пепи!
    Не беше зле да подскажеш марката,че много мразя да ми се случи някое тричаво и скашкано.Но,ти си ми другарче,и знам,че ще ми драснеш писъмце :)!

    Придърпвам първата чинийка,изчоплям каперсите,добавям едно варено яйчице и нападааааам!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Мъхче, ама тя втората салата си е бобена с риба, само морковите са в добавка. И с пресен лук, за цвят :)

    Роси, ти така и не искаш да пробваш каперсите... Не са чак толкова лоши :)

    Хубава вечер и на вас, дами!

    ОтговорИзтриване