През последните години на пазара има безброй видове консерви с риба тон, из които се случват такива с цели парченца (или едно голямо) и такива на ситни трохи; пък ако не са в зехтин, а в "собствен сос" - направо ти идва да приключиш с пазаренето на въпросните консерви. И идва момента, когато случиш на някоя хубава и се запасиш :)) с прилично количество. Всъщност аз се запасявам с тази заради младежа Н., който много обичал да я хапва в късен нощен час, ако огладнее. По мярка му идвала
Консервите с риба тон са дълбоко заложени в мноооого "съвременни" салати. Комбинациите са много - с листни зеленчуци; зелени подправки; царевица, бобови, семена, мариновани краставички, лук, моркови, Винаги може да се импровизира според наличните продукти в хладилника, или според любимите такива. И в много случаи една такава салата да се приеме като лека вечеря. С чаша бяло вино, вместо с аперитив. За мен тези салати са зимни. Ако пък остане, винаги може да се направят и сандвичи с нея, но за това - следващия път.
Сега - две предложения за салати с риба тон. Количеството продукти е ориентировъчно. От тези продукти, които ще посоча излизат по 2 салати.
Първата е много семпла и лека.
Салата от риба тон с червен лук
~ Продукти:
1 консерва риба тон (185 гр. тази)
1 голяма глава червен лук (~ 200г.тук е лилавия салатен лук,да уточня, тъй като имам познати, които на нормалния кромид лук му казват "червен". Белия воден също е подходящ.)
2 с.л. каперси
3-4 с.л. зехтин/олио, 3-4 с.л. сок от лимон и щипка черен пипер
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на едри, тънки полумесци и поставя в купа с подсолена вода за 30 мин. Леко претрива с пръсти, за да се разделят отделните пластове. Отцежда се на кухненска хартия.
* Рибата се отцежда и начупва на едри парчета (ако не е на дребно) в широка купа.
* Прибавят се отцедените каперси, лука , залива се със зехтина и сока от лимон, поръсва с черния пипер и обърква.
* Разпределя се върху листа от маруля, айсберг или други зелени.
Вярно е, че може да се добавят други продукти, но салатата е достатъчно вкусна и така, само с лук. Поставям го в подсолена вода, за да му излезе и малкото лютивина, която има салатния.
Салата от риба тон с боб и моркови
~ Продукти:
1 консерва риба тон ~ 180 г.
същото количество сварен и добре отцеден боб
150 г. маслини без костилки
"кисели" моркови - мариновани или от трушия - 2-3 бр. средни
връзка пресен лук
2-3 с.л. олио/зехтин; 4-5 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
* Рибата се поставя в купа и начупва, ако е едри парчета
* Маслините и лукът се нарязват на ситно; морковите както дойде, аз на пръчици, за да се усещат; залива се с лимоновия сок, зехтина, прибавя се и зехтина/олиото от рибната консерва, обърква всичко и прибира в хладилник да престои 2 часа, преди сервирането и.
А то е по желание - на зелена салата, в купички, или в чинийки.
И тъй като днес е Въведение Богородично, но по-познат у нас като Ден на хриястиянското семейство,
Честит празник! Здраве и благоденствие в домовете ви!
Скоро не съм правила салата с риба тон.Комбинацията с боб е нова за мен,интересна идея.Благодаря,че я сподели!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Чудесни салатки :) Комплименти :) ! Правя ги често в къщи след задължителната чиния паста :) ( живея в Италия) , салатката с риба тон е идеална за второ :) ! Хубав сладобед :) !
ОтговорИзтриванеПробвай с боб, Мира. Тя си е направо за вечеря :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ивана! Хубава вечер на теб!
Честит Празник, Пеп!
ОтговорИзтриванеЛюбов и разбирателство в дома ти!
Втората салатка е трепач!
Да се беше сетила да кажеш марката на консервата, че и аз не попадам винаги на добри!
Хубава вечер!
И на мен втората особено ми допада. Тези консерви често ме спасяват, когато не знам какво да приготвя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пеп и хубава нова седмица!
Чудесни салати, Пепи!
ОтговорИзтриванеАз харесвам комбинацията с боб, но морковите са още една подходяща съставка - много благодаря!
Макар и ден след празника,
поздрави, здраве и благоденствие в дома ви, Диана
Пепи, любими варианти на салатка с риба тон се показала! Съпруга ми е страшен почитател и редовно приготвям, наистина е много вкусно.
ОтговорИзтриванеТвоите изглеждат много, много апетитни!
Прегръдка!
Благодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеЩе ти пиша във ФБ за консервата :)
Поздрави и на теб, Зори и хубава седмица!
Дианка, благодаря :) Киселия морков добре се вписа в салатата :)
Лети, а моя ако не вижда главата на рибата трудно приема, че този продукт е рибен :))
Хубав ден на теб!
Пепи,и аз много обичам риба и салатки с консерва,но и аз като теб често попадам на консерва от рибни трохи-друго си е на парачета.Салатките са ти супер!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И у нас винаги има риба тон, особено по време на пост си е голямо спасение и винаги може да се получи бърза салата или паста. Много харесвам комбинацията с червен лук, много ми е любима, макар и да не съм я пробвала в толкова чист вид. Предложението ти с боб е много интересно и апетитно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден :)
Пепи, и тук честит празник! Здраве, благоденствие и успехи на цялото семейство желая от сърце!
ОтговорИзтриванеИ двете салати много ми харесаха, ще ги изпробвам задължително. Прегръдки! :)
Много хубави салати. Особено за любители на риба като мен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Живе! Затова и като случа на свястна се запасявам аз :)) Поздрави и на теб!
ОтговорИзтриванеЦвети, радвам се, че ти допада предложението ми. Виж, аз на паста не съм пробвала пък, а май трябва.
Хубава вечер на теб!
Благодаря ти, Евка, прегръдка и хубава вечер на теб!
Ели, благодаря ти, че ги оценява такъв любител на рибата като теб!
ОтговорИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванеприсъединявам се към феновете на тези консерви- особено за салата;-)
Тази втората ми беше неизвестна до момента, но съвсем скоро ще оползотворя и своите резерви;-)
Хубава вечер!
Много хубаво филе риба тон си нацелила,Пепи!
ОтговорИзтриванеНе беше зле да подскажеш марката,че много мразя да ми се случи някое тричаво и скашкано.Но,ти си ми другарче,и знам,че ще ми драснеш писъмце :)!
Придърпвам първата чинийка,изчоплям каперсите,добавям едно варено яйчице и нападааааам!
Хубава вечер!
Мъхче, ама тя втората салата си е бобена с риба, само морковите са в добавка. И с пресен лук, за цвят :)
ОтговорИзтриванеРоси, ти така и не искаш да пробваш каперсите... Не са чак толкова лоши :)
Хубава вечер и на вас, дами!
става и с нахут :)
ОтговорИзтриванеСтава. И с грах става.
Изтриванеи с леща
Изтриване