Страници

6 март 2012 г.

Запеканка с картофи, праз и наденица

Докато не е свършила зимата, да си покажа една от любимите запеканки, в стил "картофи с ориз".
А най-вече, докато не е свършил сока от киселото зеле, с който я правя. Сигурно е излишно, но да кажа, че същата може да се направи и без наденица :))


Продукти: (тава 20/35см)
1 голям стрък праз
4-5 средни картофа
1 чаша  (от 200мл) ориз
4-5 лъж. олио
шепа маслини
1 ч ч сок от кисело зеле
2 1/2 ч ч бульон или гореща  вода  
наденица
Приготвяне:

* Празът се нарязва  и задушава в мазнината и ~50 мл вода
* През това време се обелват картофите и нарязват на дребни кубчета
* След като празът остане на мазнина се прибавят картофите заедно с измития ориз, разбъркват и изспиват в тава
* Изсипват се и маслините, течностите, разбърква се и нарежда отгоре наденицата.
* Пече се във фурната (загрята, на 200*)  до готовност (за около 20 мин е готово)

19 коментара:

  1. Пепчо, страхотна зимна гозба. В къщи често приготвяме подобна и търпи доста вариации.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Краси и това е най-хубавото на тези гозби със звучното име "запеканки" :))

      Изтриване
  2. Ммм! Гладна! За мен може и без наденица.
    Макар че, като я гледам такава препеченка, може и да размисля...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въобще не мисли. Слагай една наденица. Ако е с истинско месо - още по-добре :)

      Изтриване
  3. Пепи, познавам един човек, който много ще се зарадва на тази запеканка :) За него с мезенца , за мен - без. :) Ще се възползвам, докато и аз още имам зелев сок, пък и 2 парчета наденица има във фризера, които се чудя как да пробутам.

    Хубава вечер и благодаря за идейката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Таня, за съжаление през лятото няма зелев сок (той 1 фризер за какво първо да стигне), затова и аз само зимата я правя. Надявам се да се хареса на твоя човек :)
      Лека нощ!

      Изтриване
  4. Ех,че вкусна гозба пак наднича тук !Ама и аз къде се бутам по нощите...супер е!
    Даже и без зелев сок бих я уважила,че и не само аз!
    Спорно утре,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз докато имам праз,че е на свършване,ще я направя.Пепи,чудна идея ми даваш-благодаря ти.
      Хубав ден!

      Изтриване
    2. Пак става утре и спорно да ти е, Роси!
      Тази - нали знаеш, е онази лесната, може и младша да се справи с нея :))

      Живе, слагай пробно една тава :) Ако ти хареса - догодина повече. Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  5. Пепинко, отдавна не ми беше оставало време по ред причини за разходка из приятелските блогове и сега, когато идвам при теб удоволствието е голямо - вкусотии на куп, една след друга :) Да си жива и здрава, винаги когато намина ми става едно такова приятно и уютно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги се радвам да те видя, Лети! И се радвам, че тук ти е уютно.
      И се надявам неприятните причини да отминават със студеното време и бацилите :)
      Прегръдка и хубаво утре и на теб!

      Изтриване
  6. Предпочитам си я с наденичка! Толкова вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  7. Днес направих запеканката и в момента се подготвям за рошковците.Благодаря за прекрасните рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да Ви харесат :)
      Ще чакам да споделите после резултата :)

      Изтриване
  8. Чудна рецепта! Намира се някой буркан със зелева чорба и ще я спретна тия дни.:) Благодаря за хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) тази с наденицата без месо, както се шегува мъж ми много я харесвам :)

      Изтриване
  9. На снимката не виждам маслинките... С костилка, или без?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С костилка слагам, като готвя. Тук може и без маслините, но аз обичам готвени маслини и не пропускам да ги сложа. Явно съм снимала чинията на Стоев, той не си пада по топли маслини :)

      Изтриване