Страници

15 март 2012 г.

Телешко по средиземноморски със спанак


      Това телешко по средиземноморски на Мага - Магомед Алиев, мина бързо през екрана, но  съвсем не остана  незабелязано във вечерта му на домакин в Черешката но тортата.  Най-чистосърдечно си признавам, че още тогава го харесах (дали заради спанака и чесъна, или заради пърженето на месото с червения пипер) и реших, че ще открия филе в месарските магазини и ще направя. 
     Мисия трудно изпълнима, но не и невъзможна. И докато  издирвах, се замислих дали не е прав  Мише  като ме  попита, докато отивахме в един месарски магазин "Те не зареждат ли от едно и също място". Ами май да. Не бях ходила отдавна в толкова месарски магазини за 3-4 дни и се оказа, че навсякъде почти стоката е една и съща.
     В крайна сметка намерих контрафиле и тъй като до преди 6-7 разфасовах доста  телешко месо, прекратих търсенето на бонфиле, сдобих се с хубаво парче контрафиле, половината от което е кайзеровано и виси на студа. 
    По дебелината на рибицата предполагам, че наистина е било телешко, а не говеждо :)))
    И последно - много е важно месото да бъде много добре почистено от ципите  и нарязано правилно - по посока на мускулните влакна.



Продукти  за всяка порция: 
по 250 гр. телешко филе (по рецептата на Мага е бон, моето е контра филе)  
3-4 скилидки чесън
1 каф. лъжица сладък червен пипер
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин/олио
листа пресен спанак  ~ 1 пълна ч.чаша

Приготвяне: 
* Спанака се почиства от дръжките и измива. Оставя се в гевгир или цедка да се отцежда. 
* Месото се нарязва по посока на мускулните влакна  на ленти дълги ~10 см, дебели ~3мм и широки приблизително 3-4см. Жилите и ципите - вече писах - да са предварително изрязани. 


* В тиган се слага нарязания (не пасиран) чесън и червения пипер и запържват за 30-40 сек., колкото да се ароматизира зехтина.
* Слага се и месото, запържва за минута и прибавя  почистения, нарязан  спанак.  Поръсва се със сол и черен пипер и се бърка, в продължение на 3-4 мин,  !!! докато се изпари водата и изпържи месото. Филето е крехко и става много бързо. 
* Готовата порция се прехвърля  в чиния и  поръсва с 2-3 нарязани на ситно листа  пресен  спанак.  

     За следващата порция се добавя зехтин/олио и продължава в същия ред да се приготви.
     Днес повторих рецептата, смесвайки телешкото месо с едно останало пилешко филе. То пък е още по-крехко. Подозирам, че пилешкото дори повече ще се хареса от младежите.



29 коментара:

  1. Чудесно е телешкото, Пепи!
    При нас не зареждат от едно и също място :)
    Поне там, където пазаря.
    Трябва да е много тънко месото, за да стане толкова бързо!
    А за вкуса, мога само да си мечтая!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, блазе ти тогава, Дани, имаш добър избор.
      Да, месото (лентите) е тънко. Следващия път като правих обаче ги нарязах по-къси - по ~ 6см., така че - важна е само дебелината.
      Хубав петък да ти е утре!

      Изтриване
  2. На мен също ми хареса тази рецепта още като гледах предаването.
    Приготвила си чудесно телешкото!
    Много свежо поднесено!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно.Много вкусно е това,признавам,че и на мен ми грабна вниманието!Браво Пеп!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, толкова е апетитно, че ми иде да го захапя през екрана!А чашката с винце къде е? :))

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, отново чудесно представено ястие.Вероятно ще приготвя у дома.Ще имам едно наум като пазаря, въпреки, че за месото се доверявам на съпруга си или на хора в магазина, които преценя,че са гастрономи над средното ниво:-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом той го избира, значи знае какво да купи, като му поръчаш, Бети. Без друго той ще го яде, нали :))

      Изтриване
  6. Пепи,чудно изглежда месцето/да кажа пак де/!
    Телешко няма начин да ми падне,но със свинско бон филе ще го опитам и аз,благодаря!
    Хубав и усмихнат ден,другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. давай със свинско, Роси. Пак ще е вкусно. Червен пипер, чесън и спанак да има :) аза и пилешкото харесах.
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  7. Много свежи и спаначни идеи, Пепи!
    И пестото и сандвича, сега с телешко -
    чудесни пролетни рецепти с любимия зеленчук.
    Поздрави и усмихнати мартенски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаейки какъв ценител на спанака си, Дианка, радвам се, че ти допадат спаначените предложения.
      Поздрави и хубави почивни дни на теб (че март се прояви с този сняг днес)

      Изтриване
  8. Много вкусно, и половинът се е впеечатлил. Ще се прави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е то си беше "мъжка манджа", Зори :)) а теб те знам, че и ще намериш хубаво телешко филе.

      Изтриване
  9. Изглежда и звучи невероятно! Подозирам обаче, че спанака сама ще си го хрупам. Прегръдки, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, ето затова най-хубавото на тази рецепта е, че всяка порция се приготвя индивидуално :))) Помисли за себе си :))
      Прегръдки и на теб!

      Изтриване
  10. Чудесна рецепта, Пепи, звучи много вкусно, допадна ми. Спанакът ми е любима храна и бих опитала с удоволствие!

    Прегръдки и прекрасен weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени, хубава неделя на теб!
      Пробвай, пък вашето телешко може да е наистина телешко, не както тук... възрастен родител.. на телето

      Изтриване
  11. Пепчо, страхотно изглежда това теленце, пък и щом е със спанак, ммм...благодаря ти за рецептата, че фризерът ни пращи от едно домашно, крехко телешко, чудя се вече как да разнообразявам, че на мъжете им омръзна. Само да успея да стигна до спанака на дъното и ще го приготвя.
    Хубава, слънчева неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариета! Слънчев и усмихнат ден и на теб!
      За спанака - не знам дали ще стане със замразен. Виждаш го горе как е свит, макар че е пържен само 2-3 мин. Или може би да прибавиш накрая? Но щом имаш хубаво телешко, пробвай. Много е вкусно :))

      Изтриване
  12. Честита пролет, Пепи!!! Чудно средиземноморско изкушение ни поднасящ - а на мен ми стои и едно такова :) пролетно!! Телешко у нас рядко се свърта, но попадне ли ми - непременно ще пробвам и тази твоя рецепта :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мина, Честита пролет и на теб! Да ти е весело и слънчево на душата!

      Изтриване
  13. Сигурно въпросът ми е тъп, но месото, за да е крехко, не трябва ли да се реже напречно на мускулните влъкна? Така няма ли да стане на конци? Питам, защото ми хареса рецептата /както всичко, пуснато от теб, Пепи/ и много ми се ще да я пробвам, пък да не се изложа пред полововинът. Поздрави. Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Деси :) не е тъп. И аз знам, че се реже напречно на мускулните влъкна. От къде обаче - не знам. Но за обработване на по-големи парчета месо, поне като медальон или пържола. Дребните ги режа как да е.
      Това телешко обаче е нарязано по посока на влакната - дори даваха в кадър как Мага го реже и може би заради бързото му готвене то не се отпуска на "конци" - стегнато и сочно е. Ако искаш - пробвай първо с пилешко месо.
      А така нарязано, но с гъби и чесън правих и от глиган, което е доста по-жилаво от телешкото и се получи също много добро месце.
      Няма да се изложиш, не се притеснявай :)

      Изтриване
  14. Багодаря за бързия отговор, ще потърся хубаво телешко и ще пиша после с резултата :) Деси

    ОтговорИзтриване
  15. И резултатът беше страхотен. Телешкото ми отпадна като опция, не успях да намеря бонфиле, но пробвах рецептата с пилешко филе. Страшно вкусна рецепта! Дори детето, което перманентно е скарано със зеленилките и чесъна каза, че скоро не е яло толкова вкусно ядене. Мерси отново за разкошната рецепта, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да :) така ядат спанака. Радвам се, Деси, че ви е харесало. А ти, когато намериш телешко и се сетиш, пак го направи с него.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване