Страници

18 април 2012 г.

Кюфтета по чирпански


Продукти за ~6 порции: 
За кюфтетата:
~700гр. кайма 
1 глава кромид лук - ситно нарязана
1 яйце 
1 филия сух хляб и 2-3 с.л. прясно мляко (или 2 с.л. галета или пшеничен грис)
1 ч.л. черен пипер, по 1/2 ч.л. стрита чубрица и смлян кимион
3-4 с.л. брашно за овалване на кюфтета  
3-4 с.л. олио 

За соса
2 глави лук
1-2 моркова
1-2 зелени чушки 
1-2 резена целина (или 3-4 стръка) и 1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1с.л. доматено пюре  и 2 червени домата (или 300гр. домат от консерва)
3-4  големи  картофа, зависи колко са любими в къщи :)
2-3 с.л. олио 
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: * Хлябът се накисва в млякото, след което се изстисква и прибавя в каймата заедно с лука, сол на вкус (ако каймата е безсолна),  яйцето и подправките. 
* Всичко се омесва и остава да постои в хладилник за около 30 мин..
* Изважда се каймата и  оформят (~ 18 бр., колкото яйце) кюфтета - може да се сплескат малко, може да се оставят и кръгли; овалват се в брашното; изтупват се от излишното  и изпържват - не до зачервяване, а колкото да се запечата месото. (тук обикновено ползвам широк тиган, правя ги на топки и изпържвам  всички наведнъж).
* Изваждат се в чиния.***

* Лукът и целината (ако е резен от глава) се нарязват на дребно. 
* Морковите се нарязват на кръгчета, чушките на по-едри парчета и заедно с лука се задушават в  олиото за 4-5 мин. 
* Прибавя се червения пипер, разбърква се; прибавя се доматеното пюре, размито в 2-3 лъжици вода и ситно нарязаните домати (или консервираните такива). 
* Ако доматите се пресни - задушават се под капак на тих огън за 10-15 мин. (ако са от консерва задушаването се спестява).
* Прибавя се около 0.8 - 1л.  гореща  вода***
* След  като кипне соса се прибавят картофите, нарязани на едри кубчета и извадените кюфтета. 
* Вари се  на умерен огън около 20 мин. - докато омекнат картофите. 
* Посолява се на вкус,  прибавя се ситно нарязания магданоз (и целина, ако е на листа), отделят се 3-4 лъж. сос и охлажда с още толкова студена вода.
* Брашното се размива в охладения сос и  сипва - като се разбърква -  към отстраненото от котлона вече ястие. 

 При сервиране може да се поръси с черен пипер и още малко магданоз :)  Все пак кюфтетата са по чирпански и съвпадение или не - обгрижвания у дома чирпанлия  много обича магданоз newsm03
Настоящата яхния и родното му място по случайност са името на един и същ град. 
И може да има леки, ама съвсем  леки изменения на класическите кюфтета по чирпански, но пък са много, много вкусна манджа

***Която може да бъде приготвена и в бавноготвещия Крок-пот,  ако по щастлива случайност вече сте се сдобили с него. 
Запържените в тигана кюфтета се изваждат в керамичния съд на уреда. 
Зеленчуците се запържват в тигана в чиста мазнина, прибавя се червения пипер, доматеното пюре, доматите и всичко прехвърля в Крок-пот-а. Налива се не повече от 300 мл. вода, прибавят се нарязаните картофи, затваря се капака и уреда се включва на степен ІІ-high за 4 часа. (или на І- low  за 6.5 - 7ч.) 
Когато готвенето приключи eat капака на уреда се отваря, прибавят се ситно нарязаните магданоз, целина и черен пипер, посолява се и сгъстява с лъжица брашно, размито в малко студена вода.


31 коментара:

  1. От твоите кюфтенца бих хапнала, Пепи!
    Много рядко правя, а твоите са много апетитни!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, докато ти отговоря, станало време .......
      Да ти пожелая хубав следобед :))
      Може, щете почерпя кюфтенце :)

      Изтриване
  2. Аз не бих хапнала, аз направо бих се освинила от плюскане :))
    Пепи, знаеш, че такива манджички са ми много по сърце, тъй че тук се нареждам за няколко порции :))
    Разкошно изглежда!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, Пепи :) божествено... и аз като Инчето :)
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз идвам с такива мераци, само дето и за децата ще помоля по порцийка;)
    Пепчо, има ли месце, ти си в стихията си!
    Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, ти си направо за в кутия да ти зареди човек :))
      Хубав четвъртък и на теб!

      Изтриване
  5. "обгрижвания у дома чирпанлия"

    :)) Ама си скица,как го описа само,ама верно си е обгрижван,мнооого качествено даже.
    Тази гозба не вЕрвах,че я нямаш в колекцията,но пък така ми зарадва окото та нЕмам думи,Пепи!Много,много вкусно!Както винаги!
    Че той е фенът на магданоза у вас вече отдавна заподозрях...по салатите в отчетната :) .

    Хубаво утре и лека нощ,Пепко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на теб - хубав ден, Роси и още по-хубави почивни дни!

      С описанието не подвеждам, нали :)) така си е.
      Ами нямах точно тая манджа :)) а е любима. Всякакви кюфтяни манджи имах, но таза почти-класика - не. Време и беше да я сложа тук.
      Всъщност добре, че Ники попита дали ще могат да си с готвят, та се сетих да проверя.

      За магданоза знаеш... за босилека обаче да ти кажа, като изтребих тревата, другото се оказа, че си е босилек. Дори след плевенето, пак гъсто съм го ръснала, ама кой да знае. Следващата саксия ще го сея по-икономично. Не може такова разхищение.
      Така че - чакай и твоя, ще поникне.
      Целувки!

      Изтриване
  6. :):):) Пепчо, няма пст, който да не ме накара да се смея сама тук пред монитора:):):) Страхотна си! Как бих искала и мен да ме обгрижват така... Много вкусно си ги приготвила обаче, ама ти си знаеш. Ще си запиша рецептата, защото друго мнение имах за тези кюфтета. Сигурна съм, че след твоето представяне ще затракат доста тенджерки и крок потове:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, нали знаеш, че колкото къщи, толкова начини за приготвяне на една и съща рецепта :))) Някои хора изобщо не запържват кюфтетата, други - ги пържат до готовност и ги прибавят в края, преди да се свали яденето от котлона. Аз - честно - така най-харесвам. Но гледам да спестя половината пържене :)) хем да е зло, хем да е по-малко.
      Ти защо се смееш? Ами това е точния израз де :))))

      Изтриване
  7. Пеп, няма ястие, което да си приготвила и да не искам да го опитам, т.е. изям една голяма порция. Тези кюфтета не правят изключение, ще намина по обед да им се насладя още веднъж. Прегръдки с пожелания за спорен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, то моите порции май все са големки :)) Вече е следобяд, вземай една и да ти е вкусен деня :))

      Изтриване
  8. Моята дъщеря много обича тази манджичка.Твоята много вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом има кюфтета и картофи, всички деца май обичат :)
      Благодаря, Нели!

      Изтриване
  9. Класика си е това :). Много обичам и с удоволствие си топвам залъче, толкова вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  10. Винаги , когато искам да приготвя нещо вкусно , посещавам този блог . Успехи !

    ОтговорИзтриване
  11. Когато решиш да си сготвиш вкусно .....тука е идеята !

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за доверието в блога и в мен, Васко :)

    ОтговорИзтриване
  13. blagodarya za receptata stana mnogo vkusna manca :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реализирани ! Отново има задоволство на масата. Страхотно !

      Изтриване
  14. За първи път правя кюфтета по чирпански, като се придържах изцяло към Вашата рецепта. Получи се много вкусно ястие. Благодаря за подробно описаната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се за което :) Някои може да спорят, че не е точно така рецептата, но важно е, че на вкус е добра :)

      Изтриване
  15. Здравейте, бих искала да попитам дали не е по-добре да се сложат доматите по в края след картофките, за да омекнат по-бързо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато е домат от консерва - да, могат да се сложат в края на готвенето, за да не забавят сваряването на картофите (което е не повече от 10 мин.) Но когато е с пресни домати, аз предпочитам да си се задушат по-от рано.
      Това съм го писала горе "* Ако доматите се пресни - задушават се под капак на тих огън за 10-15 мин. (ако са от консерва задушаването се спестява)."
      А ако се готвят в крок-пот - никакъв проблем няма кога ще се сложат.

      Изтриване
  16. Здравейте, Пепи.
    Вече няколко пъти приготвям тази гозба по Вашата рецепта и всеки път с отличен резултат. Вчера пак така ми се получи уханна и вкусна...
    Сърдечно Ви благодаря! Адмирации за Вашия кулинарен блог - за мен е едно чудесно много уютно местенце, в което с удоволствие честичко се отбивам!
    Пожелавам здраве и щастие на Вас и семейството Ви! И много весели Коледни и Новогодишни празници!
    С поздрав, Петя

    ОтговорИзтриване
  17. Няколко пъти до този момент съм приготвяла кюфтета по чирпански като взимах рецепти от различни автори, за първи път вкуса на ястието се хареса на цялото ми семейство.Благодаря!ще се готви и за напред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ви е сладко Радвам се, че Ви е допаднал моят начин на приготвяне.
      Поздрави!

      Изтриване