Ей това пюре го бях забравила и не бях правила над 20 години. Баба ни го правеше много често; направо на филия, че както на всички малчугани това ни беше основната храна. После дойде онова пухкавото, с прясно мляко и гладко; обогатено преди 3-4 години от Жул с кисели краставички.
Откакто обаче се сетих за това преди около 2 месеца и им го направих, друго не признават у нас. Дори снощи, за рибата, детето Жул само предложи да обели и свари картофите за него и като се прибера от работа само да го довърша. А това не е често срещано явление.
Продукти:
~ 1 кг. картофи
~ 120-150 мл олио
щипка чубрица
чесън
сол
Приготвяне:
* Картофите се сваряват цели, обелени до готовност (в подсолена вода)
* Почистените скилидки чесън се счукват или фино пасират.
* Отцеждат се, но се оставя малко вода на дъното - около 100мл на това количество картофи; прибавя се счукания чесън.
* Докато са още горещи картофите се намачкват с преса или чукало ( за чесън; от доброто старо дървено хаванче - за това пюре предпочитам чукалото). Докато се мачкат се прибавя и олиото - на 3-4 пъти и продължава мачкането на картофите, докато стане пухкава сместа и поеме олиото.
* Прибавя се щипка чубрица, обърква се добре и оставя да се охлади.
Ей,най-после го натъкми това пюре.Пет пъти цъквах,ама нъцки!
ОтговорИзтриванеУ нас никога не го правим с прясно мляко,винаги гола водица и масълце :).И обичайно като у вас младша го модифицира със сирене и кисели краставички.
Така че залагам и аз на бабиното ти,е...с по-малко чесънче,че ми е много придирчив тумбака на тема суров чесън :)!
Добре си натъкмила порциите ,Пепи,така че освен хубави почивни дни и наздраве няма какво друго да добавя!
Прегръдки,дружке!
Роси, когато кача снимките, имам едни мисли.
ИзтриванеТе обаче, въпреки, че вече съм брюнетка, много бързо се менят и се оказва няколко пъти вече забравям, че съм започнала нещо. Затова така се получава... не за пръв път.
А чесъна :) у нас го добавям на три пъти. Все яде различно люто, а знаеш, че аз уважавам чуждия вкус :)))
Прегръдка и за теб и хубави, спокойни почивни дни!
Пепчо, не знам изчезна ли ми коментара, но нещо ми става на нета:):):). Та казах, че го харесвам така с частички, а рецептата на баба за пюрето е супер и ако може за мен една филийка с бг чесън:):):). Поздрави!
ОтговорИзтриванеТука си е, Кате! Благодаря ти, поздрави и на теб!
ИзтриванеС удоволствие ще те черпя филийка с нашенски чесън. Готов е вече.
Обичам много картофено пюре. Направо убивам. Ще взема да опитам и това.
ОтговорИзтриванеДобре, че съм ти далеч :Р
ИзтриванеАми вкусно си е пюрето на баба ,спор няма!
ОтговорИзтриванеВесел празник за дечица за родители и за баби и дядовци!
може и носталгията по онова време да е по-голяма :))
ИзтриванеМм, да. На баба всичко е по-хубаво, а ако и баба е тук всичко ще върви наред. И ние, Пепи не го правим с прясно мляко пюренцето. Добавям на порции водичка от варенето на картофите (аз ги беля) и мноооого масло. Това е основното. За децата добавях по малко сирене, сварени морков и домат. Ставаше пак хубаво. Не го пасирам, мачкам го с един прибор, точно за това е (не му знам името)Сега ми даваш идея и с чесънче да пробвам, тъкмо сега е млад и сочен. Следващият път ще пробвам.
ОтговорИзтриванеА Жул, като й допада пюрето с кисели краставички и предложи (ако се не е сетила вече),да си приготви домашна майонеза с добавка на малко от киселите краставички, пасирани. Може и малко от соломурата, вместо лимонтозу и сол. Ако пък правиш краставичките със синап, ехаа, ще видиш какъв аромат ще сдобие майонезата :)
Хубав и забавен уикенд от мен!
ииии, ама как мислим еднакво с теб понякога :)) киселите ми краставички са със синап. Така ги правя вече 5-6 години. А Жул си прави майонезен сос със ситно нарязани краставички вътре. Наистина е хубав.
ИзтриванеСъс сирене обаче ми допада и гледай следващия път как ще има такова пюре за закуска направо :))
Хубави и слънчеви почивни дни и на теб, Ирма!
ПП: За картофите ползвам онова от кухненските прибори с дупките, ако не чукалото.
ИзтриванеНяма да забравя как преди много години се опитах да направя картофено пюре с пасатора :)) и получих купа с туткал.....
Е, и аз като Роси, цъквах :)
ОтговорИзтриванеИ сега се наслаждавам на цялата му прелест!
И в най-скоро време ще опитам!
Пеп, рано ли е още за маринования чесън?
Хубав уикенд!
Не е рано, Дани. Вече има хубави глави чесън, но все още млечни и джанки.
ИзтриванеПодсети ме, че е време, тъкмо ще заложа днес на село.
Хубав уикенд и на теб!
Пепи, макар и обикновено пюре, това е различно ми звучи вкусно и непременно ще го опитам-понякога наистина по щипка от това или онова придават много интересен нюанс!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели!
Хубава събота и неделя!
Да, Бети, така е, щипка различен аромат и пюрето е друго вече :)
ИзтриванеЩе се радвам, да ти допадне :)
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Не знам какво е на баба, защото моите баби не са ми правили нищо, но от на Пепи ще опитам с удоволствие, защото звучи много, много вкусно!
ОтговорИзтриванеПепи, прегръдки и пожелание за прекрасни събота и неделя от мен! :)
Ти може да не знаеш, но ето Лаурент и Вивиан ще знаят, нали :)) Много е хубаво баба да те гледа.
ИзтриванеПрегръдка, Вени и спокойни почивни дни!
aaaaa,s chesyn ne sım probvala,mnogo apetitno izlejda.
ОтговорИзтриванепробвай, Сезам :)
ИзтриванеЕ-е! Най-накрая разкри тайната и разбули мистерията! Така като чета и гледам, май наистина най-простите неща понякога са най-вкусни! Трябва да пробвам, май досега никога не съм яла пюре с чесън и чибрица...Усмихнати и слънчеви почивни дни!
ОтговорИзтриванеДа, Диде, гениалните неща са простички :))
ИзтриванеТова пюре и аз ще го ползвам, за разнообразие:)
ОтговорИзтриванеправилно, Даре, друго си е да има разнообразие :)
ИзтриванеГениално просто и вкусно, както всичко от кухнята на баба. Прегръдки, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеи за теб, Еви :)И хубава седмица да ти е!
ИзтриванеМммм фантастично! Преди няколко седмици някъде ядох подобно пюре, полято с чесън и в компанията на варено цвекло. Сега убий ме, просто не мога да се сетя къде точно го опитах, но твоето задължително ще го пробвам. Във варианта за вечерна употреба:))))
ОтговорИзтриванеИ само с цвекло ли ще го гарнираш :))
ИзтриванеАко знаеш каква рибка направих в момента :)
Страхотни коментари явно картофенто пюре ще направи разгорещени спорове и дискусии та по този повод вижте и моята рецепта.сварените и охладени под студена вода картофи-обикновенно няма време да чакам да изстинат ги обелвам и с една вилица на пюре нека тук таме да има по големи парченца това е чарът на тези картофи.Никакъв чесън слага се глава лук нарязан на дребно 2-3 лъжици олио сол обезателно червен пипер чбрица по-вечко разбърквам добре и може да се яде и като самостоятелно ядене.Опитайте ще ви хареса!Алекс-в.Търново
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Алексей :) аз щипката чубрица си я слагам. Като гледам всичко си е същото, освен чесъна и лука. С лук обаче ми докарва на картофена салата - правила съм като гарнитура, вместо да режа картофите за салата. Но за пюре - не, благодаря :) Така с чесън много го харесват в къщи. Вкусове разни, нали?
ИзтриванеТрябваше явно да мине половин година, за да направя и аз "Пюрето на баба".
ОтговорИзтриванеПюрето е просто "трепач", както казват младите.
И понеже рецептата е от бабата на Пепи, аз пък го сервирах в една поожулена чиния за салата от моята баба. Ех, тези баби! Винаги са прекрасни нещата, останали от тях.
След лиричните отклонения искам да споделя, че това пюре много ми хареса. Никакъв лук. Наистина ще заприлича на картофена салата. Щом бабата на Пепи е казала чесън, значи чесън! Край. Това е.
Младежът само избуча с пълна уста "Само толкова ли си направила."
Пепи, пюрето имаше страхотен успех. Приятна почивка и успешна сряда.
Аааа, ти се накани да го направиш? Сега ще ида да го видя в отчета, чинията ми е по-интересна, пюрето го знам. И защо направи малко? Аз мога да го ям за първо, второ и трето, особено с повечко чесън, толкова ми е вкусно, като го взема с паницата.
ИзтриванеЛека нощ, Ели. Много, много се радвам на одобрението на младежа Кирчо.
Ох, как не прочетох по рано за пасатора че прави туткал. Изхабих цяла паница с картофи, ама почнах да чета след като сбърках.
ОтговорИзтриванеНе се притеснявай, ето и аз от собствен опит с "туткала" го разбрах :)
ИзтриванеПосле вече знаем как не бива :)
Най-най-най страхотното картофено пюре на света! Страшно много се радвам, че открих блога Ви, особено тази уникално вкусна рецепта. Ама като цяло само килограм малко ми се вижда :D Два-два и половина по-скоро ще задоволят картофения ми апетит. Благодаря Ви за рецептите! Определено ще си ги приготвям често, особено това суперско пюре :)))
ОтговорИзтриванеНагледах те аз и видях, че си студент човек :)
ИзтриванеЕстествено, че килограм картофи са малко :))
Радвам се, че ти допада. А между другото, заради моите един студент и един кандидат, има категория "Учим се да готвим" - може да ти е от полза. Е, включва чушки, но се надявам някой ден и ти заобичаш този вкусен зеленчук!
Попрегледах я аз тази категория, харесах това онова, май и за чушки ще се "прежаля" и ще сготвя :D И като сготвя ще се обадя, ей така да се похваля, че прилича и на манджа и че е вкусно :)
ИзтриванеНаправих поредна рецепта от този блог и съм очарована отново.Поздрави,страшно вкусно е :)
ОтговорИзтриванеЗа пореден път правя рецепта от този блок и съм очарована отново!Поздравления,много вкусотийки :)
ОтговорИзтриванеЗа пореден път правя рецепта от този блог и съм очарована отново!Поздравления,невероятни вкусотийки :*
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) и за доверието, което сте гласували на мен и блога :)
ИзтриванеПоздрави, Пепа.
Здравейте pep-4o!☺ Ако заместя олиото с масло, ще се промени ли съществено основният вкус? Благодаря!🌸
ОтговорИзтриванеЗдравей, Албена :) Ще се промени, да :) Ще замирише по-приятно на масло, разбира се, че по-добре ще се получи. Когато остава за следващо хапване, тогава вече е по-стегнато и не толкова добро. Но яко ще хапвате наведнъж - разбира се, слагай маслото.
ИзтриванеБезкрайно благодаря! Ще го приготвя именно като гарнитура на вратните пържоли от твоята рецепта!😍🌸
ИзтриванеМного апетитно меню се очертава у вас за вечеря :)
ИзтриванеХубава вечер!