Страници

19 юли 2012 г.

Патешки дроб върху канапе от карамелизирани смокини и боровинков сос

и последния да затвори пак вратата. Защото рецептата почти се изчерпва със заглавието :))




Продуктите  - за една порция, според мен, но може и за две, зависи от......  са
2 филии по 2см. патешки дроб ( не от свободно ходеща патица, а от онзи специалния, угоен дроб) , сол, черен/шарен  пипер
1 чаена лъжица масло, 2 с.л. мед, 4 с.л. оцет и  2 бр. смокини  ХХL  :smile1:  

 
за боровинковия сос: 
100-120гр. боровинки 
30-40 мл. бяло (полусухо) вино, 2 с.л. мед

Приготвяне: 
* Дробът (замразен; отпуснат до толкова, до колкото да може да се реже) се реже на филии с дебелина 1.5-2 см.
* Пече се от двете страни за по две  минути на предварително загрят тиган. Изважда се в суха чиния и поръсва със сол и черен/шарен пипер. 

* Смокините се почистват и срязват на по 6 резена. Този модел на резени, защото са от дългите. Иначе - на дебели кръгове. Поставят се в загрятото масло в тиган и сотират  от двете страни, докато започнат да се карамелизират. 
* Прибавя се оцета  с разтворения в него мед. След минута смокините се обръщат от другата страна и се оставя количеството течност да се редуцира до 1/3.  Т.е. няма и 2 минути :)) 

* Виното се загрява, прибавят се боровинките и задушават, докато омекнат - около 2-3 мин., а течността през това време почти се е изпарила.
* Съдът се отмества от котлона, прибавя се меда, разбърква се.

       Следва аранжирането на предястието :).  Канапе от смокините; малко от карамеления сос.....върху тях парчетата дроб и отгоре залива с  2-3 лъжици от боровинковия сос. 
       И още нещо. Тъй като предпочетох  дробът да е топъл, аз го "готвих" по точно обратния ред на написването - затова и така съм ги разделила етапите с интервал. Първо боровинковия сос.  Той не изстива бързо.  Второ - карамелизираните смокини, които, след като бяха готови покрих с капака на тигана. И накрая дроба, който се приготвя за няма и 5 мин.

19 коментара:

  1. Аха...предястието...след тази порция аз от ястие няма да имам нужда,защото е съвършена!Чаша вино и...ето къде бил рая!
    Прекрасни снимки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси :)) Тя тази порция е малко ХХL, но нали знаеш, че аранжирането ми понакуцва :)) Беше си първи опит, на втория се "редактирах", но пък има моменти, когато не е удобно да снимаш чиниите :))
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
    2. А,моля,моля,много си е добре даже порцията,няма да ми дойде много хич :) .
      Аранжирането пък точно е перфектно,съвсем красноречиво говорят снимките колко сочно е дробчето,а пък смокините са плувнали в този карамелов сос съвсем в свои води....както казва Ирма-истинско гурме!

      Изтриване
  2. Изглежда разкошно това (пред)ястие:)

    ОтговорИзтриване
  3. Аууу, Пепи, разби ме! Искам и аз такова!!! Само да си намеря основния продукт и ...ох, не е честно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само си намери повод :) да купиш. Другото е лесно-

      Изтриване
  4. Пепи, перфектно е поднесено!
    Само дроба ми липсва от картинката!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, Отиваме на Креми на гости и се зареждаме.
      Иначе Карфур.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  5. Една порция и за мен, моля/двойна, ако не е много нахално:)/

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, това блюдо е истински деликатес! Направо в десятката!

    ОтговорИзтриване
  7. Като в 5 звезден френски ресторант, Пепи! Невероятна си! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, това е направо амброзия! Само една чаша вино и удоволствието е пълно.
    Страхотна рецепта, благодаря ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С вино мина, Лети :)Прегръдка и хубав неделен ден на теб!

      Изтриване
  9. Къде в България може да се намери замразен дроб от угоени патици? От онези,на които заковават плавниците с пирони за дъски и ги тъпчат с фунии, за да им се образува огромен черен дроб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. във всички големи вериги магазини. Пр. Кауфланд, Метро, Пикадили. И в някои други магазини, близки до фермите. Заковаването на плавниците им е пресилено, но да, човеците открай време отглеждат животни, за да се хранят с тях.

      Изтриване