Страници
▼
13 октомври 2012 г.
Леща :) гореща
След като наскоро разнищих боба и неговите роднини, редно е и лещата да мине на дневен ред. Леща-чорба или леща-яхния? И тук положението е същото, както при боб-чорба и боб-яхния: Разликата е в количеството вода на количеството леща, което се готви. Там някъде се намира и "Леща по манастирски", която се различава с прибавените подправки вътре - целина, морков, домат...... все продукти, които се срещат в моята универсална зеленчукова подправка
Аз я готвя понякога с подправката, понякога - без. Много е трудно да се напише "рецепта" за лещата, тъй като дори у нас всеки път е мъничко, но различна. В общи линии според авджи Стоев звучи така "Слагаш леща, вода и олио и бъркаш да не загори". Там някъде, между бъркането, прибавям понякога зеленчукова подправка, друг път само морков или доматен сок, но всеки път задължителните продукти са няколко:
леща, чесън и вода
червен пипер, олио и сол
И чубрица, разбира се.
И да, сменям и водата след кипването. Не ме линчувайте - така ни харесва, така я готвя.
И не я обичам готвена с праз, вместо с лук. Така де, такъв съвет също не приемам :)
И като гледам, подобно на бобените чинии; лещата в едни и същи купички обичаме да я ядем.
В общи линии за 6-7 порции:
400 - 450 г леща
1 глава чесън
1 глава кромид лук
70-80 мл олио
1 с.л. червен пипер
сол, брашно, чубрица
* евентуално: по 1 бр. малки чушка, домат и морков, парче целина или пащърнак или 2 с.л. от зеленчуковата подправка, в който случай солта отпада като продукт, тъй като подправката е достатъчно солена.
Приготвянето долу горе върви в този ред:
* Почистената леща се измива и поставя в тенджера с около 1,5 л студена вода.
* Кипва се, оставя се да поври 5-7 мин. и се изсипва водата, а лещата - измива. Тук пак ползвам гевгира, който е много удобен за сменянето на водата на лещата с чиста и измиването и със студена вода.
* Измитата леща отново се връща в тенджерата, залива се с 2л. вода, прибавя се ситно нарязания лук, почистените и обелени скилидки чесън, солта и евентуално зеленчуковата подправка или нарязаните на ситно пресни зеленчуци.
* Вари се на тих огън, като по време на варенето се прибавя червения пипер и олиото. Лещата не е продукт като боба, който да иска продължително варене и обикновено за 30-40 мин. хубавата леща е увряла. Но ако не е - вари се, докато омекнат зърната (изважда се пробва, нали, Жул :)) Там горе писах, че прибавям олиото и червения пипер. Това е, защото избягвам запръжките, където мога. А тук определено може.
* Поръсва се със стритата чубрица, сгъстява се с 1-2 лъжици брашно, размити във вода, докато бульона получи желаната гъстота.
* Ако пък по време на варенето лещата е набъбнала повече или водата извряла - може да се прибави гореща вода, за да не ядем задушена леща с вилица :))
*Ако искате да бъде със запръжка - след като е готова лещата, загрявате в друг съд олиото. Пробвате с троха хляб и щом започне да се пърже - прибавяте червения пипер. Разбърквате веднъж и веднага наливате в тенджерата при лещата. Вземате черпак от лещата, сипвате в тигана, разклащате да обере пипера и пак връщате в тенджерата. Оставяте да ври 2-3 мин. и сгъстявате с брашно /ако се налага/
И последно, но не на последно място: готвене в бавно готвещия крок-пот:
* След кипване за 5 мин. и измиване на лещата, тя се поставя в керамичния съд на уреда, заедно с всички останали продукти, без чубрицата и брашното :) Тук водата, с която се залива лещата е по-малко - около 1,2 л.
* Затваря се с капака и включва на ІІ степен за 4-4,5 часа, или на степен І за 6-7 часа (или зависи от лещата, ако не е готова - оставя се да се готви до омекването и).
* Прибавя се чубрицата, размитото с вода брашно (само 1 лъжица) и тук предимството е, че може да се остави на подгряване още час-два или три, през които ще си остане наистина леща-гореща, която да сервираме на масата :))
Хубав и слънчев съботен ден!
Обичам леща Пепче>
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че ме подсети!
Днес ще направя една.
Пробвах боба ссъс содата,
Ефекта наистина беше страхотен,а и научих нещо ново!
Пожелавам ти хубави почивни дни!
Благодаря, Кате, на теб също хубави и топли почивни дни да са!
ИзтриванеРадвам се, че си опитала кипването на боба със содата :) и си се убедила, че действа :)
Колко апетитна изглежда, точно по мой вкус е!
ОтговорИзтриванеМдаа, често се случва вкусовете ни да са еднакви, Маги :)
ИзтриванеЛещата гореща е по мой вкус, като гледам :) И аз така я приготвям, и аз сменям водата :)))
ОтговорИзтриванеХаресва ми рубриката "Учим се да готвим" :)
Защо сменяте водата?
ИзтриванеЗащото е черна първата вода.
ИзтриванеАбе, нещо ми се затриват коментарите:)
ОтговорИзтриванеХаресва ми лещата, начинът на направа, рубриката, изобщо всичко :)
Хахха Даре, ама тя рубриката е доста стара, виж, бройката на рецептите вътре е 50, а знам, че и забравям на някои да отбележа.
ИзтриванеГледай ти каква вкусна леща -гореща! Ще се науча да я готвя по този начин:) наистина изглежда вкусно! Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеМерси, Кате :) Приятни почивни и на теб!
ИзтриванеПробвай така пък, може и да ти хареса :)
Обичам леща, но у дома се приема "на нож", преди години синът ми като малък се поля с тенджера вряла леща и оттогава....край! Чудя се как да я замаскирам, но до момента не успявам...Та направо преглътнах....Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеЕее много лош спомен е това и наистина трудно се преодолява. Защо не пробваш на крем-супа от леща да направиш? Аз не съм, но в Гответе с мен има рецепта за крем-супа от леща.
ИзтриванеХубави почивни дни и на теб!
Лещата е любима у дома, но само на децата:) Другите все мръвки търсим:) И аз така я готвя:)
ОтговорИзтриванеАми може с кюфтенца да я сготвиш, Траяна :) и така съм правила.
ИзтриванеГледам едни чушлета се моткат на последната снимка... мисля, че идеално ще ми дойдат с лещата :)) Отдавна не съм готвила леща, или поне не си спомням вече, май одъртявам :))
ОтговорИзтриванеЩе взема другата седмица да врътна една, че ми се дояде :)
Хубав уикенд, Пепи :)
Да, Инче, чушлетата са чудесно допълнение към лещата.
ИзтриванеХайде, слагай тенджерата с леща :)
Леща гореща - има си и рима ! :)
ОтговорИзтриванеА къде без бобец и без леща! И у дома редуваме варивата :) Пък са си и полезни !:)
Пепа, приятна съботна вечер и прекрасна неделя!
Благодаря, Ина. Наистина са полезни варивата и всеки път си казвам, че по-често трябва да ги готвя.
ИзтриванеЛеща гореща у нас е на почит :) Благодаря за полезните съвети и подсещането, че не съм правила от сто години :) Хубава съботна вечер!
ОтговорИзтриванеА на теб хубав неделен ден, Габи!
ИзтриванеПък и бързо става лещата, слагай една :)
Лещата е чудесно ястие! Но мазнинката ми се струва в повечко. 2-3 супени лъжици са й достатъчни за нашия вкус, за да не плува с кръгченца отгоре :) Благодаря за вдъхновението!
ОтговорИзтриванеМоля :) Но като гледам никъде не плува мазнина отгоре. Все пак това е тенджера с 2.5 кг. продукт и тия 7-8 лъжици олио се поемат съвсем добре. Пък и въпрос на вкус е.
ИзтриванеСаботираш, а! След боба - леща. Дай им на моите синковци все тез "музикални" гозби да ядат - да има как през ден да ги въртя, пък фризера да си седи пълен с мръвки...ама така апетитно си я поднесла, че и на мен ми иде да грабна голямата лъжица...
ОтговорИзтриванеПоздарви и прегръдки, мила!
Нищо де, нека ядат сега бобени, виж после стават месоядни :)Благодаря ти, Ети, поздрави и прегръдка и на теб!
ИзтриванеЕй сега тука ако беше накиприла някой печен свински бут така нямаше да ме трогнеш както с тази гъста лещичка,Пепи!
ОтговорИзтриванеЗнаеш,че ужасно много я обичам и ти и Юлка я правите точно по мой вкус!
Да не говорим,че у дома почти,почти не правя,защото моите хора са твърдо против,а само за мен да пълня тенджерата не върви.
Но сега като си мисля-защо пък не,има на кой да занеса като ми дойде в повече.
Скоро ще замирише и у нас на леща,благодаря за подстрекателството и приятна неделна вечер на всички у вас! :)
Ама ти наистина има с кого да споделиш такива неща, които твоите Елексирови не ядат. Слагай лещата, че да намаже и баща ти, Роси :)) Иначе гъста да е, как иначе. Тя рядката за чорбица сутрин ще мине :)
ИзтриванеПрегръдка и хубава седмица, мила Роси!
Оо, Пепи! :) Леща, гореща има насреща!
ОтговорИзтриванеТочно такава, като на снимката ми харесва и на мен и така я готвя и аз! Ето, и тук си приличаме, нали? :)
Едно време леща се намираше много рядко, само с връзки и някак ми беше сто пъти по-вкусна, а днес, от толкова готвене чак не ми се ще, когато ми кажат "сготви леща" Ама тогавашната беше и някакъв друг сорт - ситна и шоколадово кафява. От години я няма вече. Веднъж пускаха в Била от нея и си взех 3 пакета, като невидяла ;) Имам още половин килограм и защо ли днес не я сготвя?
И аз благодаря за подстрекателството - ненадмината си в тази си роля! :)
Хубава неделна вечер, мила!
Да, Ирма, верно с връзки беше да си купиш леща. Че и боб. А тогава мама работеше, нямаше време да отглежда и боб.
ИзтриванеНай-вкусната леща обаче съм яла от Плодовитово, където отглеждаха в ТКЗС-то и свекъра носеше. Дребничка, с камъчета, но увираше много бързо и ного вкусна.
Ти сготви ли вчера :))
Хубава нова седмица на теб!
Идеална е!Точно така я обичам и аз!Така ми се дояде ... браво за поста,Пеп!
ОтговорИзтриванеАз съм човека :§)
ИзтриванеНе я обичам, но пък от твоята ми се прииска да си гребна една голяма лъжица. Прегръдки, Пеп с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеИ на теб спорна, Еви!
ИзтриванеЗа обичането :) не може човек всичко да обича, нали :)
Пепчо,
ОтговорИзтриванелеща напооследък не ям, омръзна ми малко, все пак детството ми е наситено с нея, а и бая боклук по лагери и столове съм изяла;)
Но за да уважим културата, редовно правя крем супа, кюфтета или друго с червена и много подправки;)
Купичката за леща е прекрасна!;))
Хубава седмица!
Браво, Мъхче!
ИзтриванеАз съм от ония, които купуваха леща (мама най-вече) с връзки и заради това може би не ми е втръснала като малка.
Хубава седмица на теб!
Здравейте, снощи правих леща вдъхновена от Вашата рецепта - добавих и домати от консерва и люта чушка за екстремен вкус :) - стана ... да си оближе човек пръстите. Благодаря, че ми действате така - вдъхновяващо - с изкусителните снимки на Вашите творения, които само докато гледам и ме карат да се облизвам и преглъщам.
ОтговорИзтриванеВидях я :) Лютата чушка е задължителна, стига да може човек да хапва. Аз опитах няколко месеца да убедя девойчето у нас, че може да се яде леко люто, но не успях :)
ИзтриванеРадвам се, че те вдъхновявам да се вихриш в кухнята :) Поздрави!
Рецептата е чудесна. Радвам се, че препоръчвате да се готви без запръжка.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен ден.
Благодаря, поздрави и на вас.
ИзтриванеИ да, на мнение съм, че където може запръжката трябва да се избягва.
Ето това вече е моята рецепта- страхотно предложение, Пепче.
ОтговорИзтриванеТака хубаво ме подсети за леща и ще си направя.
Поздрави.:)))
И на теб, Рони :) Лещата е хубав продукт, жалко че повечето хора я познават само като чорба или сготвена.
ИзтриванеСкъпа Пепи, откакто открих блога ти научих толкова много и хубави рецепти. С ръка на сърцето мога да кажа, че съпругът ми вече започна да харесва как готвя. Благодаря ти, че споделяш с нас рецептите. А за лещата - думи нямам - за пръв път не остана нищо то нея вкъщи. ;-)
ИзтриванеПоздрави: Галя Турлакова
Страхотна леща! Благодаря за рецептата ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Цвети
Резептата е супер....само тоя червен пипер ме дразни. Не може ли без него?
ОтговорИзтриванеМоже. Но мен пък ме дразни леща без червения пипер и никой у нас няма да я яде. А все пак това са рецепти от моята кухня :) с леща, която явно не е Вашата :)
ИзтриванеСтрахотна рецепта, ще се възползвам ! Благодаря ви за прекрасните и вкусни идеи, които имате в блога! Преоткрих насладата от готвенето с тях!
ОтговорИзтриванеМоля :) Ще се радвам, да са Ви от полза и на Вас :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!