Видях ги на този сайт , където снимките са почти достатъчни, за да запретне човек ръкави и да си направи. Много, ама много ми хареса идеята за солени гофрети, тъй като в тях има всичко любимо :) яйца, сирене, бекон и масло. Пък и най-после да използвам за нещо плочите за гофрети, тъй като тостера у нас е използван основно за садвичи. И тук-там за пърленки.
Това е другата рецепта, с която гостувах в блога на Лети - Кулинарно приключение.
Продукти:
3/4 ч.ч. грубо царевично брашно/полента
2 яйца
3/4 ч.ч. брашно
3 с.л. разтопено масло
1/2 супена лъжица захар
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч. л. сол
200 мл прясно мляко
200 г варено-пушен бекон
1/2 чаша овче/козе сирене (или друго, ако не обичате такива)
1/2 ч.ч. пушен кашкавал
Масло за намазване на плочата,
масло и още сирене за сервиране
И като цяло :) много масло. Едно пакетче от 125 г. е достатъчно
Приготвяне:
* Беконът се нарязва на ситни кубчета; запържва в сух тиган и изважда на кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината.
* В голяма купа се изсипва царевичното брашно/полента.
* Върху него се изсипва чаша (240 мл) вряла вода и се разбърква. Оставя се да набъбне за 15 минути, докато се охлади.
* През това време на хартия (или в друг съд) смесват брашното, захарта, бакпулвера, сол и содата за хляб.
* В друга - вече голяма купа се се чукват яйцата, прибавя се маслото и разбъркват.
* Прибавя се прясното мляко, отново разбърква. Тук маслото може да остане малко на топчета, но това не е от значение.
* Прибавят се сухите съставки. Обърква се. Прибавя се охладеното и накиснато царевично брашно. Обърква се.
* Накрая се прибавя бекона, настърганите сирена и отново разбърква. добавете варени бекон и настърганото сирене Чедър и се разбърква да се съчетаят.
* Гофретника се загрява.
* Плочите се намазват съвсем тънко с масло (с четката, или парче марля)
* Във всяка част на гофретника се поставя по 1/4 ч.ч. (60 мл) от сместа.
* Затваря се капака и пекат в продължение на 3-5 минути, докато краищата са леко хрупкави. (тази мярка 1/4 ч.ч. е за плочите на моя гофретник - две части с големина 10/10см. Тук трябва на място да се прецени колко поемат плочите, защото сместа вътре се надува и ако е в повече - излиза отвън и следва почистването на гофретника, вместо човек да си маже готова гофрета и хапва)
* Между отделните партиди на печене тестото се разбърква, тъй като царевичното брашно и бекона падат на дъното.
* Още топли се намазват с масло и гарнират със сирене. Според мен - по-вкусни са напълно изстинали, макар и омекнали тогава.
Пепи,пак скролнах по снимките и рецептите,сега от по-добрия монитор у дома,мням,чудни са и двете.
ОтговорИзтриванеГофретите супер много ми допадат в този състав!
Хубава вечер,другарче мое! :)
Аз вече два пъти правя, но нали знаеш, че понякога не стига до снимка у нас. Втория път беше с обикновен кашкавал и не станаха толкова тъмни. Но на нас с госпожицата цвета не ни притеснява :)
ИзтриванеЛека нощ и на теб!
Пепи, гофретите ти са една мечта!
ОтговорИзтриванеЗа мен без бекон, моля, но с повечко масълце и сиренце!
Много ме впечатлиха!
Явно ще го опитаме топли, а изстинали, според твоята препоръка, ако остане нещо...:)
Добре, Бети :) за теб без бекон. И с много сирене :)
ИзтриванеЛека нощ и хубаво утре :)
Ето я и закуската за утре :) Чудесно предложение, Пепи!
ОтговорИзтриванеНаистина е бърза, Зорничка :)
ИзтриванеЩе се радвам да пробваш и дадеш отзиви :)
В този солен вариант много ми харесват!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
По-различна от познатите гофрети е :)
ИзтриванеПепчо, пак ме шашардиса;)
ОтговорИзтриванеМного биха ми допаднали! Хубава вечер ти желая!
Вземи направи на децата, Мъхче :)
ИзтриванеМ-м, и на мен много ми допада този вариант - и без туй предпочитам солените неща...Много ми харесва идеята...Мисля си, че единствения проблем ще ми е, че сигурно пак бих преяла с такива гофретки (-:
ОтговорИзтриванеСподели ги с приятел тогава, Диде :)
ИзтриванеТолкова добре ще ми дойдат за закуска, Пеп! Супер са и не бих им простила. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеИ за теб, Евка :)
ИзтриванеДа ти е сладко!
mnogo sa hubavi Pepi.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сезам :)
ИзтриванеПоздравления за гостуването ти, Пепи - страхотен тандем!
ОтговорИзтриванеЧудесни рецепти предлагаш,
харесват ми тези солени гофрети, различни и апетитни, много са оригинални.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеХубав и спорен ден и на теб да е!
Охо, страхотни, щом имат и месце, супер!
ОтговорИзтриванеза къде без него :)
ИзтриванеТова са моите гофрети!
ОтговорИзтриванеНе бих ги заменила за сладки. Страхотни!
И аз не харесвам сладки :)
ИзтриванеАз Пепчо, солени гофрети май не съм пробвала и тези наистина ме впечатлиха много! Гостуването ти много ми хареса, а рецептите, които представи са много вкусни. Честити празници, Пепчо и Наздраве!
ОтговорИзтриванедокато отговоря, ще стане време да ти честитя Осми март, Кате :)
ИзтриванеЖива и здрава да си, благодаря ти!
Гофретите са наистина уникални! До сега съм правила само сладки, но отдавна търсех рецепта за солени! Обаче нищо не ми "хващаше окото"! До вчера когато случайно попаднах на вашата! Днес вече ги пробвах и дори излапах две още докато ги правех! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЕхааа, много се радвам, че сте намерили добрата и за Вас рецепта :) Почти никой май не ги е правил освен мен :)) но и аз не харесвам сладките гофрети.
ИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!